婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我好憎我姑奶
奶奶同我哋住 佢仔成日想見嫲嫲 一放假就嚟我哋屋企 但佢仔好曳好嘈仲大叫

上週六 佢已經大叫狂叫 叫到我9個月大嘅仔狂喊 佢阿媽又唔喺度我奶奶又打緊牌 我問個仔做乜 我話你以後唔好大叫我來幫你處理事情 冇鬧佢一句(同樣事已發生第100次)

第二日 佢阿媽喺度 佢個仔又狂叫 叫到我bb喺房抱住都狂哭 我放低bb喺bb床出廳 我都未講嘢個仔就大叫「你同我返入房我係要大叫你別管我! 」 我真係爆! 我爆佢 「你再嘈我趕你出門口」

事後成家人怪我好鬧得咁恨 尤其佢阿媽大條道理話自己要教仔自己教唔洗人哋嚟鬧 我心諗「吓 乜你哋俾人鬧唔係應該反醒咩」 但我也說我以後不會這樣說了 我心其實好委屈

尋日個死仔又嚟 (佢阿媽放低個仔就走咗)第一句同我講竟然係:「你做錯事」我說「但我覺得做錯事的是你」他說「我沒有」我真係覺得好委屈 我哭了 我老公覺得有冇攪錯 走出廳講個細路點可以咁同我老婆講嘢 我99 突然話 我知我而家寄人離下同你哋住啦 我孫嚟吓都唔高興 呢個孫係我帶大嘅 佢唔乖係我唔識教 我唯有以後叫佢唔好嚟啦

我....我勁想爆粗
我唔想同呢家人反面 我唔想老公難做人

我好想返娘家

珍珠宮

回覆樓主:

佢黎你就走 帶埋bb出去
d細佬咁癲
你唔好幫人教仔啦

複式洋房

namnamnamlolo 發表於 18-2-10 14:19
佢黎你就走 帶埋bb出去
d細佬咁癲
你唔好幫人教仔啦

我平時已經係咁 一定帶埋bb出街避咗佢 個仔一放假就住 喺 度!!!! 住喺點我唔可能24小時不回家 如果我娘家唔係超級爆遠 我真想佢一嚟我就返娘家住!!!!!!

男爵府

去人地屋企就要有禮貌。更何況有個bb係度, 有少少sense都會意識到個小朋友咁大聲會嘈住個b。

你姑奶個小朋友真係好無家教。但你鬧錯人了, 唔識該鬧個細路, 係你姑奶同你奶奶作為主要照顧者唔好好教個細路。細路唔識啫, 無理由個大人都唔識, 太離譜了。而家好啦, 既然你奶奶都認教孫無方你咪叫佢地以後唔好黎。

見嫲嫲一定要黎你屋企嗎? 叫嫲嫲自已去姑奶屋企啦!

你同佢地講明呢度唔歡迎啲無家教既細路。唔該教好個仔先上黎。
人善被人欺丫! 既然佢地都唔識尊重你, 點解你要尊重佢地? 尊重是互相的。你要反抗丫。

公爵府

回覆樓主:

呢個家是你的呀?不是99家,為什麼是你要躲避返娘家?是應該佢地走。

Jolin_Yuen    發表於 18-2-13 12:46

複式洋房

美之選468 發表於 18-2-10 15:00
呢個家是你的呀?不是99家,為什麼是你要躲避返娘家?是應該佢地走。

我也是這樣想
老實說 雖然連我老公都說我不應該要趕那小孩出門 但我其實還是覺得 這裡是我家有人三番四次把我兒嚇到哭 (個仔呢半年來一直有不爽就大叫) 我要把他趕出去 如果我冇
bb我可以忍

珊瑚宮

picpicc 發表於 18-2-10 15:06
我也是這樣想
老實說 雖然連我老公都說我不應該要趕那小孩出門 但我其實還是覺得 這裡是我家有人三番 ...

