在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我做左十幾年野,係大公司做到都唔錯收入,其實同老公差唔多收入。
不過返工時工同車程好長,準時收工都要成8點返到屋企,加上我經常OT, 都好少準時,有時仔都見唔到。

我地因為工作忙又無工人,工作時間以外都係陪仔出去玩,或做家務。生活真係好疲倦,其實我同老公都唔enjoy!

我地都開支都天,如果好慳好慳,一個人做野要都每月要貼一萬蚊出黎。

依家諗緊挨多幾年,儲多d錢,還左大部份供樓錢再㨩份簡單工作。好處係財政壓力無咁大,唔好就係再捱多幾年,錯過左仔小學。阿仔出年小一。
或是休息一下,再搵份近既大幅減人工,多d時間。好處下多d時間照顧屋企,壞處係財政壓力大。

比d意見丫

子爵府

cowmama22 發表於 18-2-6 19:42
我做左十幾年野,係大公司做到都唔錯收入,其實同老公差唔多收入。
不過返工時工同車程好長,準時收工都要 ...

我會搵份人工低準時放工嘅工, 現在我都係咁

wcpcelia    發表於 18-2-7 09:37

侯爵府

回覆樓主

如我,我同#2JM一樣看法。
簡單些的工作,少D薪資,但也有income;比個個月由saving取用萬多元。

大宅

回覆樓主

其實顧主會唔會請無啦啦減一半人工既人,我send過CV都無乜反應。

別墅

有冇得做freelance?? 或者home office? 同老世傾下轉做PART TIME 又得唔得?

男爵府

同你都有dd似 我小朋友又係9月升小,
我又係做左十幾年野 不過人工就唔係話好高,
依家都打算8月開始停工陪小朋友升小 等佢適應左 我先就搵份時間可以就到接放學的工作....希望可以搵到啦

*我之前都無試過唔做野, 不過諗到升小 對小朋友及家長來說都有一定的變化
所以希望可以唔做野先 心情輕鬆d去面對
有諗過如繼續番工 放學又要顧食飯/功課 會勁無時間 身心都勁趕 怕幾樣野加埋
到時大家都辛苦 想過渡左 大家都適應左先

大宅

mcdull_0000 發表於 18-2-7 13:47
有冇得做freelance?? 或者home office? 同老世傾下轉做PART TIME 又得唔得?

我做既行業無乜freelance 或者 part time 果d。要輕鬆工作其實要轉行。

大宅

catlee324 發表於 18-2-7 15:08
同你都有dd似 我小朋友又係9月升小,
我又係做左十幾年野 不過人工就唔係話好高,
依家都打算8月開始停工陪 ...

我依個時間諗,都係想陪仔上小一。

男爵府

回覆 cowmama22 的帖子

希望大家都能調節好各方啦.......
*原來依家都有好多MAMA會為小朋友小一唔做工
(我以為唔係咁多人會咁做添, 因為之前見到個朋友佢話我駛唔駛咁過份緊張,
仲未有耐小學喎, 我話呢D唔係緊張, 做人係要有計劃 我係有計劃啫)

大宅

catlee324 發表於 18-2-7 16:16

希望大家都能調節好各方啦.......

其實我原本都無咁諗,只係想多d時間照顧屋企。咁岩仔又升小一,咪順手。
我都覺得不要太緊張小一,因為小朋友都會有壓力。

男爵府

大家努力啦 家家有本經 我出發點都不只是著眼小一,而是現時每天放工宦要頻揍番99度食完飯再番家 番到家都已經8點幾,
時間上都唔多夠用, 所以先有咁嘅決定

wcpcelia    發表於 18-2-9 09:15

大宅

回覆樓主

我以前同樓主一樣,生活得返工,OT,搭車又遠。放假就追返晒一星期既家務,湊仔。覺得咁好辛苦,2公婆都唔開心

最後離開左原本做左十幾年果行,減一半人工,轉行做份簡單準時放工既工,雖然都要返工,每日時間都係緊迫,但都叫每日有d時間照顧家庭,星期六日可用來放鬆下。

錢果方面,生活質素同以前差唔多,只係冇錢儲,但又唔使用積蓄囉

大宅

回覆樓主

我跟你的情況一樣,今年1月辭職,打算待小朋友今年升埋小一及適應後再搵工,依家小朋友由自己全力湊,阿囡有日突然同我講好開心,可以成日見到媽咪,雖然無收入,要慳啲駛,不過生活得很滿足

男爵府

回覆樓主

我一樣準時放工都要八點先返到屋企,冇辦法!開支大一個人做嘢/搵份少錢嘅工根本支持唔到,希望過多幾年會鬆動啲可以輕鬆啲。

大宅

如果人工好PAY我唔會走
趁後生搵多D錢先,
養大小朋友要用好多錢
加上出去搵份人工低D都唔擔保一定好舒服 同人事一定無問題

如果太倦, 我會請幾日假休息下 / 去下旅行充下電
其實如果無錢個人總煩, 我會繼續賺多D錢
試下請個工人幫手囉

複式洋房

如果人工高我唔會走, 人工少的工唔代表唔忙, 轉新工又要take risk及重新適應。
而且要搵少一大節, 心理上好難平衡, 現實上又有經濟壓力。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都想咁. 做了成18年 MERCHANDISING, 人工算幾好但好累成日OT又大壓力, 想搵份輕鬆D但又唔可以太少錢. 如少了一半得返唔夠2萬好似好冇安全感...

而且大學畢業後一直都做MERCHAN, 宜家都40頭了, 到底仲可以轉什麼工作呢?

首頁

尾頁

跳至