基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

謝謝留言的網友議建。

子爵府

回覆 射手貓 的帖子

我的基督徒朋友們如是。
我唔係咁。(but I keep it to myself)

大宅

ndw 發表於 18-2-8 01:51
回覆 射手貓 的帖子

我的基督徒朋友們如是。

即里d行為好正常?

子爵府

射手貓 發表於 18-2-8 10:10
即里d行為好正常?

我覺得是否正常不是我(人)有資格來論斷的。這論斷權柄在於神。
我自己讓聖經導人向善的話語和聖靈引領把我的心意更新續漸變化中的每一個階段能安然對得住神(向得神交上我自己的賬)就是了。別人,管他的呢,我沒有資格也輪不著我來管。

大宅

ndw 發表於 18-2-8 10:32
我覺得是否正常不是我(人)有資格來論斷的。這論斷權柄在於神。
我自己讓聖經導人向善的話語和聖靈引領把 ...

也對。
所以里位秘書不斷做影響別人家庭既事都唔覺有問題。

洋房

基督徒三個字不是一個行為標準的指標,由初信到成聖係一個漫長過程,沒有人一信耶穌馬上完全改變過來,很多人的陋習也需要一一被神更新改變,也要那個人願意親近神,妳最好的選擇就係為她禱告,也為妳老公禱告,妳會見到上帝的大能!

應當一無掛慮,反而要凡事藉着禱告祈求,並且懷着感謝的心,把你們的需要告訴神。這樣,神所賜那超乎人所能理解的平安,必在基督耶穌裏保守你們的心思意念。

(新漢語譯本, 腓立比書 4:6-7)

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 射手貓 的帖子

基督徒可以與未信的人結婚, 結果可以是叫未信的人相信, 不一定是壞事, 因為就算同基督徒結婚都一樣可以生活得比不信的還不如.

大宅

回覆 射手貓 的帖子

雖然我冇資格評論別人的行為, 但教會導師有教過, 我地要做好見證, 不應行神眼中看為惡的事, 不要令自己去到容易跌落魔鬼的網羅之中

若我是你, 我會叫你丈夫小心, 如你丈夫與他同事關係好, 也會叫丈夫提醒一下那位女同事, 行事要小心謹慎, 雖然他/她可能覺得自己問心無愧, 但如果他們愛家人,也要照顧家人的感受

大宅

maglam0610 發表於 18-2-9 12:04
回覆 射手貓 的帖子

雖然我冇資格評論別人的行為, 但教會導師有教過, 我地要做好見證, 不應行神眼中看為惡 ...

我都有甘同老公講,
唔講基督徒,
一個普通女人成日落老蘭飲酒飲到三更半夜,
常人眼中是良家婦女嗎?
如果常人都覺得唔恰當
甘基督徒更加唔係應該檢點d

所以我完全唔認同老公講“基督徒無事既”

大宅

射手貓 發表於 18-2-9 13:54
我都有甘同老公講,
唔講基督徒,
一個普通女人成日落老蘭飲酒飲到三更半夜,

其實好多心靈脆弱的人也會找方法慰藉自己, 有人用酒精, 有人入教, 有人濫交....
在你三言兩句好難估到個女同事咩事.... 但世間有好多人自稱自己係教徒去搏取他人對自己有正面觀感, 我真係見唔少....

你老公咁相信佢的話,你若太過反應大, 也只會惹你老公反感, 得不償失, 你明背後意思吧? (可能結果正是女同事所希望的)

另外, 可能要關心下女同事行為背後因由, 在為佢祈禱, 作個基督徒的好見證

大宅

maglam0610 發表於 18-2-9 14:35
其實好多心靈脆弱的人也會找方法慰藉自己, 有人用酒精, 有人入教, 有人濫交....
在你三言兩句好難估到個女 ...

我當然知太大反應會反應有反效果,多謝提點。

大宅

射手貓 發表於 18-2-9 14:56

我看完你的描述, feel到有好多危機感
可能你老公當局者迷唔覺
但此女子所作的,排除睇相, 一個正經女仔是不會做這些的 (可能我古板)

那女子的行為你好難管, 但你反而要了解下你先生的心意, 因為有家室的人, 如對別的女人對話內有love u/ love babe.... 我會懷疑是不是有第三者或者佢已變心.... 這些事真的會令家庭破裂, 你好好同先生傾下吧~

洋房

真正幫到你家庭的方法你未必鐘意聽,但絶對最有效,就係先檢視自己問題,老公到底有乜最滿意,令佢成日唔黐家?
「為甚麼看見你弟兄眼中有刺,卻不想自己眼中有梁木呢?(路加福音 6:41)

男人唔黐家嚟不開幾個原因,就係佢覺得自己老婆唔夠體貼 或 覺得個老婆唔明白自己 或 性生活不協調 而導致佢對別人有新鮮感!我鼓勵你認真檢討下自己 再對症下藥。

已有的事,後必再有;已行的事,後必再行。日光之下,並無新事。( 傳道書 1:9)

大宅

maglam0610 發表於 18-2-9 17:28
我看完你的描述, feel到有好多危機感
可能你老公當局者迷唔覺
但此女子所作的,排除睇相, 一個正經女仔是不 ...

