跳至

首頁

尾頁

大宅

請問你們有否刻意為小朋友passport加上英文名?我地只有放中文名的英名譯音。在學校裏,老師同學叫他們的英文名,但我哋叫學校在一切正式文件填中文譯音名但後來發現學校很多時在文件上只填小朋友的英文名,沒有放中文名譯音,很混亂呢!
另外,你們會學西人一樣連自己姓氏也改跟老公嗎?

複式洋房

英文:跟爸爸姓 eg Amy Smith
中文:跟媽媽姓 eg 陳心而,在出世紙姓名寫晒三個字
出世紙,hkid, passport 都冇用中文譯音

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bbbmom 發表於 18-2-6 17:32
請問你們有否刻意為小朋友passport加上英文名?我地只有放中文名的英名譯音。在學校裏,老師同學叫他們的英 ...

我d 仔女有英文名同埋中文譯名.

我冇冠夫姓.

我覺得如果你地覺得好亂, 不如叫老師唔好仲用英文名, 上堂叫你個仔女既中文譯名. 我住其他國家, 我仔女有d 同學都係叫番自己種族既名, 我朋友冇英文名咪叫d 同事叫番佢中文譯音, 生活上冇問題.

別墅

我同你掉轉~ 因為我自己都好混亂所以啊仔出世紙同護照只有英文英文名... 中文只係俾我地叫... XD

公爵府

回覆樓主:

passport 名字跟birth cert, 你birth cert 冇英文名,冇得刻意系passport 加英文名架wor.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至