嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb 3個月大, 個頭皮一直都紅同林pat pat, 乾燥起黎仲出水變黃色焦(不過唔厚唔大塊到變黑色)
呢啲係唔係頭泥?但係我見其他bb嘅頭泥, 唔似我個仔咁頭皮爛到紅晒
我已經日日用baby oil 敷佢個頭,之後盡量捽走死皮,再用biolane 洗頭水洗,都係咁嘅情況?

有無同路媽咪話我知點做?見到我bb咁樣好心痛,夜晚佢頭痕到成日醒

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

會出水多數係濕疹,睇左醫生先
感激遇上你~

大宅

回覆樓主

都歸類頭泥

大宅

回覆樓主

我bb都係咁呀
請問佢而家情況有冇好轉呀?

別墅

carsonbabe 發表於 18-2-19 14:34
我bb都係咁呀
請問佢而家情況有冇好轉呀?

好返好多,已經無甩皮,只係有少少頭部濕疹未清

複式洋房

我囡都係咁,醫生又睇過,搽左一個星期類固醇,又用醫生開既洗頭水都無改善,已經每餐食完奶都幫佢搽cream, 佢都係每晚痕醒之後喊,不斷擰頭r頭,捽頭,有咩方法可以好返

別墅

Carrie.L 發表於 18-2-22 06:57
我囡都係咁,醫生又睇過,搽左一個星期類固醇,又用醫生開既洗頭水都無改善,已經每餐食完奶都幫佢搽cream, ...

我果時用唔香嘅baby oil 捽頭,捽走啲爛烚烚嘅頭泥,可能之前我唔敢太大力捽,只係用隻手搓,驚整傷佢啲頭皮。但後來我有一日開始用baby oil再用棉花棒大力少少刮,刮走佢黃色嘅頭皮,洗完頭再搽少少類固醇藥膏,等啲藥膏吸收晒在不斷補baby oil係佢個頭去保濕。臨訓都照搽baby oil(藥膏唔係日日搽,只係發覺佢嗰日頭皮好紅我先搽)佢就好快好返好多。
而家凈返少少濕疹,我就用physiogel 嘅A.I cream/ lotion, 搽佢成個頭,如果佢唔係成日r頭嘅情況下,佢啲濕疹開始好緊

Btw, 我都聽人地講cetaphil 嘅cream都ok

男爵府

6個月左右會無喇

首頁

尾頁

跳至