自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

因post1話大家姐欠20萬咭數,樓主話自己拎5萬幫大家姐找咭數,之後妹講所謂幫大家姐還錢,係爸爸拎20萬出來,樓主還咗5萬,另外15萬炒窩輪輸咗,我先會理解到係爸爸俾20萬樓主找大家姐咭數
同埋唔只得我一個人咁理解,有圖為證
而家阿妹又話之前只係欠5萬,還咗之後又欠多20萬,變作另一個版本,咁佢真係講得唔清唔楚,誤導咗人
我都有啲唔明,點解大家姐欠5萬,阿爸要拎20萬出來?如果5萬係俾大家姐還咭數,15萬係俾樓主,樓主用嗰15萬炒燶窩輪,之後又話炒輪賺咗8萬想還俾阿爸,如果15萬係俾樓主嘅,又使咩還?真係唔明

男爵府

回覆樓主:

睇樓主講找咭數時又睇到古怪嘢,之前話層樓轉名三年後樓主結婚,老公搬入,阿媽先搬去公屋住,點解呢度又話層樓釘契阿媽就搬去公屋?

大宅

oneone11 發表於 18-2-25 03:54
因post1話大家姐欠20萬咭數,樓主話自己拎5萬幫大家姐找咭數,之後妹講所謂幫大家姐還錢,係爸爸拎20萬出來 ...
吾好意思,吾係有心誤導,我有时無追帖追得咁貼,誤解了無逐个指出黎。
佢係咁烦住阿爸,阿爸就话咁俾住20萬佢先,佢话炒股票win了後俾返阿爸。又过無幾耐,發现大家姐欠$,咁阿爸就叫佢用些$来还住先。

仲有,我由上集已讲了佢每月俾一千至千五阿妈。我無讲过佢無俾家用。係好似有其他JM讲起家用, 咁我就问,佢有讲俾幾$家用?我miss了。咁果个JM理解为我话我家姐無俾家用,你也理解为我话佢無俾家用。
我也没有讲到佢成日打阿妈,但原来寫佢meet瘀阿妈趕阿妈走,会被理解为成日打阿妈。

吾好意思,原来我系表達得咁吾清吾楚

大宅

oneone11 發表於 18-2-25 04:07
睇樓主講找咭數時又睇到古怪嘢,之前話層樓轉名三年後樓主結婚,老公搬入,阿媽先搬去公屋住,點解呢度又話 ...
边度有话層楼轉名三年後楼主结婚?

大宅

pekklechan 發表於 18-2-24 20:48
到底大姐有無還錢俾阿媽?點解上年仲有借錢信寄去二姐到?
阿妈同大姐些$银野,我無过问咁多。我係久吾久问下阿妈夠吾夠驶

仲有信寄去二姐度,其实系味即係無帮大姐还过$?

大宅

元朗73 發表於 18-2-24 21:25
帶媽媽睇醫生, 她無了安全感及空虚。 有空多些帶媽媽行吓。
見过社工,话佢吾係好大问题,所以無進一步睇医生。
你讲開無安全感,空虚。我又回想返,大概幾年前市况好了,阿妈有时提起家姐無还返楼$俾佢(我谂一讲到楼,实俾我家姐係咁鬧),渐渐,渐渐就開始執垃圾。

不过,还好。阿妈喜欢影相(真系好感恩,人到中年,長辈健康,是很幸运的事),四圍走。係阿妈带我行呢

大宅

天大地大 發表於 18-2-24 21:33
其實有時老人家老到咁上下,會有囤積病。
我祖母大約70歲左右,開始係咁留埋D垃圾在家,爛車轆都有!直情 ...

禾媽連些櫃咁大件都執到返来,我都諗緊佢奌搬。
你姑姐執果时,無俾祖母阻止佢執?

咁你祖母大概由執垃圾到吾记得些人,幾長时间?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

snowshine1357 發表於 18-2-25 08:05

唔係,只係意味你大家姐仲有欠錢,但釘契錢一定找咗 ...

