家庭理財

跳至
[家庭理財] mykid 戶口2%  

首頁

尾頁

男爵府

kenobaby 發表於 18-2-27 18:37
我問過佢唔可以自己上網便喎!因為個acc. Name 係銀行不是人名...

Sorry! 比錯信息,因我上年開戶時,teller 話客人話佢知可以咁做,我因公司附近有永享,所以最後無做自動轉帳。

男爵府

剛係大埔分行續 (2年前個個完左), 小朋友要取消舊個個戶口再開新既但不用比多次証明文件.
大人有個A/C 來轉數去mykid個戶口, 由於上水分行疊左, 冇關係因用電子支票入錢去大人個A/C 按時會autopay扣去mykid a/c 喇.

額外上限做$100,000 定期 + $4000*24個月, 2年後完左total 約有$6000蚊利息.

大宅

timothylee520 發表於 18-2-28 10:44
剛係大埔分行續 (2年前個個完左), 小朋友要取消舊個個戶口再開新既但不用比多次証明文件.
大人有個A/C 來轉 ...

計落唔止2%,正禾

子爵府

satu 發表於 18-2-23 15:41
2厘息既零存整付

開戶要帶幾多錢

大宅

好媽媽勳章

V_VPONG 發表於 18-2-28 22:52
開戶要帶幾多錢

你想入的定期金額+零存的第一期+一次性的利是錢 (如有)

別墅

回覆 goofyszesze 的帖子

請問自動轉脹, 是由咩銀行過數到永享?
是否無手續費?

別墅

timothylee520 發表於 18-2-28 10:44
大人有個A/C 來轉 ...
你本身有永享大人戶口, 每月由大人戶口轉數去MY KIDS戶口?

如我申請一個大人戶口, 每月可由永享綱上理財轉數到MY KIDS 嗎?

子爵府

LeeTinNet 發表於 18-3-1 11:40

HSBC 無需手續費

複式洋房

回覆樓主:

中銀轉永亨收手續費60元一次性
之前試過匯豐轉中銀收手續費30元一次性

男爵府

回覆 LeeTinNet 的帖子

家長有永亨戶口, 可autopay 按時轉數去mykid a/c.大前提家長戶口有錢轉數, 以前上水有分行我就按時去入現金落家長戶口來扣數, 而家冇分行就用電子支票入錢.

男爵府

蘋果批 發表於 18-3-1 12:30
中銀轉永亨收手續費60元一次性
之前試過匯豐轉中銀收手續費30元一次性

Hsbc e-transfer 免費,但要一兩曰先過到數,用express transfer 就要收錢

Ocbc 收過數免費

間間不同,要問淸楚

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

LeeTinNet 發表於 18-3-1 11:40

用過渣打無收續費,而家自己響hsbc set SI每月過數都係無手續費

大宅

回覆樓主

請問知道呢種戶口有無提款咭提供?因為我想開一個銀行戶口俾亞囡,等佢有需要時使用。佢已經係中學生。

男爵府

maymay0404 發表於 18-3-1 22:30
請問知道呢種戶口有無提款咭提供?因為我想開一個銀行戶口俾亞囡,等佢有需要時使用。佢已經係中學生。
...

這個戶口好似一個零儲acc, 好似不能取出只能入,有錯請指正!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

maymay0404 發表於 18-3-1 22:30
...

無提款咭。
到期時才可取回錢。

大宅

diego 發表於 18-2-26 20:10
唔洗預約,啱啱開完,下晝3點幾4點去到即刻有得開,做左每月autopay

請問星期六可開acc. ma?

男爵府

tlmum 發表於 18-3-2 22:48

請問星期六可開acc. ma?

可以,walk-in 就得

男爵府

satu 發表於 18-2-13 09:49
Ocbc又有mykid戶口喇,2月9至3月29,24個月定期有2%

http://www.ocbcwhhk.com/whb/webpages_cmh/files/Meg ...

請問最少要用幾錢開户呢

男爵府

kenobaby 發表於 18-3-3 07:24
可以,walk-in 就得
請問要否帶小朋友開戶?

男爵府

unisou 發表於 18-3-4 23:00
請問要否帶小朋友開戶?

唔駛,但要小朋友出世紙正本同你既身份證,證明個小朋友係你生既先可以開戶

首頁

尾頁

跳至