興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

superb8868 發表於 18-2-13 00:07
用開bb100 plan, router係TP-LINK嘅 TL-WR841N, 300Mbps

請問大家係咪唔啱用/唔夠強? 因為家人經常斷線( ...

如果你係用 bb100, 你呢部已夠用。有無 check 過會否受到鄰近的 Wi-Fi 干擾?

嘗試更改一下發射頻律同頻道,睇下有無改善,唔得先換一個新的。否則你買一個新又有可能有相同問題。

侯爵府

amalee 發表於 18-3-30 10:09
請問現在router在仔房,佢係用枱機做工課及打機用,現在香港寬頻送丅VB機頂盒要連接wifi,但我間房係完全收 ...

1. 你房的問題,可以加一個 Wi-Fi repeater.

2. 你想將 HKBN 的 modem 搬位?

侯爵府

amalee 發表於 18-3-30 10:46
只是想router搬出廳,因為hkbn個頭在仔房,因仔成日話pc唔穩定,所以諗住比佢pc插固定lan缐,但router就冇 ...

係 repeater 收到的訊號會比從你 router 直接收慢少少,好視乎你 repeater 同 router 的質素。

侯爵府

amalee 發表於 18-3-30 11:11
我部router 係tp840n,可否repeater介紹,thx

https://m.price.com.hk/product.php?p=149286

https://m.price.com.hk/product.php?p=177378

侯爵府

amalee 發表於 18-3-30 11:23
唔該哂

Welcome

侯爵府

superb8868 發表於 18-4-23 17:37
各位:
之前係度問過大家意見後, 都有上網自己做功課(雖然都唔係好識)
我估計因為之前嗰款router係舊制 ...

其實好睇你用嘅寬頻的速度,你用嚟上網的器材,同你屋企的格局去選擇 router, 否則只會大材小用或力不從心。

首頁

尾頁

跳至