家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

延延媽媽 發表於 18-2-9 15:59
剛剛入了,諗住長渣。

我$14.78入,諗住長渣

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

長揸〇K

伯爵府

lulu~ 發表於 18-2-7 23:00
當1000股送10%=1100第二年1100送10%=1210第三年1210送10%=1331第四年1331送10%=1464第五年1646送10%=1610 ...

但點計股息率?

大宅

mingaga 發表於 18-2-8 13:53
每次派完息、送完股之後,個股價就會跌(減咗送股果D),其實應該減返些少少,唔會有12厘利息

唔係好識計算,即係幾多厘到?

男爵府

bbsan 發表於 18-2-9 19:45
知唔知幾時派息?

通常3月供報,6月除淨及派息

男爵府

回覆樓主:

上周$15已入10手 放幾個月又收1手及收息 長揸覺得抵就入

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

joelycat 發表於 18-2-9 22:05

當你有1000股,現價$15,(你嘅股票價值係$15,000)。佢派年利息,10股送一股後,你有1100股,除淨後,股價大約跌10份一。送咗股票比股民之後,股價是$13.5,股票價值$,其實係冇乜點變。所以肯定佢息率,絕對唔係12%。

舉個例子就好似一張$100紙,唱散兩張$50俾你,你以為多咗。張數係多咗,但價值一樣。
但煤氣公司業績良好,獨市生意,每年都增值賺錢,咁果兩張$50,變成兩張$55。
所以你嗰1100股,如果股票價值升高到$14,咁你就賺咗少少錢

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

joelycat 發表於 18-2-9 22:05

35樓JM, 解釋得非常之清楚, 佢仲計埋條程式俾你睇

大宅

mingaga 發表於 18-2-10 04:21
當你有1000股,現價$15,(你嘅股票價值係$15,000)。佢派年利息,10股送一股後,你有1100股,除淨後, ...

講解得巧清楚
現在了解左好多,咁宜家個價入多少好呢?

侯爵府

joelycat 發表於 18-2-10 08:08

講解得巧清楚

會再等多一等,睇下星期發生咩事。買幾多?量力以為。
我覺得諗出10股送一股,呢個人好聰明。
1)股票的買入價,唔會好似其他公用股咁高。因為佢每一年股價表面上都會少10份一(但股民嘅股票量多咗10份一)。吸引投資者買入。
2)承諾每年10股送一股,留住啲股民,儲住佢啲股票,咁輕易賣出,就係等佢10股送一股

男爵府

mingaga 發表於 18-2-10 10:46
1)股票的買 ...

前幾年,好似2013/4年,曾上到$20以上,但到今日扣息和送股仍然有賺

男爵府

回覆樓主:

第一年買10手送1手 = 11手
第二年買9手 有20手 送2手 = 22手
第三年買8手.....如此類推咁儲下錢 又唔洗keep碎股

男爵府

jjjbaba 發表於 18-2-10 11:36
第三年買8手.....如此類推咁儲下錢 又唔洗kee ...

等我儲夠十手先用呢個方法

侯爵府

pswongg 發表於 18-2-10 11:07
前幾年,好似2013/4年,曾上到$20以上,但到今日扣息和送股仍然有賺

因為煤氣公司是生意穩步上揚,所以除息除送股後,整體是有賺的,是非常穩定的投資

侯爵府

jjjbaba 發表於 18-2-10 11:36
第三年買8手.....如此類推咁儲下錢 又唔洗kee ...

勁呀!

男爵府

mingaga 發表於 18-2-10 15:07
因為煤氣公司是生意穩步上揚,所以除息除送股後,整體是有賺的,是非常穩定的投資
...

如果每年送股,復利息計,七年賺一倍,好過買儲蓄保險,供5年放10年攞錢得幾利息,真揾笨

侯爵府

pswongg 發表於 18-2-10 15:34
如果每年送股,復利息計,七年賺一倍,好過買儲蓄保險,供5年放10年攞錢得幾利息,真揾笨
...

佢送D股係由股價扣減,好似唔可以純用復息計算,因為每年送股,股價也是每年減少

大宅

mingaga 發表於 18-2-10 17:43
佢送D股係由股價扣減,好似唔可以純用復息計算,因為每年送股,股價也是每年減少
...

煤氣股應該是鎖住妳投資期長,而現金股息就差啲。記憶中佢幾年前是18元左右。妳買佢一定要預咗5-7年投資期。現金股息對我黎講非常重要,所以遲遲不入。妳想10送1落袋,就要沽咗才能落袋。這是我思考所在。

大宅

mingaga 發表於 18-2-10 10:46
1)股票的買 ...

我認同是好聰明。加上如果公用股的股價在帳面上升幅咁大,股民會有意見。低調地置富。

男爵府

maymaggie 發表於 18-2-7 21:27
長揸現價都OK 。

長期月供呢隻

maymaggie    發表於 18-2-12 13:39

首頁

尾頁

跳至