少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

K1 唔係點講野 , 社交弱 , 自己玩 , 好擔心

伯爵府

ketex789 發表於 18-2-9 16:56

老師有冇意見?
回覆 ketex789 的帖子

Hello ketex789 ,每個小朋友特質都唔同,文静嘅小朋友會比較內儉、怕羞、唔喜歡主動,佢嘅性格和語言能力仍在發展中,媽媽協助佢用簡單言語表達自己嘅需要/情緒,多D同佢傾計、唱歌、講故事,都可以增加佢嘅說話能力。同佢玩兩個人以遊戲可以練習到同人溝通技巧,例如煮飯仔或者角色扮演,係放學返屋企時侯,媽媽俾佢和同學去下公園/遊樂場一齊玩,出街時媽媽可以將遇到嘅人和景物簡短清晰講俾BB知,對BB講野認知能力社交發展都有幫助。媽媽有冇同老師了解過BB係幼稚園情況?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

yaubb2014 發表於 18-2-12 00:12
老師有冇意見?
提議去做評估

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-12 16:22

Hello ketex789 ,每個小朋友特質都唔同,文静嘅小朋友會比較內儉、怕羞、唔喜歡主 ...
多謝你 , 我地已經盡量做 , 但要返工 , 平日嫲嫲湊

伯爵府

ketex789 發表於 18-2-12 17:28
提議去做評估

大b定小b……?可以去cac做下評估……
ketex789 發表於 18-2-12 17:32
多謝你 , 我地已經盡量做 , 但要返工 , 平日嫲嫲湊

唔好客氣3歲嘅小朋友,仲係處於比較自我中心階,如果屋企只有嫲嫲,無其他同小朋/大人同佢一齊玩,可能會少左學習社交技巧機會,佢會唔會同爸爸媽媽分享課堂/同學發生事? 媽媽星期六/日多D帶佢去家庭聚會,鼓勵佢同唔同人/年紀相近嘅小朋友一齊玩,學習相處,俾D熱鬧環境感染下佢,隨社交溝通技巧發展,慢慢就會學識主動喇! 加油

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

佢貪唔貪食,可以試下用小零食,引佢講野

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-13 15:32
唔好客氣3歲嘅小朋友,仲係處於比較自我中心階段,如果屋企只有嫲嫲照顧,c無其他同小朋友/大人同 ...
過年這幾天,有約同學仔出去玩,多謝鼓勵

大宅

oceandeepsea 發表於 18-2-14 20:14
佢貪唔貪食,可以試下用小零食,引佢講野
汽水薯條,唔想用零食做餌

大宅

回覆樓主:

本身屋企人會唔會都少同小朋友講野
我0個個係老人家湊
初始時見距比同齡小朋友講野慢
但老人家經常同距講野
乜都講一餐
之後就講多左
而家無時停

唔洗客氣~ 媽媽繼續俾心機呀~

洋房

加油媽媽!
可以和小朋友多說話,鼓勵他開口,但要氣氛輕鬆!
記得說話要父母也要字正腔圓,可以參考這裡:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=150840392256484&id=149930995680757

用戶要求終止服務

ketex789 發表於 18-2-9 16:56

我有啲朋友嘅小朋友到四歲先肯講野

首頁

尾頁

跳至