親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問大家網上預購火車票經以下兩個網站有冇分別?查看過Advance成人來回10.8鎊,off-peak 26.6鎊;我想買advance但一定要乘指定班次,會否不建議?如果選自行打印是否憑打印出來的A4紙直接入閘,還是選車站取票比較好?謝謝。
http://m.nationalrail.co.uk/pj/pj
https://www.thetrainline.com

大宅

20080909 發表於 18-2-10 21:53
請問大家網上預購火車票經以下兩個網站有冇分別?查看過Advance成人來回10.8鎊,off-peak 26.6鎊;我想買ad ...

應該 thetrainline 嗰個收服務費,另外嗰個唔收。買 advance 是最平,但風險是只可搭已選定的火車,買不買就要自己決定。(我4月會搭6~7次火車,全買advance。)
自己印車票冇問題,因為英國大多是open station,即冇閘; 但有人在車上查票。

wcpcelia    發表於 18-2-11 09:51

男爵府

20080909 發表於 18-2-10 21:53
請問大家網上預購火車票經以下兩個網站有冇分別?查看過Advance成人來回10.8鎊,off-peak 26.6鎊;我想買ad ...

樓上說得對,買唔買好睇你自己覺得ok 唔ok.我自己就只有city to city, 一定會個日move 的買advance。其餘day trip 一定唔會買定,因為好可能中間會調動,例如唔好天我就唔邊,好天就去邊,會因為應唔同情況調動。

男爵府

Rowena 發表於 18-2-10 23:12
應該 thetrainline 嗰個收服務費,另外嗰個唔收。買 advance 是最平,但風險是只可搭已選定的火車,買不買 ...
謝謝你, 明白了. 我打算來回Oxford買advance, 其他可能因為太遲已經沒有advance了.

男爵府

missvivi 發表於 18-2-11 09:25
樓上說得對,買唔買好睇你自己覺得ok 唔ok.我自己就只有city to city, 一定會個日move 的買advance。其餘d ...
對, 即日買的確彈性好多.

wcpcelia    發表於 18-2-12 10:34

大宅

回覆樓主

假如回程想由Bicester village 回oxford, 是不是要分開買單程回程?

男爵府

Montreal 發表於 18-2-20 11:22
假如回程想由Bicester village 回oxford, 是不是要分開買單程回程?

今天剛去過Oxford和Bicester Village。我計劃行程時這個方法車資比較便宜:Paddington來回Oxford乘火車 (advance ticket固定班次,成人來回票10.8鎊;留意盡可能選停站少的班次,行車時間約55分鐘,停站多則約1小時25分鐘),先遊覧Oxford,然後從Oxford City Centre Randolph Hotel門口巴士站乘S5號巴士去Bicester Village (上車購票,可找贖,單程票4.2磅,來回票則只需5.3鎊,車程今天去程約40分鐘回程約28分鐘),購物後乘S5號巴士回到Oxford City Centre,再乘火車回Paddington。

大宅

20080909 發表於 18-2-21 09:07
今天剛去過Oxford和Bicester Village。我計劃行程時這個方法車資比較便宜:Paddington來回Oxford乘火車 (a ...

請問oxford city center 是不是很近oxford 火車站?Bicester village 值得去嗎?抵唔抵?

男爵府

Montreal 發表於 18-2-21 15:39
請問oxford city center 是不是很近oxford 火車站?Bicester village 值得去嗎?抵唔抵?
...
我是從Oxford火車站步行往Oxford city centre。Bicester Village是否值得去很難説,我和同行親友主要想買鞋,我買不到,親友買了兩對 “飛甩雞毛” 我們都覺得抵。若時間容許可以去看看。

首頁

尾頁

跳至