論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主

伯爵府

回覆樓主

黎咗半年,佢有一對仔女各100x2,開工利是100x1,本身都係想比500,拆開比埋小朋友好似開心啲......我覺得

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

100x2

男爵府

由$100 x 2,變成$50 x2.
初一出街返來,枱面佢留了張紙,第一句恭喜發財,跟著三行追我出糧。(其實我已經過了數比佢).

水晶宮

janicetsang 發表於 18-2-17 12:48
由$100 x 2,變成$50 x2.
初一出街返來,枱面佢留了張紙,第一句恭喜發財,跟著三行追我出糧。(其實我已經 ...

哈哈, 我而家都想由 $100 x 2 變為 $50x 2.

初一, 我早上11點幾先出門口, 阿姐冇出房; 晚上, 我8點幾回到家, 阿姐房門依然係 closed.

初二, 阿姐早上11點幾出房去沖涼, 但係冇同我打過招呼, 沖完涼又入番房.

基本上, 由年30晚工人洗完碗到而家初二下午1pm, 我都仲係未見過阿姐一面!!

侯爵府

birdbird 發表於 18-2-17 13:01
哈哈, 我而家都想由 $100 x 2 變為 $50x 2.

初一, 我早上11點幾先出門口, 阿姐冇出房; 晚上, 我8點幾回 ...

平時表現如何?
如果冇禮貌恭喜,就等佢肯露面肯開金口先。

水晶宮

初一, 我早上11點幾先出門口, 阿姐冇出房; 晚上, 我8點幾回 ...

吓!佢唔出街同朋友聚會?

不過如果連出咁多日街, 佢地會覺得太重皮。 所以都係揀日天(星期日)出街算。
天空之城, 快樂之地

男爵府

我呢個姐姐,上年都同你果個咁上下,分別只是早過我出門,又早過我返來,我都是要某日(都唔記得初二定初三)先有機會見到佢,佢乜表示都無,我主動比利是佢。
今年追我出糧先留紙條比我。

剛剛老公煎糕,原來個膠鑊鏟已經甩膠,姐姐又唔出聲,老公煎煎下,發現個鑊花晒(膠鑊鏟露出鐵部分),甩曬coating出來,先知個鑊鏟跟本唔用得,而家成底羅蔔糕報銷,個鑊都報銷。

水晶宮

princesscupcake 發表於 18-2-17 13:19
平時表現如何?
如果冇禮貌恭喜,就等佢肯露面肯開金口先。

我工人平時冇乜嘢, 除咗懶少少之外, 冇乜黑面。如你所説, 我都係等佢露面先至比利是佢

水晶宮

PCCW2319 發表於 18-2-17 13:20

不過如果連出咁多日街, 佢地會覺得太重皮。 所以都係揀日天(星期日)出街算。 : ...

我工人平時放星期日多數都係晚出早歸。

水晶宮

janicetsang 發表於 18-2-17 13:28
我呢個姐姐,上年都同你果個咁上下,分別只是早過我出門,又早過我返來,我都是要某日(都唔記得初二定初 ...

你形容隻鑊及鑊剷, 在我家都曾經發生。d 工人, 同d 煮食工具好似唔夾8字咁, d 工具永遠“落爐” 冇幾耐就有損傷。d 工具壞咗算事小, 但d 化學物食落肚事大!

男爵府

birdbird 發表於 18-2-17 14:56
你形容隻鑊及鑊剷, 在我家都曾經發生。d 工人, 同d 煮食工具好似唔夾8字咁, d 工具永遠“落爐” 冇幾耐就 ...
就是,所以先掉晒成底糕唔敢食。

水晶宮

birdbird 發表於 18-2-17 14:52
我工人平時放星期日多數都係晚出早歸。

我外傭姐姐係照顧我爸。年30朝早同同父母一齊去行花市。外傭姐姐知道明天(現在講係昨天)係中國人新年。

昨天到阿爸家拜年, 入門已經同我地講“新年快樂”。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

Holidaykiki 發表於 18-2-14 06:40
d jm咁豪1000, 我一向都係100x2

我50x大2

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-2-17 13:20

不過如果連出咁多日街, 佢地會覺得太重皮。 所以都係揀日天(星期日)出街算。 : ...

我嗰位吾出街驚蝕抵,所以會出足咁多日,仲要九點先返。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

100 x 2
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

princesscupcake 發表於 18-2-15 02:55
如果以工作表現計,$10 都比多佢

笑左

大宅

回覆樓主:

我比左100*2,另外醒左佢1000蚊

水晶宮

fibe0313 發表於 18-2-17 19:16
我比左100*2,另外醒左佢1000蚊

我只俾$100 x 2

我記得你個外傭, 應該黎左大約4個月。
天空之城, 快樂之地

複式洋房

回覆樓主:

我工人做緊第三個約,呢2日都冇同我拜年或者恭喜發財嗰啲,係咪唔駛俾利是佢?

首頁

尾頁

跳至