自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

viennawong 發表於 18-2-7 16:29
上星期開始,突然有一日夢中都暈醒左,之後只要瞓低轉換到某一個姿勢,個人就天旋地轉咁,近兩日發展到抬高 ...

二月頭同你情況完全一樣,仲暈到嘔,睇咗一次普通西醫,只開了止暈止嘔,第二日冇想嘔,但個人日日都好似wing wing地咁,到前日起身又勁暈,有人介紹我食維xx靈嘅滋寶x珍,食咗三次已經開始冇暈,個人精神好咗,sales話最好食三個月,我買咗大樽,都會keep住食一排。

複式洋房

上星期開始,突然有一日夢中都暈醒左,之後只要瞓低轉換到某一個姿勢,個人就天旋地轉咁,近兩日發展到抬高 ...

其實我開頭都估自己係耳石症,都係抱住乜都試下嘅心態食,但估唔到真係得

男爵府

我自己做復位,只係好簡單幾個動作,呢啲唔會去睇醫生囉,除非好嚴重,做完都冇效果

大宅

Zebrafish 發表於 18-2-8 17:21
我早幾個月都試過呀,一瞓落床同一起身就天旋地轉,但企直咗個人後又無事,前後個幾月,睇咗兩次西醫,三次 ...
想問點先叫耳水不平衡,暈左差不多成年,出街好多時有d暈,想跌,飄飄下坐時又有d暈,最近跑步同擰頸,耳都有滴滴聲,知唔知係乜,暈到太辛苦工作都做唔到

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ojoj18 發表於 18-3-23 20:59
想問點先叫耳水不平衡,暈左差不多成年,出街好多時有d暈,想跌,飄飄下坐時又有d暈,最近跑步同擰頸,耳都 ...

其實都要醫生去判斷,因為暈都有好多原因的,只係呢度jm講的耳水不平衡同耳石症,都有突然的天旋地轉,同企唔穩的感覺
Jm你最好去做個詳細啲檢查

大宅

Zebrafish 發表於 18-3-23 21:25
其實都要醫生去判斷,因為暈都有好多原因的,只係呢度jm講的耳水不平衡同耳石症,都有突然的天旋地轉,同 ...
驗晒血,照埋,都唔知咩事

已刪除用户

伯爵府

我上年又是耳石移了位,一抬高頭就立即暈,行街睇衫如啲衫掛得高,一抬頭睇就立即暈,在家抬頭浪衫都浪唔到,連去剪頭洗完頭一起身都立即暈,勁樣衰,真係好影響日常生活。
之後上網見人話Youtube入面有位阿伯教做復位法,咗咪試下跟佢做囉。如果唔係自己試過,真係難以置信咁大嘅麻煩,只係學佢做兩三下動作幾分鐘就醫好,印象中我做過兩至三次就冇再暈過囉,唔駛睇醫生,慳返一畢。

男爵府

rosita1114 發表於 19-2-2 04:26
我都有暈呀,但只限於側身訓同彎腰洗頭時先會暈,咁既病徵會不會係有耳石症呢?
...

咁遲先覆,唔知你好返未呢?你嘅徵狀似係耳石症,可以自己做下復位,唔得就快啲去睇醫生,頭暈真係超辛苦!
我上年都係自己試復位,試試下就得左,但之後約兩星期左右又再嚟料,但暈嘅程度無咁厲害,可能粒耳石細啲?跟住又係自己擰下做復位,哩次就好快搞掂,熟能生巧卦!祝早日康復

首頁

尾頁

跳至