懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

大仔20個半月,細個個33週,呢幾個星期右手手腕劇痛用唔到力,想抱起大仔直程痛到手軟咁,係未懷孕後期小b要多啲鈣所以會咁?上胎都無呢啲情況,加上我已經少抱大仔,幾時先痛完架,有無媽媽試過?

大宅

yilamlamlam 發表於 18-2-8 09:09
大仔20個半月,細個個33週,呢幾個星期右手手腕劇痛用唔到力,想抱起大仔直程痛到手軟咁,係未懷孕後期小b ...

我由28周有日訓醒開始 左右一齊媽媽手
要去睇職業治療 戴手模 但荷爾蒙問題
未生前都不會解決 有機會生完就無事
但痛起上黎 會突然劇痛 平時已拿不到剪刀

結果 我上月尾生左 未有改善 更嚴重了
坐完月會去做下針灸

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

去做下按摩得唔得?

別墅

wingwingin 發表於 18-2-8 13:35
我由28周有日訓醒開始 左右一齊媽媽手
要去睇職業治療 戴手模 但荷爾蒙問題
未生前都不會解決 有機會生完 ...

原來真係會有影響,有時佢唔太痛但一痛起上尼痛到不得了,隻手伸一伸直都痛到屎屎下

別墅

我要做媽媽 發表於 18-2-8 16:13
去做下按摩得唔得?

按摩ok一陣既不過按按下痛個邊手既手指頭會好痺

複式洋房

回覆樓主:

我由懷孕第6個月開始左有媽媽手既生捱,成日都整到痛死人,拿刀切野都無力,咩都唔做手都會痛,醫院轉介我去睇物理治療,去到錢就俾左結果物理治療師話我大肚唔岩去做物理治療所以只係俾左張單張教我用冰袋敷手同點按下手就close左file,叫我生完再去睇!到而架都39週未生得繼續痛,訓教想起身對手都無力,都唔知會唔會真係生完會好!唉

別墅

fioncu 發表於 18-2-8 22:32
我由懷孕第6個月開始左有媽媽手既生捱,成日都整到痛死人,拿刀切野都無力,咩都唔做手都會痛,醫院轉介我 ...

大肚乜都做唔到又搽唔到野,有啲人話生完會好返有啲又話生完都未好,希望您會係前者喇。。。。。媽媽手真係好痛苦

大宅

回覆樓主

我住澳洲,現在33週因爲成日整親手會去睇物理治療醫生,醫生解釋懷孕至生產完六個月內都會好易整親身體關節,由於懷孕時荷爾蒙轉變,身體會發放出鬆弛劑,令身體關節鬆弛應付生產,要到生產後六個月後先會回復正常,所以懷孕同生產完後都有小心唔好拎重野,就唔關咩打左止痛針有後遺症或手沾左凍水事。

大宅

yilamlamlam 發表於 18-2-8 23:17
大肚乜都做唔到又搽唔到野,有啲人話生完會好返有啲又話生完都未好,希望您會係前者喇。。。。。媽媽手真係 ...

樓上澳洲媽媽講的啱 戴制動手套會好少少 我生完開始痛 痛左4個月先好 真係好辛苦

別墅

回覆樓主:

我陀第一胎時去到3x週都係咁,開頭一隻手腕痛,慢慢另一隻手都痛,睇醫生話要排期做個手托,我果時心臨搞得嚟都生得,生完先算,結果生完大約一個月無晒事了

別墅

回覆樓主

我都有痛。
由其朝早起身時,特別痛。

大宅

yilamlamlam 發表於 18-2-8 09:09
大仔20個半月,細個個33週,呢幾個星期右手手腕劇痛用唔到力,想抱起大仔直程痛到手軟咁,係未懷孕後期小b ...

媽媽,其實你咁大個肚,無論手痛不痛都唔應該再抱大仔了。。不過如果自己湊又好難唔抱,盡量避免,take care

首頁

尾頁

跳至