家庭理財

跳至
[金融投資] 3月業績期update#1  

首頁
34567...42

尾頁

男爵府

lambxx 發表於 18-2-7 15:35
全餐。。2 樣都有。。。但會係股價減番個送股價值出來

多謝指教!咁應該派息前買定派息後除淨買著數啊?
我未買過收息股啊!

男爵府

KK512 發表於 18-2-7 15:59
零頭我一路收息咋!
當年初學人玩股, 一頭中埋去, 我仲有好多床下底貨
3328 $13

同路人啊!當年一畢業睇電視學人買輸到傻啊,白做2年啊!

男爵府

cc1549 發表於 18-2-7 15:37
https://youtu.be/EFHITGlLtKQ

good information....謝謝分享。。。好有意思。。講債同經濟影響。。建議大家花d時間去睇睇

男爵府

Toffeegirl 發表於 18-2-7 16:05
想請教下即係買10手,到派息時會送1手?
我未買過3仔,唔知行情
Thanks!

係。。。買1 萬。。送1千。。拿留意番。。送股唔係必然。。但原則上10 年黎只有1 次冇送。。

複式洋房

lambxx 發表於 18-2-7 15:11
3仔未公佈。。。派完息送完股,股價會除淨返出來。。可能每股就變相減價。。。但買3 仔唔係短炒,係長揸架 ...

12號仔都10送1 計落利息比3多。我今日低位50.3入左兩手長揸

複式洋房

couchpotatoes 發表於 18-2-7 15:15
反正年年10送一,擺係到滾存都好

12都係10送1 仲有利息計埋多過3

男爵府

~phyllis~ 發表於 18-2-7 16:05
多謝指教!咁應該派息前買定派息後除淨買著數啊?
我未買過收息股啊!

你如果未買,睇定d...可能仲有特價時段。。。其實2 者分別不大。。。派息會係股價扣番。

複式洋房

~phyllis~ 發表於 18-2-7 15:33
請問係咪派息同10派1股,2者擇其1啊?定係2樣都有?

兩樣都有 3和12都係10送1加息

子爵府

lambxx 發表於 18-2-7 16:14
係。。。買1 萬。。送1千。。拿留意番。。送股唔係必然。。但原則上10 年黎只有1 次冇送。。
...

I see!!!
唔該曬

男爵府

lambxx 發表於 18-2-7 16:15
你如果未買,睇定d...可能仲有特價時段。。。其實2 者分別不大。。。派息會係股價扣番。
...

好啊多謝您!

男爵府

lulu~ 發表於 18-2-7 16:15
12都係10送1 仲有利息計埋多過3

謝謝提供。。12 係地產股,可能有d人怕佢波幅大,d公用股相對波幅細d...我研究下先。

男爵府

lulu~ 發表於 18-2-7 16:16
兩樣都有 3和12都係10送1加息

多謝指教,但12會否個股價上落大d?我已經唔想再上上落落,想安穩d!

複式洋房

lambxx 發表於 18-2-7 16:17
謝謝提供。。12 係地產股,可能有d人怕佢波幅大,d公用股相對波幅細d...我研究下先。
...

明白 但應該都ok,睇左好耐由54想入,到今日50.3入左 長揸

複式洋房

~phyllis~ 發表於 18-2-7 16:19
多謝指教,但12會否個股價上落大d?我已經唔想再上上落落,想安穩d!

我睇成年上落都唔係好大..但一定比3大

男爵府

lulu~ 發表於 18-2-7 16:20
明白 但應該都ok,睇左好耐由54想入,到今日50.3入左 長揸

你50 蚊買唔算高,如果打算長渣就放入床下底。唔好睇。小心2 個位。。穿48蚊就去44蚊。

男爵府

回覆 lambxx 的帖子

你講得岩, 一加息, 直接影響係REIT,銀行股...同埋一d主要收息既股票,
所以我今日都減磅, 留多少少現金

男爵府

回覆樓主:

港股恆指報30323..跌272.22 點。
上証報3309 跌61 點

底線係29800...穿埋就頭痕。

fat_chu    發表於 18-2-7 22:51

男爵府

cc1549 發表於 18-2-7 16:38

你講得岩, 一加息, 直接影響係REIT,銀行股...同埋一d主要收息既股票,

試問當債息如果over 3% to 4%, 仲邊有人買股票。。。5 仔都係4%...其他有d冇添。

男爵府

回覆樓主:

其實大家可以考慮呢個時間去月供股票。。。詳細我唔太清楚。。好似大力有開po講過。有興趣可以去揾來睇下。。or google月供股票應該有好多介紹。

男爵府

美債去到3-4%, 咁d錢放係銀行收息仲化算, 洗咩買股票, 不過咁既情況, 你個人覺得其實今年機大唔大呢? 謝~

首頁
34567...42

尾頁

跳至