母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb 出世19日,但我仲係滴滴仔

什麼mother’s milk,炒米茶,木瓜湯,雞精也飲曬

奶陣從未試過,奶柱久唔久有,好似支針咁幼

一日埋身四五次,再pump or 手吱奶三四次,但仲好似未上奶,個胸長期軟林林,大力按先有一滴滴

好唔想餵奶粉,但埋完身,呀b都食到120ml 奶粉,覺得自己好無用

有無人好似我咁,最後都可以成功? 好想餵到人奶

大宅

回覆樓主

幾耐餵/pump一次?
補多少奶粉

你俾奶粉食飽BB,
BB自然啜得少,啜得少自然少奶量
每日定量減少奶粉,俾BB啜多d密d, 自然多奶

複式洋房

回覆樓主

我開頭泵,每次兩邊加埋先60ml, 但我堅持唔加奶粉,但改埋身,bb唔夠飽就餵得密d,餵得密d,身體自然feel到唔夠奶,就會愈來愈多,飲多d水都好緊要,最少一日10-12杯,咁先夠奶。
可以的話最好埋身,我每次泵都係好少,但埋身BB食一邊已夠飽!BB一個月時返健康院,重左1.3kg,姑娘話重得好好!佢話因爲埋身食係比泵出來的多!泵出來的奶量並唔代表,你入面真係少架!

別墅

chungchi1988 發表於 18-2-19 19:54
我開頭泵,每次兩邊加埋先60ml, 但我堅持唔加奶粉,但改埋身,bb唔夠飽就餵得密d,餵得密d,身體自然feel到 ...

但埋身好似無奶咁,呀b啜幾分鐘就發脾氣喊,好唔想放棄,我用pump仲少,反而手揸奶滴滴下兩邊甲埋一次有20ml

複式洋房

lovelyhappy 發表於 18-2-20 08:16
但埋身好似無奶咁,呀b啜幾分鐘就發脾氣喊,好唔想放棄,我用pump仲少,反而手揸奶滴滴下兩邊甲埋一次有20 ...

BB喊未必係因為無奶架!都可以好多原因架嘛
1.因爲飲左奶粉,奶粉甜甜地,人奶就淡口d,佢想飲返奶粉
2.用左奶樽飲,hi下個樽咀d奶就出來,埋身飲佢真係要用力啜,佢未唔中易埋身。同埋我唔飲,你就俾奶粉我飲,我當然唔飲啦
3.奶粉一餐可以keep3-4個鐘,佢可能又未餓。
4.因為用左樽飲,佢有d混淆,唔係好識啜,佢含啜得唔岩,啜唔到 (用個乳頭,係個上脣hi 下hi 下咁,等佢個咀張到好大時,推佢去個乳暈度,佢含住時,個咀係反脣的就即係岩!最好含晒成個乳暈,乳暈太大bb含唔晒,就下脣含得多d!)

因為我坐月時,有幾日入左院,bb唔可以飲我的奶,所以飲奶粉,當時我係醫院,好似收奶咁,一日泵少過一日,最後,兩邊加埋先果20ml,真係好想喊!姑娘話,叫我返去埋身俾bb啜,佢奶就會多返,佢話有d人收左奶成個星期,俾bb啜返都可以有奶!出返院,bb都唔想埋身飲,一飲就喊,老公、99個個都叫我俾返奶粉佢,但我無理,好堅持!全埋身!完全唔加奶粉!一日餵足十二次,bb每次都飲成個鐘!
如果想上奶,晚上,凌晨係好時機,一定要俾BB埋身啜,會上奶上得好d!
同埋可以bo下木瓜魚湯(記得係青木瓜,唔好買左紅果d),bo時都可以加d通草,中藥房有,好平架咋!

