興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

用開bb100 plan, router係TP-LINK嘅 TL-WR841N, 300Mbps

請問大家係咪唔啱用/唔夠強? 因為家人經常斷線(同時可能用緊2部電話及ipad, macbook, 電腦就係lan線上網) 地方大概400尺範圍。 可以點改善? 求教係咪可以換router? 有冇推介?

結論 -- 請睇#18

珍珠宮

2024年龍年勳章

用mesh 路由是最好,可惜華為要一次買3件。
【这个#聚划算团购#宝贝不错:华为荣耀分布式路由器高速光纤mesh组网别墅大户家用穿墙wifi无线(分享自@手机淘宝android客户端)】http://m.tb.cn/h.Wtzy3Yr 点击链接,再选择浏览器打开;或复制这条信息¥dF900ngC4ir¥后打开👉手淘👈

珍珠宮

2024年龍年勳章

【腾达nova分布式路由器 mesh别墅无线wifi大户型复式楼穿墙套装】http://m.tb.cn/h.WtzFZKu 点击链接,再选择浏览器打开;或复制这条信息¥UDD00ngyuow¥后打开👉手淘👈

呢隻可以分開買。

大宅

panda361 發表於 18-2-13 10:47
【腾达nova分布式路由器 mesh别墅无线wifi大户型复式楼穿墙套装】http://m.tb.cn/h.WtzFZKu 点击链接,再选 ...

Thanks! 不過淘寶要等太耐,我想盡快買。

請問一般邊隻牌子較穩定又唔太貴
TP-Link有冇其他model都好
點樣睇啲spec?

侯爵府

superb8868 發表於 18-2-13 00:07
用開bb100 plan, router係TP-LINK嘅 TL-WR841N, 300Mbps

請問大家係咪唔啱用/唔夠強? 因為家人經常斷線( ...

如果你係用 bb100, 你呢部已夠用。有無 check 過會否受到鄰近的 Wi-Fi 干擾?

嘗試更改一下發射頻律同頻道,睇下有無改善,唔得先換一個新的。否則你買一個新又有可能有相同問題。

別墅

回覆樓主:

平就AC6,AC9
貴d就 AC68U, AC86U

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

crshk 發表於 18-2-14 08:15
如果你係用 bb100, 你呢部已夠用。有無 check 過會否受到鄰近的 Wi-Fi 干擾?

嘗試更改一下發射頻律同頻 ...
請問現在router在仔房,佢係用枱機做工課及打機用,現在香港寬頻送丅VB機頂盒要連接wifi,但我間房係完全收唔到,請問有咩方法,另外如我仔間房pc連接固定lan線,router搬出廳,但寬頻位得一個,如何解決,thx

侯爵府

amalee 發表於 18-3-30 10:09
請問現在router在仔房,佢係用枱機做工課及打機用,現在香港寬頻送丅VB機頂盒要連接wifi,但我間房係完全收 ...

1. 你房的問題,可以加一個 Wi-Fi repeater.

2. 你想將 HKBN 的 modem 搬位?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

crshk 發表於 18-3-30 10:13
1. 你房的問題,可以加一個 Wi-Fi repeater.

只是想router搬出廳,因為hkbn個頭在仔房,因仔成日話pc唔穩定,所以諗住比佢pc插固定lan缐,但router就冇得插,不過你話可用wifi repeater可解決咁就可以唔使咁麻煩但加左repeater會否影響網速,因為得100m,thx

侯爵府

amalee 發表於 18-3-30 10:46
只是想router搬出廳,因為hkbn個頭在仔房,因仔成日話pc唔穩定,所以諗住比佢pc插固定lan缐,但router就冇 ...

係 repeater 收到的訊號會比從你 router 直接收慢少少,好視乎你 repeater 同 router 的質素。

珍珠宮

crshk 發表於 18-3-30 10:13

同router晤想放房,因為長期唔關怕幅射

珍珠宮

crshk 發表於 18-3-30 10:57
係 repeater 收到的訊號會比從你 router 直接收慢少少,好視乎你 repeater 同 router 的質素。
...
我部router 係tp840n,可否repeater介紹,thx

侯爵府

amalee 發表於 18-3-30 11:11
我部router 係tp840n,可否repeater介紹,thx

https://m.price.com.hk/product.php?p=149286

https://m.price.com.hk/product.php?p=177378

珍珠宮

唔該哂

侯爵府

amalee 發表於 18-3-30 11:23
唔該哂

Welcome

複式洋房

回覆樓主

我用緊小米,平靚正

珍珠宮

15週年勳章

淘左個平野水星, so far 用左幾年都無事無干, 抵用

大宅

各位:
之前係度問過大家意見後, 都有上網自己做功課(雖然都唔係好識)
我估計因為之前嗰款router係舊制式:802.11N
而呢幾年已經開始用緊新制式 802.11AC
最後得出個結論就係......
買個AC制式嘅返黎試下咪知囉!
又得咗喎

我都係去揀咗個$300有找嘅TP-Link, 因為都係博下(話晒小妹才疏學淺, 估估下唔知係咪真係個制式問題) ,唔想咁重投資返黎又係唔好用
裝咗之後, 用手機apps測試網速,舊制式的確比新制式嘅router 慢一半
咁當然~ 我都係買咗見到喺黃金最平亦所以係最低級別嘅AC1200規格啫, 其他AC1650,1750,1900或AC2200,2350,2400 係可以再勁啲快啲, 但冇必要啦,反正掉番轉頭我只係裝100M寬頻,而屋企啲手機/平板/macbook 又未必支援到,買埋啲超級產品我都用唔著啦!

其實啲產品五花八門,生產商唔多唔少都會吹噓啲數字,加埋啲sale屎把口,可能會唔識唔識就買咗貴嘢!
所以如果大家想換router, 簡單地買個802.11AC嘅制式就得
唔好入手802.11N
再唔係,睇下盒面寫嘅規格,認住有寫『AC1200』或以上數字就得啦

侯爵府

superb8868 發表於 18-4-23 17:37
各位:
之前係度問過大家意見後, 都有上網自己做功課(雖然都唔係好識)
我估計因為之前嗰款router係舊制 ...

其實好睇你用嘅寬頻的速度,你用嚟上網的器材,同你屋企的格局去選擇 router, 否則只會大材小用或力不從心。

首頁

尾頁

跳至