論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

菲姐姐 Mylxxx來我家兩星期,主要照顧一老人家。
前天說不懂照顧我家老人,又說Agent呃佢,冇話佢知老人有腦退化,所以唔做。個Agent知我家情況的,也知我婆婆是腦退化,我找工人,一定跟agent說清楚,希望姐姐是了解狀況才接受offer。

其實,頭一星期,我上手姐姐(完約,很錫我家婆婆,開心回鄉。)還幫我教Mylxxx 如何跟腦退化老人相處,並教她日常清潔工作。

上手菲姐姐臨走前都跟我說,Mylxxx 的心不在此,叫我小心,還說教佢做野時,佢話佢會用自己方式,仲同我上手菲姐姐話:「你咪同mam講lor。」

我都看得出Mylxxx 沒心機做,幫婆婆執藥都可以整爛d藥,冇記性,又唔聽講。

我第一天見佢手上戴有3隻介指,其中兩隻有大粒石突出,我去叫佢工作時間唔好戴,因為有可能會整到婆婆,她當時即時除下,但第二天她又戴上一隻,我叫佢唔好戴,佢當我面除了,然後晚上又戴回。

我見Mylxxx 冇心照顧我婆婆,我都怕出意外,所以下午都找個本地part time來兩個鐘,幫下Mylxxx 手同教下佢,點知佢自己話唔做。

說到呃人,我都同Mylxxx 講,我都是受騙者,當日我看agent給我的profile時,我沒看到Mylxxx 右面上有一大片黑印。

老實說,如當日我見到佢真實照片,一定唔請。所以,當我第一天在香港接她時我都呆一呆。

Anyway, 說出來,只是希望各位姊妹小心請人。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

momsusan 發表於 18-2-10 11:00
前天說不懂照顧我家老人,又說Agent呃佢,冇話佢知老人有 ...

她可能博你炒,點知你唔炒佢,她咪要辭職囉!她好可能已經Agent 找到新工要趕住走。

wcpcelia    發表於 18-2-11 09:12

水晶宮

momsusan 發表於 18-2-10 11:00
前天說不懂照顧我家老人,又說Agent呃佢,冇話佢知老人有 ...

係海外定本地完約?
天空之城, 快樂之地

別墅

海外,曾在台灣工作。

別墅

Agent之前跟我說她在台灣做了3年完約,也是照顧老人。

當她來到香港,她告訴我在台灣做了3個僱主,每次都是僱主terminate 佢。

即是,佢從來冇完成過一份合約。

Anyway, 佢今次威啦,自己break contract。

水晶宮

momsusan 發表於 18-2-10 16:05
Agent之前跟我說她在台灣做了3年完約,也是照顧老人。

當她來到香港,她告訴我在台灣做了3個僱主,每次 ...

嘩......乜間agent咁大話架?

可以去投訴嗎?
天空之城, 快樂之地

大宅

可唔可以同我講多D佢GA野 我怕係我IN果個

珊瑚宮

骑牛揾馬。
玩具萬歲!

別墅

佢右臉眼角下有一大塊黑班,5呎唔夠,肥嘟嘟。

臨走時,佢催我簽文件,話佢個親戚幫佢約左個potential僱主,要去粉嶺interview。

佢會去不同agent繼續搵工,大家真係要小心、小心、小心!

我自己從不請斷約工人,今次是在不知情下請左呢個。

依家我要全天候在家照顧老人,直至請到新姐姐為止,我都冇精力去攪投訴。

0係呢度寫出來,只希望大家唔好中伏。

別墅

認識瑞士牛牛第一回

工人自己break contract, 未做夠3個月break contract. 請問要補機票嗎?

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

嘩你間agent好唔掂,兩頭呃,不如講下agent名好過

別墅

只要佢一入你屋,你炒佢或佢炒你都要俾機票。隻野仲選左機票貴0個日走,叫佢遲一日都話唔得。
間agent在MK,非連鎖,做左好多年。

大宅

momsusan 發表於 18-2-12 23:18
只要佢一入你屋,你炒佢或佢炒你都要俾機票。隻野仲選左機票貴0個日走,叫佢遲一日都話唔得。
間agent在MK ...
地址在哪?

伯爵府

2018復活節勳章

momsusan 發表於 18-2-12 23:18
間agent在MK ...

乜機票唔係炒佢果日計14日內也可以?一定要俾佢自選日子?

首頁

尾頁

跳至