唔好埋佢奶粉可以飲到幾多,果時姑娘話,因為奶樽出奶太易,好多時BB係唔自唔覺飲多左,仲撐大左個胃,先變得大食架咋

JD930    發表於 18-3-23 17:30

大宅

回覆樓主:

我都係初初上唔到奶,bb 餐餐食奶粉,後來聽朋友和呢度的jm 意見,決定只埋身,唔再補奶粉,雖然最初個兩個星期好難捱,bb不停喊不停啜,身心俱疲,但慢慢都捱過左,可以全人奶,所以樓主唔好補奶粉,寧願密啲埋身,bb補慣奶粉時埋身食唔好架。bb咁細,一日食十餐都好正常。我有飲豆漿,more milk plus, 魚湯,多奶茶,而且必定食大碗飯。就算心情幾難受,都要食飯,唔食飯真係冇奶架。

複式洋房

回覆 chungchi1988 的帖子

一日餵12餐😳你好勁👍🏻
咁返左工點算?我返工之後奶量暴跌😭 回家埋身啜唔到阿b 扁咀喊🤦🏽‍♀️

複式洋房

fishma17 發表於 18-2-22 14:00
回覆 chungchi1988 的帖子

一日餵12餐😳你好勁👍🏻

因為係頭一個月嘛,所以先食十二餐姐,同埋因爲埋身餵好無安全感,都唔知bb係咪真係食到,d姑娘成日話有6-8塊濕片片就即係食到奶,但呢d都好虛無,bb又唔識好實在咁同你講:我食到奶度,我夠飽架咁。所以就餵密d,我自己都安心d。我成日覺得,返健康院就好似派成績咁,就睇你呢幾個月有無餵好bb

之前,我係二個月時餵完bb再泵奶,一日泵多兩次,儲左d儲備,咁返工,我返工前埋身餵一轉,返屋企又,仲有訓前又一轉,平時返工我都泵2-3次,所以暫時都勉強夠佢食

大宅

lovelyhappy 發表於 18-2-7 08:42

https://www.facebook.com/BreastfeedingHongKong/posts/809585745895649

禁止訪問

大宅

lovelyhappy 發表於 18-2-7 08:42

我頭一個月兩邊加埋 50ml, 我夜晚全埋身,日間全泵,BB満月巳每日泵到700 ml,計埋夜晚埋應該有900ml

我叫工人姐姐每日㷛任何湯都加黑豆,同埋較鬧鐘日間每3.5小時泵奶

JD930    發表於 18-3-23 17:30

大宅

Schung1004 發表於 18-3-5 13:14
我頭一個月兩邊加埋 50ml, 我夜晚全埋身,日間全泵,BB満月巳每日泵到700 ml,計埋夜晚埋應該有900ml

我叫 ...
請教你開刀可以加黑豆煲湯?你自己坐月?我6月生,第一胎不成功,第二胎想try 多次breast feed
Thanks for sharing

大宅

mmkk28 發表於 18-3-5 13:36
請教你開刀可以加黑豆煲湯?你自己坐月?我6月生,第一胎不成功,第二胎想try 多次breast feed
Thanks for ...

我都係開刀,滿左月先用黑豆煲湯,我個人比較易燥,所以黑豆無炒過就甘煲

我無請陪月,生之前買左本剖腹坐月食譜,買晒藥材,每日叫工人煲不同既湯,而家身體都幾好

JD930    發表於 18-3-23 17:31

大宅

Schung1004 發表於 18-3-5 14:06
我都係開刀,滿左月先用黑豆煲湯,我個人比較易燥,所以黑豆無炒過就甘煲

我無請陪月,生之前買左本剖腹 ...
Pm ed

男爵府

我仔開頭吾肯埋身,打定輸數全pump, 但我奶咀轉d乳頭型,等佢吾太餓時試下再埋身,竟然一個月後埋到身,埋身奶量多好多,我餵完再泵埋出黎,雪起佢,兩小時-3小時再埋身,泵出的奶同平時差不多,只係餵左果邊少,但比平常多了。早午晚三餐食飯,飲代茶4L,湯咁樣。返工吾知點勒,盡力在家就埋身,在公司,3-4小時泵1次吧。

別墅

今日係我產後第12日。。。

只要勤d 泵一定多,
同埋個人要放鬆,做下頸部運動。
半小時兩邊都共上到130ml
同埋凌晨時間都要起身泵奶。
黃金時間:21:00-3:00 會比較上奶啲。
每次泵完奶都要飲返兩大杯水或者飲品

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Schung1004 發表於 18-3-5 14:06

我無請陪月,生之前買左本剖腹 ...

That's great!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