自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

oneone11 發表於 18-2-25 17:54
你都係撈亂啲數。
阿爸拎20萬出來,叫二姐拎5萬幫大家姐找咭數,15萬俾二姐,呢筆錢係俾個人嘅,同層樓無 ...

我知你講乜,亦都冇撈亂啲數,只係見阿妹話二姊冇還錢俾阿爸,大姐一樣冇還錢,但佢又好包容喎,覺得怪問下啫

伯爵府

BABY520 發表於 18-2-25 17:46
題外話:唔知點解噚晚同今早追post時樓主會轉咗newinewi

禁止訪問

侯爵府

題外話:唔知點解噚晚同今早追post時樓主會轉咗newinewi

Bk 壞壞地嫁, 之前都有人見到我突然做作樓主

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

littlesister 發表於 18-2-25 18:25
我知你講乜,亦都冇撈亂啲數,只係見阿妹話二姊冇還錢俾阿爸,大姐一樣冇還錢,但佢又好包容喎,覺得怪問 ...

因為大姐無樓二姐仍住緊佢當日曾經有份供過幾年幾樓
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

回覆樓主:

睇到呢個post, 更深深體會兄弟姊妹都要講緣份。
手足一定情深,只係父母一廂情願嘅諗法。

男爵府

醒目開學勳章

newinewi 發表於 18-2-25 18:39
玩嘢呀

我無玩嘢呀真心唔明㗎不過樓下有jm答咗,BK short short地

珍珠宮

呢種情況經常發生,我很多次在別人的貼裡面看到自己變成樓主!

你少見多怪,我見怪不怪。

珍珠宮

littlesister 發表於 18-2-25 14:06

佢地一家人既數真係亂過亂世佳人,成家4個人都冇話邊 ...

樓主父親當年買樓時,大家已經預見了幾年內三女結婚後搬出去住宿舍的安排(所以買樓時沒有寫三女的名字以作迴避),大女已經搬了出去住不出任何錢供樓,如果沒有二、三女同時合力供樓的承諾,是不會買樓的,因為只有單獨一人供不起。細樓換大樓,新居裝修起碼要十萬八萬,幾年後又賣又再搬家再裝修,貪好玩?所以買樓是個長期承諾。

所以99年時三女開始要停供、要賣樓,如果我是她,那是自己失信,臨陣退縮,放棄了樓、放棄了姊姊不顧,對父親、二姐有虧欠在先,哪裡還有顏面要求分什麼?大家不怪我已經不錯了。

當然,這些都是我個人對自己的標準。就像我父母的家業傳子不傳女,我也無所謂,家人感情我放在首位。跟家人斤斤計較,太沒意思了。你想用一百萬買斷我跟任何一位家人的感情,我睬你都傻。

水晶宮

平平常常 發表於 18-2-25 20:46
呢種情況經常發生,我很多次在別人的貼裡面看到自己變成樓主!

你少見多怪,我見怪不怪。

我想問下,樓主係咪已經又深潛了?

珍珠宮

love2talk 發表於 18-2-25 21:43

人人都有眼睛,人人看一樣的貼,你問我幹嘛?你說呢?

我之前回覆說的情形,是指BK系統經常出現的系統問題存在已久,我之前在BK app看其他各種各樣的貼的時候,很多次看到系統顯示自己的ID有「樓主」的標籤,不知道你聽清楚沒有。

侯爵府

SaBB 發表於 18-2-25 19:31
因為大姐無樓二姐仍住緊佢當日曾經有份供過幾年幾樓

因為大家姐e家好豪對阿妹, 阿妹病又照顧阿妹

水晶宮

esther_fong 發表於 18-2-25 23:23
因為大家姐e家好豪對阿妹, 阿妹病又照顧阿妹

多口問句,樓主係咪冇再出現?

男爵府

平平常常 發表於 18-2-25 21:31
樓主父親當年買樓時,大家已經預見了幾年內三女結婚後搬出去住宿舍的安排(所以買樓時沒有寫三女的名字以 ...

個人選擇囉。
正如兩人結婚,承諾對呢個家要有付出,亦都有付出,待到離婚時,分家產亦無可厚非,如果話提出離婚嗰個唔可以分家產,又未免太過苛刻,始終佢都有付出過。
何況細妹當年唔供樓係因為有肝炎冇做嘢,之後有咗B B,實屬逼不得已。

珍珠宮

好媽媽勳章

love2talk 發表於 18-2-25 21:43

家姐深潛,細妹浮潛
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

男爵府

snowshine1357 發表於 18-2-25 18:42
我諗jm係覺得點解唔用呀爸個份去找家姐條數,而要變咗欠二姐,買賣樓都係咁計係咁分,但就呀爸個份比返20 ...

不如你講下你嘅計法,如果大家姐條咭數由阿爸嗰邊俾,最後每人分到幾多?

水晶宮

sumlam 發表於 18-2-26 02:50
家姐深潛,細妹浮潛

Thx

禁止訪問

男爵府

snowshine1357 發表於 18-2-26 07:04
實數我計唔到呀,因為只有賣價219萬,實際個90萬按找咗几多又唔知,律師費個啲又唔知,樓主講補地價係80萬 ...

你咁計法咪對二姐唔公平囉,如果係賣樓淨返嘅錢中先拎20萬出來還俾二姐,等於嗰20萬大家按比例分攤咭數,呢度二姐又要俾多次,咁佢今次分攤嘅咭數又搵邊個還?同埋大家姐真係有日想還錢,又要按大家分攤嘅咭數逐一還俾各人,簡單嘅嘢點解要搞得咁复雜?
除非賣樓淨返嘅錢全部都係阿媽嘅,先可以係餘錢度扣,把咭數轉俾阿媽,事實係全部都有份,只不過阿媽嗰份大份啲

男爵府

oneone11 發表於 18-2-26 07:52

That's why 我用業權比例(更正:係一買一賣,樓蝕百分比) 計父親出資蝕剩幾多,“父親出資蝕淨”係遺產,遺產係屬“媽媽+3姊妹”,還按揭係兩姊妹責任,如果還按揭用咗父親蝕剩嗰到扣,咪變咗“媽媽+3姊妹”當中唔洗承擔嘅人承擔埋一份。
至於關於一買一賣洗費,亦以業權比例對拆,“父親出資蝕淨”就可出條net數,“媽媽+3姊妹”要點分(有遺囑跟遺囑,冇遺囑根法例或4人傾掂佢),知道各人有幾錢,再逐條對沖,eg.媽媽曾墊支供樓,供樓責任係兩姐妹,要在兩姊妹所得嗰到還番畀媽媽。大家姐欠款釘契還錢,係大家姐責任,喺佢分得嗰到沖番出嚟畀媽媽+兩姊妹。佢哋啲婆乸數咩補品、廸士尼英文、結婚做衫3萬、咩借街數還3萬.......總之有咩數想問邊個攞番,釐清責任,直接指向對口單位對沖。

首頁

尾頁

跳至