1-3歲

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

bb月尾就1歲了,最近一星期開始佢食午飯同晚飯都唔係咁想食,但之前係完全冇問題的⋯⋯

以下是bb食野時間表:
7.45am 210ml 奶 + 麥皮
10.45am 150ml 奶
1pm lunch 吃飯加水果
4.45pm 水果加60ml 奶
7.30pm 吃飯
9.15pm 150ml 奶

bb之前吃開飯都冇問題,最近比飯佢食,吃左大約七啖就完全唔想再吃,飯的種類通常是瓜類加菜再加肉,例如南瓜肉碎菜芯軟飯。

想問問大家有冇咩ideas? 好頭痛!

大宅

tcms16 發表於 18-2-13 22:27
bb月尾就1歲了,最近一星期開始佢食晚飯唔係食得咁好,但之前係完全冇問題⋯⋯

以下是bb食野時間表:

太多奶喇,所以固體食得少,1歲應該每日飲360-480ml

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

一歲既話基本上可以跟大人食喇,我覺得佢可以食多d固體

大宅

回覆樓主

一歳起全日兩奶三固,淨係早晚各一餐ok, 日頭跟大人正常三餐固加下午茶就可以了。

可以睇返健康院指引

複式洋房

回覆樓主:

太多奶,奶唔好同水果同時吃。

用戶要求終止服務

kawa_venus 發表於 18-2-14 08:40

bb之前吃開飯都冇問題,最近比飯佢食,吃左大約七啖就完全唔想再吃,飯的種類通常是瓜類加菜再加肉,例如南瓜肉碎菜芯軟飯。

我之前都以為係奶太多而我又已經減了奶量但對飯好似冇哂興趣咁!

用戶要求終止服務

kawa_venus 發表於 18-2-14 08:40

我之前都以為係奶太多而我又已經減了奶量但對飯好似冇哂興趣咁!

而且我都有比其他固體他食例如麵包,餅。

用戶要求終止服務

BlossomAlmond 發表於 18-2-18 08:43
一歳起全日兩奶三固,淨係早晚各一餐ok, 日頭跟大人正常三餐固加下午茶就可以了。

可以睇返健康院指引

用戶要求終止服務

kewchilai 發表於 18-2-20 11:02
太多奶,奶唔好同水果同時吃。

侯爵府

2024年龍年勳章

tcms16 發表於 18-2-20 12:42
bb之前吃開飯都冇問題,最近比飯佢食,吃左大約七啖就完全唔想再吃,飯的種類通常是瓜類加菜再加肉,例如 ...

每日4餐奶太多, 佢地意思直情減少一餐奶

大宅

回覆樓主

我覺得其實如果BB食飯真係無興趣又食得好少,比奶都唔係問題呀,好過咩都唔食。
我就唔會真係跟足健康院話一歲要減奶,一定要吃飯之類,講真每個小朋友喜好唔同,慢慢黎啦,最緊要佢健康良好就Ok啦,而且我覺得奶係易吸收過固體,食奶有乜問題。
當然都要佢慢慢習慣食飯,但唔好迫佢。

首頁

尾頁

跳至