嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡15個月大,第一次接種四價流感疫苗應該要打兩支,但係打完第一支後醫生話佢冇貨俾我打第二支,我問醫生會有咩影響,佢淨係笑笑口答我一支好過冇!

請問有冇家長同我個囡情況一樣?你哋啲醫生有冇講會有咩影響?如果下年再接觸嘅時候需唔需要再打返兩支?

另外我有啲朋友都幫BB打咗兩支疫苗,佢哋有啲相隔兩星期打,有啲相隔四星期打,點解個個都唔同?

多謝各位解答

子爵府

回覆樓主

上次我看開個醫生話冇咩特別(打完第一枝嗰嗰兩星期冇病)可以唔洗打第二枝,叫我自己考慮打唔打。我囝冇去再打第二枝。

大宅

Holidaykiki 發表於 18-2-14 16:50
上次我看開個醫生話冇咩特別(打完第一枝嗰嗰兩星期冇病)可以唔洗打第二枝,叫我自己考慮打唔打。我囝冇去 ...

好吖唔該晒咁我到4星期後搵到就打,搵唔到就算,隨緣吧

複式洋房

HebeTsang 發表於 18-2-12 16:19
囡囡15個月大,第一次接種四價流感疫苗應該要打兩支,但係打完第一支後醫生話佢冇貨俾我打第二支,我問醫生 ...

我囝2歲都撲唔到第二針,問過好多間診所都冇貨,有間診所姑娘話有好多人都忘記打第二針,到下一次流感高峰期10月時再打一針喎!

子爵府

回覆樓主:

我仔剛打左第二支針, 他不足3歲, d針更短缺。反而6歲既針就多點

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 ihui 的帖子

請問3歲以下邊度有得打, 謝謝

子爵府

tradev 發表於 18-2-25 20:07
回覆 ihui 的帖子

請問3歲以下邊度有得打, 謝謝

我仔星期六在這間打, 唔知還有沒有針, 可以打去問下。

別墅

HebeTsang 發表於 18-2-12 16:19
囡囡15個月大,第一次接種四價流感疫苗應該要打兩支,但係打完第一支後醫生話佢冇貨俾我打第二支,我問醫生 ...

情況同你一樣, 排咗好多間都話冇貨

首頁

尾頁

跳至