烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好難諗,大家可吾可以分享下糖尿病人既食譜呀?

多謝大家

大宅

oi_oi 發表於 18-2-12 08:44

多謝大家

我都想要因媽媽82了?岩岩爆發糖尿出來?

男爵府

回覆樓主

介紹你睇本書8week blood sugar diet. 商務有賣,不過如果已經食緊藥,就要小心d check住。

珍珠宮

大廚勳章

oi_oi 發表於 18-2-12 08:44

多謝大家

原來 糖尿病 好多時 都係由 脂肪肝 迫出嚟㗎 !!
肝臟 內部 儲存 糖份嘅空間 被 過多脂肪霸佔 , 導致 血液 糖份 無法儲存入肝臟 ....

換言之 , 治療 糖尿病 應先治 脂肪肝 !!!

治療 脂肪肝 , 暫時我只知道 杞子 係醫學上證明到有藥效的 .

題外話 , 脂肪肝 嘅 正統處理方法 係 多做運動 , 減少進食 澱粉質、糖份 (特別係 果糖 , 一定要戒 !!!)。

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

男爵府

Happypearl1010 發表於 18-2-12 23:03
介紹你睇本書8week blood sugar diet. 商務有賣,不過如果已經食緊藥,就要小心d check住。
...

有無中文版架?

男爵府

khman 發表於 18-2-13 22:44
原來 糖尿病 好多時 都係由 脂肪肝 迫出嚟㗎 !!
肝臟 內部 儲存 糖份嘅空間 被 過多脂肪霸佔 , 導致 血液 ...

Check 過個肝無事

男爵府

stella^^ 發表於 18-2-12 09:00

老人家要多d注意飲食方面呀,年紀大,消耗得慢

男爵府

oi_oi 發表於 18-2-19 01:54
有無中文版架?

暫時未有。
簡單來說,8個星期每天攝取800卡路里,主要是用低碳地中海飲食,即低碳水化合物,不吃所有糖類,適量蛋白質,攝取好油 (例如橄欖油)。完成8星期大約可減10%體重,可以停幾星期再重複,我見fb群組很多人可以籍此逆轉糖尿而不用再服藥。
如果已經食緊藥就要監控住血糖,因怕會跌得太低。
書入面有解釋血糖起伏的原理,睇左會明白多些。

男爵府

Happypearl1010 發表於 18-2-19 08:30

暫時未有。

請問fb 係咩群組?

我早排有段時間,有3個星期(間中有1,2餐有豬肉)
早餐腿蛋治,午餐雞柳(自己煮,配椒類,菇類)晚餐菜,魚,小飯

身型瘦左好多,搞到個樣又好吾精神,好老,請問你講既食法,會吾會令身型有改變?

男爵府

oi_oi 發表於 18-2-19 10:44
請問fb 係咩群組?

你係fb search 書名就見到,不過都係英文的,身形會變,d鬼佬好多都由加加加大變到中碼。
我自己無糖尿,不過有insulin resistence既症狀,bmi本身合格, 跟佢食左一個月左右,少左幾磅,腰就瘦了2吋,最好既係以前成日口無停要食零食,而家就無,個人反而覺得輕鬆左,唔會一日到黑諗住食。
你食少左唔夠精神,會不會係唔夠蛋白質?食多菜都好緊要,否則會唔夠維他命同微量營養素。

珍珠宮

大廚勳章

oi_oi 發表於 18-2-19 10:44
請問fb 係咩群組?

醫學上証實咗有用嘅基本方法係 :

每次進食前 , 要 "先" 食多 d 食物纖維 (揀多 d "水溶性" 嘅較著數) 嚟 "打底" .
進食 澱粉質/糖份 時 , 一定要溝埋其它 蛋白質 , 混合成一團咁 食 .
咁樣食法 , 比一味齋食 澱粉質/糖份 安全、健康好多 .

