0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

三個月 平時每5小時都食倒165-180ml
前幾日突然唔肯食奶 全日加埋先食200ml 一放奶樽入口佢就爆哭 哭到個人扯行哂 頂到上心口咁 真係好似餵佢食屎咁
呢家要用針筒餵 小小小小咁射入佢嘴角 由佢慢慢吞 一餐可以餵兩個鐘
點算好 我就快痴線

男爵府

Chocolateee 發表於 18-2-13 14:19
三個月 平時每5小時都食倒165-180ml
前幾日突然唔肯食奶 全日加埋先食200ml 一放奶樽入口佢就爆哭 哭到個人 ...

我個女三個月時都係唔埋身,唔飲奶。醫生開左開胃藥比佢食。食完胃口好好

複式洋房

回覆樓主

會唔會係奶咀口太細?太細佢會覺得好用力或飲好耐先飲到佢就會變得好忟唔想食。試下換大一個size既奶咀睇下會唔會有改善
回覆 Chocolateee 的帖子

Hello Chocolateee
媽媽, 明白BB食得少左媽媽會擔心~ 一般BB到左3個月大, 體重增長速度會, 部份BB會胃口差左, 飲少左奶, 俗稱厭奶期˳ 建議媽媽注意BB嘅飽餓訊號, 跟BB需要去調飲奶份量,都想BB每日最少飲到20安左右˳ BB精神好嗎? 大小便點樣架?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

厭奶既話,你真係唯有少食多餐喇,唔好逼bb,自己都放鬆d

珍珠宮

回覆樓主

厭奶期嘅時候,建議你少食多餐

首頁

尾頁

跳至