叫你99去你姑9度探外孫。住下都好。

(叫你老公出聲)

大宅

picpicc 發表於 18-2-10 14:09
我好憎我姑奶
奶奶同我哋住 佢仔成日想見嫲嫲 一放假就嚟我哋屋企 但佢仔好曳好嘈仲大叫

lee d 時候 c6 應該好好同99傾吓, 吾係吾歡迎佢黎, 係佢不時大叫嚇到個細既, 2個小朋友都係佢既孫, 99 係咪應該公平d呢?

子爵府

我好憎我姑奶

好彩你老公撐你,不過你99同姑9都係衰格,下次佢一黎你就返娘家
幾時先上到車.....

伯爵府

BK Milk勳章

如果是我,我BB喊,我鬧我老公,要我老公去解決,自己不出面

伯爵府

BK Milk勳章

剛才看你之前的帖,才知道是台灣99,OMG,都想不出辦法,除了自己忍

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

picpicc 發表於 18-2-10 15:06
我也是這樣想
老實說 雖然連我老公都說我不應該要趕那小孩出門 但我其實還是覺得 這裡是我家有人三番 ...

你話這裡是你家,但人哋話你寄人離下咋喎!個勢係個個都當你下把位,最慘連你老公都唔太撑你。俾我一定搬走。

大宅

回覆樓主:

樓主,我覺得你確實忍讓。
我試過類似情況。我奶奶無端帶埋大伯個仔和大伯的外母來我娘家。說探我bb,個細路一來度,就跳我媽張沙發,搶我bb d公仔,梗甚者是,細路攞個膠袋套落我bb個頭度,我當時真係即刻爆他。知否他們d「可愛百厭」行為,好讓人不安?bb係你既,你唔保護bb,細路和奶奶的行為只會更囂張。我當時即刻黑我奶奶面,如她當我無到,我一定會把行動升級。我就係要讓我奶奶知道:係啊,我生既bb就係咁巴閉!吹咩?e度係我主場,唔歡迎家教欠奉者。(其實奶奶未問過我和老公,就無故帶人來我娘家,已經不太尊重了吧?)
有朋友叫我兜巴升個細路,等佢記我咁惡,唔好係度狂野。不過我無咁做,唔識做既人係d大人,要比奶奶好清楚你底線,不要踩親你。

加油,為母則強。

珍珠宮

我好憎我姑奶
一家三口搬出去住?

珊瑚宮

mrschocolate 發表於 18-2-10 21:09
一家三口搬出去住?

間屋樓主的台灣C6

珍珠宮

12312 發表於 18-2-10 22:03
間屋樓主的台灣C6
原來係台灣人,台灣個邊好似比香港更傳統,99地位好高

珊瑚宮

mrschocolate 發表於 18-2-10 22:09
原來係台灣人,台灣個邊好似比香港更傳統,99地位好高

我有朋友嫁過去台灣,和99、62一起住。她62、99對她好好。關係吾錯。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

我好憎我姑奶

可能先解決細路因乜事大叫?
你99要湊孫又打牌,擺明唔係湊啦。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

回覆樓主

原來係你地屋企,你忍耐力都幾強。

我都唔鐘意呢個小朋友黎屋企,同我姑奶個仔一樣,無家教。

同奶奶講如果要見孫無人阻止佢,去姑奶屋企咯!!

呢樣我一定企硬。驚自己小朋友學埋d衰野

複式洋房

回覆樓主:

我老c6話 如果我果日唔係話趕個小朋友走
係 1)拎住把剪刀講你再嘈就把你舌頭剪下來
2) 拎住支衣架話你再嘈就打落去/真係打落去
3)話打電話報警捉走你

都唔會激嬲我姑奶
唯獨話趕佢個仔出街會......我覺得好攪笑 呢度係我屋企 我講真唔係想幫你教仔係想你個仔唔好嘈住我個仔 我覺得「再嘈趕你出門口」最直接

首頁

尾頁

跳至