自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主:

啲人睇唔到你有錢一面,只睇到你老公賤既一面,其實我識好多有錢都唔會請工人,令願請鐘點,原因係唔想多個人係屋企

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

除咗財困,諗唔到咩原因,你一D話事權都無。
你老公有潔癖、怕生,但唔會忍一忍讓一讓步,比老婆/最愛(即係你)舒適一點?

大宅

木土土 發表於 18-2-13 13:10
你不如試下反抗去堅持自己主意,夫妻關係,唔係只得「忍」同「走」兩個options,咁對大家(包括子女)都公 ...

而家做緊

珍珠宮

莎拉公主 發表於 18-2-13 12:27
一樣還一樣,我財政同我性格有關聯咩?

你有經濟能力,就自然持家話事權大,湊3個請人幫手,唔鐘意外人同住,請本地咯,大嘅安排去遊戲班幼兒園又得。解決方法好多。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

莎拉公主 發表於 18-2-13 13:32
而家做緊

加油
感激遇上你~

大宅

木土土 發表於 18-2-13 13:10
你不如試下反抗去堅持自己主意,夫妻關係,唔係只得「忍」同「走」兩個options,咁對大家(包括子女)都公 ...

我而家反抗緊

男爵府

回覆樓主

正常。。。。拿我講正常

有錢有本事,
唔會接受一個係你有咗怕湊唔到時,同你講你自己既事既老公

又唔會接受到一個係屋內外要監視人既老公

更唔接唔到唔比外母上屋企既老公

正常只有冇地位,冇錢,冇得選先會行條咁既路

水晶宮

莎拉公主 發表於 18-2-13 13:07
老豆淨落啦緊係

你老公同你結婚真係人財兩得

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

從來都係辦法總出困難多,有錢的確係多好多選擇,所以大家實在唔明你為乜困死自己。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

侯爵府

好媽媽勳章

smiletigger 發表於 18-2-13 12:52
俗語有講,有錢就可以任性。
正面d講,有錢可以多d資源,幫你解決問題。有錢可以安排小朋友在外長時間託管 ...

佢出外旅行父母坐頭等,佢哋做仔女係坐商務㗎,佢之前啲post有講

不過我都唔講人財政喇,其實自由講場好多人係憎人富貴嫌人窮嘅,炫富嗰啲會去潮版

esmehouse    發表於 18-2-13 14:29

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我唔鼓勵離婚,亦都唔鼓勵人落仔,樓主老公咁強勢,一言堂,當初大家點走埋一齊?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你要咁諗, 冇人幫到你。

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 18-2-13 13:43
正常。。。。拿我講正常

有錢有本事,

比我真的不會忍呢!

公爵府

有事,夫妻商量系好,但如果對方下下只為自己著想,我唔會跟隨架,你有感覺唔通我無咩,但我唔會同老公吵,我最多自己諗辦法解決咯,有錢就系任性架喇,如果請工人,唔中意,咪請本地姨姨咯,貴啲啫嘛,俾得起就得喇,當一人讓一步咯,老公唔俾,咪自己俾咯,一湊三已夠辛苦,無理老公明唔明白,最緊要自己顧掂自己先咯,仲要樓主話身子弱,一個正常啲既老公都會以老婆身體為先喇,你以為扭計要老公買個袋所以唔買咩
樓主,其實大家唔系話想講你財政,只系想講,你有錢可以自己做好多自己想做既嘢而唔使求人,社會就系咁現實架喇,無錢,老公又唔俾錢,工人你諗都唔好諗

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

老實講,有寬裕的資源(錢、樓、親友人脈、自己獨立辦事能力),就多很多選擇,誇張D講:在屋企附近租/買多層樓,咩設備齊全,自己和小孩用品多一份擺在那邊,朝早本地工人在同丈夫的家門口接送過去,日頭在那邊生活,有工人幫手照顧,購買洗切晩飯餸菜,自己親子,細路沖曬涼,黃昏一棚人被送回家,晚飯落矱,食完洗碗、清潔下屋企。諸如此類。自己度掂佢。路是人行出來的。有錢方便很多,無錢就難D

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

如果有錢又要忍,咁其實已經無野再好講。

一個願打、一個願挨,已經解決晒你嘅煩惱,唔明仲有乜問題

大宅

回覆樓主:

你老公係咪諗住迫到你忍無可忍離婚,跟住分你身家?

侯爵府

natjosejim 發表於 18-2-13 14:21
老實講,有寬裕的資源(錢、樓、親友人脈、自己獨立辦事能力),就多很多選擇,誇張D講:在屋企附近租/買多 ...

同意呀,佢唔畀領土外人入,你就向外加你自己嘅領土。
或幫c6打造個studio,佢自己天地,老婆仔女工人都唔去打攪佢,畀佢做個comfore zone. 即縮細佢個領土,屋企做返你領土。

水晶宮

畀面勳章

Wendy1017 發表於 18-2-13 12:55
淨係唔比外母黎屋企已經好過份, 個屋企你都有份, 自己媽媽唔可以去自己屋企?!我完全接受唔到 ...

係囉, 完全不能接受

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

jutau 發表於 18-2-13 14:07
佢出外旅行父母坐頭等,佢哋做仔女係坐商務㗎,佢之前啲post有講

不過我都唔講人財政喇,其實自由講場好 ...
咁就真係更不能理解點會接受一個如佢所講的男人做老公,仲要就生第三個都只係住2層村屋,連外母都唔可以去探自己女同孫

首頁
12345...6

尾頁

跳至