興趣嗜好

跳至
[種植] 植物燈

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

想問下,除咗淘寶,邊度有種多肉嘅植物燈賣,ikea有無?你哋用咩植物燈?請指教

用戶要求終止服務

lokbb媽 發表於 18-2-7 16:05
想問下,除咗淘寶,邊度有種多肉嘅植物燈賣,ikea有無?你哋用咩植物燈?請指教
...

我都有,其實我覺得同養魚的led燈差不多.....我初時都有用,但最後都係放在陽光曬到的地方好D.....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

...
去淘寶買喇,平好多,香港有但好貴,魚缸用個仔唔夠力,要有紅藍色會好的

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

唔該晒各位

大宅

...

係淘寶買過全光譜植物燈,$200幾,日開8hours ,但無用,如果樓主買到有用的麻煩分享下

子爵府

回覆樓主

有直接陽光的話就一定比陽光好。冇直接陽光的話,宜家有賣紅藍植物燈。幾好用。
I support autism acceptance!

子爵府

Jolly 發表於 18-2-18 21:59
有直接陽光的話就一定比陽光好。冇直接陽光的話,宜家有賣紅藍植物燈。幾好用。
...

Like this

用戶要求終止服務

Jolly 發表於 18-2-20 10:37
Like this

你在那裏買?好正

子爵府

^—^ 發表於 18-2-20 11:22
你在那裏買?好正

我在新加坡宜家傢私買的。對唔住我唔知香港原來未引入。
新加坡現在正在賣兩個款式,如果你來旅行可以去吓,好多買左嘅朋友都話好用。我水種香草,冇乜太陽都生得靚,朋友用燈發種子,發芽會快些。
個燈有全光譜同紅藍一起,特別為植物生長而做。唔熱。慳電。幾好的。我見過有人就咁買個燈泡,擰入夾住枱面個種伸縮燈内,咁棵植物如果好高都冇問題。

用戶要求終止服務

Jolly 發表於 18-2-20 16:15
我在新加坡宜家傢私買的。對唔住我唔知香港原來未引入。
新加坡現在正在賣兩個款式,如果你來旅行可以去吓 ...

唔使對唔住喎,但係真係覺得好靚,所以問吓,我係養啲捕蠅草,因陽光都唔係太夠,係唔夠紅囉

子爵府

^—^ 發表於 18-2-20 16:18
唔使對唔住喎,但係真係覺得好靚,所以問吓,我係養啲捕蠅草,因陽光都唔係太夠,係唔夠紅囉

...

高手喎!你養得好靚!我養過幾盆都唔養得長。
紅唔紅係咪要睇品種架?

用戶要求終止服務

Jolly 發表於 18-2-20 16:51
高手喎!你養得好靚!我養過幾盆都唔養得長。
紅唔紅係咪要睇品種架?
...

我唔係高手,我都係第一次養,佢要用蒸餾水,千萬唔可以用肥料,要夠曬,我初時養,用左一日水喉水,佢即刻枯左好多,跟住我上網睇資料,原來就係唔可以用水喉水,唔可以比肥料,佢D根會頂唔住,我養咗一個幾月,佢係生得靚左,多左好多但唔夠紅.....無法,我無位放,只可以放窗邊......

子爵府

^—^ 發表於 18-2-20 17:01
我唔係高手,我都係第一次養,佢要用蒸餾水,千萬唔可以用肥料,要夠曬,我初時養,用左一日水喉水,佢即 ...

好詳細!要蒸餾水咁巴閉呀!難度高植物來的。你有沒有買blood worm比佢地食?
我唔敢再買了,因為阿囡成日捉虫比佢地,搞到我成日要執屍。
我養香草多,仲有富貴花同一些食得嘅水果。

用戶要求終止服務

Jolly 發表於 18-2-20 18:59
好詳細!要蒸餾水咁巴閉呀!難度高植物來的。你有沒有買blood worm比佢地食?
我唔敢再買了,因為阿囡成日 ...

係呀,不過,我一樽1.5升用個幾月,因我有蓋,啲水份冇咁易蒸發,我幾日先淋一次......我只係頭一日用咗水喉水,佢即刻死比我睇啲

佢無蟲食

首頁

尾頁

跳至