另外 , 食完之後 , 唔好一味齋 "坐" 喺度 , 久不久都要走動吓 .
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

stella^^ 發表於 18-2-12 09:00
老人家有一個 肌肉 "減少" 嘅問題 , 不但會導致 血糖 嘅消耗、代謝 減慢 , 更會因為 "減少" 咗 肌肉 而導致 暫存 血糖 嘅 地方亦 "減少" 埋 .
換言之 , 老人家 應該要嘗試 積極 d 去吸收 蛋白質 同 運動 , 令到肌肉得以重生 .

方法係好簡單 : 下午 4點鍾左右 , 急步行逛 30分鐘 , 之後 在一小時內飲 250cc 牛奶 .

目的 係加強 腿部 四頭肌 , 因為 這部份的肌肉 係 人體中 最容易鍛鍊的肌肉群 .

ご馳走様

男爵府

Happypearl1010 發表於 18-2-19 11:02

Jm 都要take care 健康呀
我諗應該係吾夠蛋白質,每日都係2條雞柳

當年發現有糖尿時,好似世界末日咁,乜都吾敢食
咁多年都係盡量戒糖,有時都會放肆,做下運動
呢半年開始覺得年紀大,要注意番飲食放面

男爵府

khman 發表於 18-2-19 13:52
醫學上証實咗有用嘅基本方法係 :

每次進食前 , 要 "先" 食多 d 食物纖維 (揀多 d "水溶性" 嘅較著數) 嚟 ...

好深呀

水溶性係咪麥皮?
係既話,意思係咪飯前食d麥皮先?

珍珠宮

大廚勳章

oi_oi 發表於 18-2-19 14:57
好深呀

水溶性係咪麥皮?
麥皮 ok 其實 , 除咗麥皮仲有好多蔬菜類食物都有豐富嘅膳食纖維 ...

只要 先進食一 d 蔬菜 , 讓小腸 嘅表面 有多 d 食物纖維 去 阻隔 小腸吸收糖份嘅 速度 , 咁就可以控制 進食後 血糖急升 嘅問題 , 咁味唔駛搞到個 胰臟 咁辛苦 要突然間 去製造大量 胰島素 囉 ~

至於 水溶性纖維 相比於 非水溶性 嘅優點 , 就係有利於 腸臟 益生菌 嘅生長 , 所以 咁味著數 d 囉 ~

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

Happypearl1010 發表於 18-2-12 23:03
...

Michael Mosley 醫生拍咗好多套電視節目 , 有關 健康/醫學 嘅最新睇法 ....
我喺 明珠台 都經常睇到佢㗎 (好似 RTHK31 電視台 都見過佢 d 健康節目) .

有個網頁叫 : https://thebloodsugardiet.com/

唔知佢本書 8week blood sugar diet 入面嘅食譜 ... 同呢個網站嘅食譜 有幾大分別呢 ?

ご馳走様

男爵府

oi_oi 發表於 18-2-19 14:55
Jm 都要take care 健康呀
我諗應該係吾夠蛋白質,每日都係2條雞柳

係呀,年紀有番咁上下啦,真係要小心飲食。
你食2條雞柳太少啦,一般成年女仕大概要60克1日,即是9兩生肉左右,2條雞柳大概得2兩,差太多了。

男爵府

khman 發表於 18-2-19 17:07
Michael Mosley 醫生 拍咗好多套電視節目 , 有關 健康/醫學 嘅最新睇法 ....
我喺 明珠台 都經常睇到佢㗎 : ...

其實食譜都是差不多,只是書會解釋多d原理,况且佢地食西餐,我只會跟佢個指引,唔會跟食譜的。即每餐多菜,用好油,2-3兩肉,少吃太多糖的水果,加工食品同碳水儘可能少,其實唔難的。

原來港台有呢d節目睇,等我留意下先。

珍珠宮

大廚勳章

Happypearl1010 發表於 18-2-19 18:16

其實食譜都是差不多,只是書會解釋多d原理,况且佢 ...
好多謝你指出咗書中 d 食譜 嘅重點啊 !!!
Thank You Very Much !!

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

Happypearl1010 發表於 18-2-19 18:16

其實食譜都是差不多,只是書會解釋多d原理,况且佢 ...

FYI :

Michael Mosley 喺星期六 有個節目系列(重播)叫 : 醫生話你知/Trust Me I'm a Doctor。

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至