係,可能我都係保守既人。
所以我覺得尋常女子最少唔會甘。

當然,里個女人做得好好,
佢對話love u, love babe里d會包裝到外國鬼妹仔甘普通客套說話。
當然,佢要求旅行,過夜既理由都包裝得好好。

大宅

DYWH 發表於 18-2-9 21:00
真正幫到你家庭的方法你未必鐘意聽,但絶對最有效,就係先檢視自己問題,老公到底有乜最滿意,令佢成日唔黐 ...

我明你想講乜,
佢唔係唔痴家,只係鍾意群個個女人。
多謝你議見。

子爵府

射手貓 發表於 18-2-10 00:19

我明你想講乜,
我也是如你這樣的好女人。奶奶都出口讚我,老公和其他基督徒做人妻的主內姊妹(是我們聚會的團體幹事們),都誇我是個「撒拉的女兒」順服老公的妻子。
我也知我有如此好條件留得著任何懂愛我,懂欣賞我的男人。所以我更加不需理會老公如何待人接物,如何與某位女士相處的事。他如此懂欣賞我,知道有我這個寶,也是因為他敬畏耶和華而得的智慧。我毋需擔心他。就算我擔心,也是白白自己拿來受的。
我個人不選擇用如此思想來壓迫他人:「如果你係愛我和家人的,就應如此乜乜行。就唔會咁乜乜行來傷害我和家人。」
自己培育好自己對人的愛就是了。

大宅

ndw 發表於 18-2-10 04:18
我也是如你這樣的好女人。奶奶都出口讚我,老公和其他基督徒做人妻的主內姊妹(是我們聚會的團體幹事們), ...

所以我從來都問心無愧,做返自己本份,,但見到有問題唔會唔出聲。
由於里位女同事越尼越過份,所以我先襯機同老公表達。
我無返教會好耐,唔知道係味而家普遍都係甘,所以上尼問下,如果係,我會用另一種方法同佢講。

佢地暫時無越軌行為,但我認為今日無野唔代表聽日無事,無謂制造機會同引誘,還離試探。講緊里位女同事完全唔覺自己行為唔檢點。

我會做好自己本份,但唔代表另一半會抵抗到引誘。
而且我從來唔會情緒勒索另一半,
只會勸說提醒。

再講,我開post係想探討里位女基督徒行為問題,並唔係要解決夫妻問題或相處之道,唔好誤會。
我地唔係基督徒家庭,經文多謝網友隨帖附送。

子爵府

射手貓 發表於 18-2-10 09:51

「、、、而且我從來唔會情緒勒索另一半,、、、」

多謝仔細闡明。我現在明白樓主開post主旨。
「、、、再講,我開post係想探討里位女基督徒行為問題,並唔係要解決夫妻問題或相處之道,唔好誤會。
我地唔係基督徒家庭,經文多謝網友隨帖附送、、、」
討論女基督徒行為與聖經經文,我現在是照著聖經經文做的。 我如此照著做是因為 這些行為 works well between me and my 老公,但 I only keep it to myself. 我如此照做,也不以此論斷沒有照做的女基督徒。 因為我個人認為聖經經文對女人的行為指示是根據他們生活在當時地區文化背景而定的。所以我不選擇用現在多元文化背景的女人行為來對較聖經經文。
例如:當時中東地區文化下,女人需要蒙頭的。剪了頭髮便是羞 愧 的行為。
哥林多前書:十一章

5 凡 女 人 禱 告 或 是 講 道 , 若 不 蒙 著 頭 , 就 羞 辱 自 己 的 頭 , 因 為 這 就 如 同 剃 了 頭 髮 一 樣 。

6 女 人 若 不 蒙 著 頭 , 就 該 剪 了 頭 髮 ; 女 人 若 以 剪 髮 、 剃 髮 為 羞 愧 , 就 該 蒙 著 頭 。

例如: 當時耶穌時期中東地區文化下,女基督徒帶首飾都不宜。
女基督徒要稱老公為主人。(這是亞伯拉罕和撒拉生活在那更遠古時的地區文化)

3 你 們 作 妻 子 的 要 順 服 自 己 的 丈 夫 ; 這 樣 , 若 有 不 信 從 道 理 的 丈 夫 , 他 們 雖 然 不 聽 道 , 也 可 以 因 妻 子 的 品 行 被 感 化 過 來 ;

2 這 正 是 因 看 見 你 們 有 貞 潔 的 品 行 和 敬 畏 的 心 。

3 你 們 不 要 以 外 面 的 辮 頭 髮 , 戴 金 飾 , 穿 美 衣 為 妝 飾 ,

4 只 要 以 裡 面 存 著 長 久 溫 柔 、 安 靜 的 心 為 妝 飾 ; 這 在 神 面 前 是 極 寶 貴 的 。

5 因 為 古 時 仰 賴 神 的 聖 潔 婦 人 正 是 以 此 為 妝 飾 , 順 服 自 己 的 丈 夫 ,

6 就 如 撒 拉 聽 從 亞 伯 拉 罕 , 稱 他 為 主 。 你 們 若 行 善 , 不 因 恐 嚇 而 害 怕 , 便 是 撒 拉 的 女 兒 了 。

首頁

尾頁

跳至