咁我二姐不嬲讲野誇大,所以係咪20萬我都吾知。而且二姐那时也碌爆卡。但大姐咁多年都無信用卡,又奌有新数?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

YWCYWC 發表於 18-2-25 08:04
禾呵妈連些櫃咁大件都執到返来,我都諗緊佢奌搬?

咁你祖母大概由執垃圾到吾记得些人,幾長时间?

我祖母其實要車轆做乜?點搬返家?我都唔明!

佢情況係記憶慢慢差,垃圾越來越多、記憶越來越退,以前好重視過年過節整的食物(角仔、湯丸、蝦片、茶果、包糭)開始唔識整,食左飯話冇食,問佢嘢佢乜都答唔知然後傻笑......

果時我唔識,其實應該是退化象徴。

大約過五年左右啦,開始忘記D細一輩的孫。

再過幾年,自己個女都唔認得。

祖母性格和善,後生時窮,有乜都唔食留畀仔女食,所以後來退化到只餘本能,就有乜食乜,食得好開心。

我照顧得佢太少,其實有遺憾的。

大宅

天大地大 發表於 18-2-25 08:27
我祖母其實要車轆做乜?點搬返家?我都唔明!

佢情況係記憶慢慢差,垃圾越來越多、記憶越來越退,以前好 ...

不用遗憾呢,你那时应该也要忙著上班/上学。
你姑姐執野时,祖母無阻止?

五年……咁禾阿妈都幾年,吾係腦退化,可能如楼上JM讲安全感,空虚感

大宅

snowshine1357 發表於 18-2-25 08:18
同埋無卡都可以問銀行借錢,欠債唔一定係卡,同埋你咁肯定你大姐無卡???債仔講嘢唔好太信
...
我和大姐这八九年常見,我病时在佢屋企住,所以知佢無咭和消费。
有咭都係廿年前的事。

大宅

snowshine1357 發表於 18-2-25 08:13
同埋有時企係你二姐角度諗,當初有事就無一個走出嚟話幫忙,得你二姐自己一個諗辦法自己一個徬徨,個時仲 ...
咁佢又有無企过係我角度?(算啦,吾重頭loop)
我吾係好信阿妈“成日”提,因为实俾人鬧。
而且二姐之前係佢主動话每月俾返一千蚊我一个月,轉头话你咁咁咁

男爵府

YWCYWC 發表於 18-2-25 09:04
不用遗憾呢,你那时应该也要忙著上班/上学。
你姑姐執野时,祖母無阻止?

我祖母是”老來從子”類舊式婦女,
佢只會企埋一邊或匿埋喊囉。

佢自覺最大成就係見到D孫肥肥白白。

佢開始退化時,我又唔識咁係退化,我開始返工,少返去探佢,
我現在成日都叫D後我一輩的,讀書幾忙都密D返去探祖輩。

珍珠宮

littlesister 發表於 18-2-24 23:54
其實阿爸係俾20萬二姊?定借?阿妹都話阿爸內疚俾佢既,應該唔係諗住幫大家姐還債,係二姊用部份幫大家姐 ...

關於「阿妹都話阿爸內疚俾佢既」這點,我來推測一下。

我覺得父親應該是看到:大女十四五歲自己搬出去住(可能不是適合讀書的材料),三女學業有成(應該大學畢業)在ibank 工作,二女因為某些原因當時沒有讀大學。

一般的父母都希望自己兒女成材、有學歷有更好的前途,只要兒女願意讀書,怎麼樣都願意供書教學。

在這樣的前提下,既然供了三女讀大學,而看到希望繼續讀大學的二女,阿爸覺得內疚。給她的錢,目的應該是資助她提升學歷。這個就是他只給二女,不給其他女兒的合理原因。

後來二女努力part-time 進修,拿到大學學位,完成自己的心願,也完成了父親的期望。

侯爵府

snowshine1357 發表於 18-2-24 18:19
跟據2位主角所講,估計當年大家姐係欠5萬先,父比20萬樓主,5萬已找,其他炒輸晒,而之後大姐不斷有新欠債( ...

話到上年都仲收到信,但呀妹又話大姐搵到食、所以自己可以吾供養阿媽
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁

尾頁

跳至