單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

女兒經常因為我叫佢執房、啲嘢整齊啲、要有手尾、天氣凍要著多件衫等等而對我發脾氣,動不動就會"掘"著我,看我的目光充滿敵意,開始的時候我會鬧佢,亦因為這樣經常跟佢鬧交,關係非常差,漸漸的我開換著另一種態度對她,不再要佢這樣做、那樣做,及對她的發脾氣作出遷就,但她好像沒有感覺到我的遷就,反而覺得自己沒有錯最近,佢又因為覺得我沒有跟隨她的指示而發脾氣,因為我覺得自己都有點不對所以己經即時道歉想氹返佢,佢當然沒有理我,當刻,無比的委屈湧上心頭,眼淚亦忍不住了不過這次我亦有點生氣,所以都唔想理佢,就是這樣幾天了,大家都沒有交談。

她是否被我寵壞了,現在自作自受呢?

大宅

皮亞莉 發表於 18-2-8 11:29
女兒經常因為我叫佢執房、啲嘢整齊啲、要有手尾、天氣凍要著多件衫等等而對我發脾氣,動不動就會"掘"著我, ...
請問你小朋友幾大? 依家好多小朋友都唔鐘意亞媽叫佢做呢樣果樣..我女有時都會咁樣...
不過如果你發現佢唔專重你既時間...其實鬧佢..可能會令佢更加唔LIKE...但係你去氹佢..咁佢又會覺得自己岩晒.....

我會建議你多D 同佢溝通...比佢知道點解你希望佢執房、啲嘢整齊啲、要有手尾、天氣凍要著多件衫等.......話比佢聽..佢咁既態度對你..你唔開心等等...

大宅

回覆 皮亞莉 的帖子

教仔女呢, 真係無一個真正啱既方法, 所做既都未必一定錯,
我女今年中三, 感恩佢仍當我朋友看待, 當然有時佢覺得我思想OUT, 佢會直說我OUT,
我咪認囉, OUT 咪OUT 囉, 時代變左就係調番轉頭响佢身上學野, 因為佢大個左識既野多過我.
放低自己身份係我一路教佢既方法, 但又要做到做決定時半假民主既比方向佢,
再過幾年大家都未知會變成點, 或者經历左啲野後180度轉變都唔出奇,
加油呀家長, 一齊努力

別墅

回覆 Shirley_ 的帖子

暴風少年既年紀喇

大宅

yen_03 發表於 18-2-8 11:48
回覆 皮亞莉 的帖子

我女又係中三啦...好在我女都同我仲係好FD..都會聽我講..不過有時都係唔LIKE 既樣..講番佢又知道自己唔可以咁樣

洋房

我個女中一度,如果佢做錯野我都會話佢,但話完佢之後大家下左淡氣。每次都會同佢解釋番點解做得點解唔做得。所以之後都會好番,一句到尾,都係溝通。

大宅

macytam430 發表於 18-2-8 12:18
我個女中一度,如果佢做錯野我都會話佢,但話完佢之後大家下左淡氣。每次都會同佢解釋番點解做得點解唔做得 ...
記得中二果陣我話我個女...佢呢好不滿咁樣回答我問題..我問佢點解你咁樣? 你地知唔知佢點回我?
女: 青春期係咁架

我 : 吾吾..咁我都明....咁我想問下你更年期既人會點樣?

女: 客易發皮氣呀.........(講晒出黎)

我: 你亞媽更年期啦...係唔係可以對你發皮氣呢?

女: 媽咪你都未到..

我: 咁係唔係我更年期就可以咁樣..如果你話青春期都可以咁樣

之後我個女就冇再似住自己一定可以發皮氣啦

別墅

yen_03 發表於 18-2-8 11:48
回覆 皮亞莉 的帖子

講得啱,教仔女真係冇一個真正啱的方法。家庭環境,生活狀況也決定很多因素。 每個家庭同仔女相處方式都唔同,有滴和和氣氣仔女聽教聽話,有滴反而歡喜冤家模式才適合彼此。做家長的我們,都系要不斷學習,一起加油

男爵府

皮亞莉 發表於 18-2-8 11:29
女兒經常因為我叫佢執房、啲嘢整齊啲、要有手尾、天氣凍要著多件衫等等而對我發脾氣,動不動就會"掘"著我, ...

要段練嘅,當自己時運高,咩都睇唔到,聽吾到。

依家呢個戰局已經係好整潔啦!呢頭收拾完,果頭返到來就回覆原貌。

子爵府

lm251099 發表於 18-2-15 11:13
要段練嘅,當自己時運高,咩都睇唔到,聽吾到。

鞋都有,勁!

大宅

我女到時到候就會問我, 佢要唔要入下CAMP 或者去下遊學, 原因係, 佢啲野覓到狗DOU 咁, 連自己都頂唔住, 佢一出走, 我就會執得好齊整咁等佢返黎...

首頁

尾頁

跳至