影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

Unnatural/法醫女王(アンナチュラル)是2018年TBS播出的原創醫療推理作品,講述了在“非自然死亡原因研究所”任職的法醫三澄美琴探查死者真正死因的故事。

JD930    發表於 18-3-19 11:29

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

主演:石原里美、井浦新、窪田正孝、松重豐、 市川實日子

集數:10

首播:22 TBS 2018年1月12日
官方網站:http://www.tbs.co.jp/unnatural2018/

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

【劇情簡介】

在“非自然死亡原因研究所”(簡稱UDI)工作的三澄美琴是專門探查死者死因的解剖醫生。她最不能容忍的是對非自然死亡不聞不問。在她看來,“非自然”的背後必定有著需要法醫來追究的真相,比如偽裝殺人、醫療失誤、未知的疑難疾病等等。然而,在日本,很多非自然死亡的死者都未經解剖就火化了。美琴與她那些個性鮮明的同事們一起,向這樣的現實發起了挑戰.....

JD930    發表於 18-3-19 11:29

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

幾鍾意十元嘅演譯。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇到豆瓣幾高分,法醫呢個題材又新,一開就追個不停。

首先,每一集一個新案例,每一集結尾又會出少少下一集內容,呢個安排引人入勝。

每一個 unnatural death case都有自己嘅故事,警察、醫生都忽略或無能為力嘅案件,udi team 都憑蛛絲馬迹找到線索,從而破案。

第一集 年老父母勢要找到獨子猝死死因,就睇到編劇寫故事實力,一層,又一層,再一層,鋪排合理,好精彩!

目前播出四集,大家有興趣一齊傾。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

因為覺得故事鋪排得太精彩,走去八卦了一下編劇—野木亞紀子,佢前作包括<重版出來><逃耻>......難怪!

珍珠宮

睇咗頭3集, 我覺得基本上個運作抄美劇bones.

象牙宮

2024年龍年勳章

RelaxHippo 發表於 18-2-9 20:56
睇咗頭3集, 我覺得基本上個運作抄美劇bones.

冇追開美劇,唔怪得情節緊凑。

係咪韓版重拍?

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 18-2-9 21:04
冇追開美劇,唔怪得情節緊凑。

係咪韓版重拍?
呢套unnatural唔係翻拍美劇. 只係美劇bones以人類學家(專研究人骨)為主角, 都係類似法醫劇情, 個lab係私營機構, 但會為警方驗骨揾死因, 揾案發現場.
呢套unnatural唔係抄bones既故事, 但個lab又係私營機構, 個法醫又會去兇案現場或死者親屬屋企搜證, 呢啲運作就似抄bones. 石原里美演得較柔弱. 我覺得bones好睇好多, 但以日劇嚟講, unnatural算唔錯.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

呢部幾好睇,我追緊。比木村部BG緊湊好睇,十元妹子揀戲唔錯,冇乜點失手。

別墅

回覆樓主:

好好睇

象牙宮

2024年龍年勳章

wyl 發表於 18-2-10 08:41
呢部幾好睇,我追緊。比木村部BG緊湊好睇,十元妹子揀戲唔錯,冇乜點失手。 ...

木村近幾年接D劇,好鬼悶…舊年套 a life, 故事好老土,等我仲期待好耐

今年套BG, 都睇下comment再開

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Sumyeema1 發表於 18-2-10 10:54
木村近幾年接D劇,好鬼悶…舊年套 a life, 故事好老土,等我仲期待好耐

今年套BG, 都睇下comment ...
都真係。。。幾悶,為咗木村,我捱緊

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

各位,已出 EP5.

大宅

Sumyeema1 發表於 18-2-9 18:10
Unnatural/法醫女王(アンナチュラル)是2018年TBS播出的原創醫療推理作品,講述了在“非自然死亡原因研究所 ...

請問那裡可以DL?

子爵府

回覆樓主

幾耐更新一集

象牙宮

2024年龍年勳章

rebornarmy 發表於 18-2-17 12:43
幾耐更新一集

每星期一集

子爵府

Sumyeema1 發表於 18-2-17 17:24
每星期一集