婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

荃灣有間叫顏XX婦科醫生,我於2018年2月2日去就診。
我因為月經過長,第六日仍未收經,仲流好多血,因為太驚,而自己父母不在香港,所以去睇醫生。原本諗住睇醫生實冇死啦,點知遇上咁Ge事!
本人22歲,沒有懷孕,更沒有墮胎,只跟一個男友發生過性關係,因為異地戀,不可能有性生活。
2月2日去睇醫生,醫生同我照超聲波,照完又檢查子宮頸等等,之後同我講話刮宮2000,化驗600,由於本人身上現金冇咁多,我就同醫生講我要返屋企同屋企人商量下,醫生就同我講你會流到貧血,又問我身上有冇2000蚊,我話有,我本以為醫生應是專業的,加上我實在唔知刮宮咩來,屋企甚少有性教育方面灌輸。於是我同意做手術。在手術前我有問醫生會唔會好痛,醫生答我唔會,事實上痛到仆街!做完手術,叫我簽左d野,比左止痛藥同消炎藥就叫我走,我問醫生咩原因會流咁多血,佢答我唔知!要化驗先知!由於我身上冇再多600現金,佢都冇同我化驗,將組織用防腐劑浸住比我拎返去!刮宮後影響和護理完全冇同我講解,因為佢地急住收工!

終於我母親大人返香港,我將事情同佢講,佢去詢問其他醫生,發現原來可以食止血丸,不一定要刮宮。而且我未懷孕過,根本不需要刮宮!我母親大人即打電話去問顏醫生,先係姑娘接,姑娘同我媽講:「我跟足呢個醫生咁多年,我都唔讚成佢刮宮」點解要做刮宮決定而唔係比藥我食,醫生以:「佢已經大個女,佢可以自己決定。而且佢簽哂同意書」我母親大人話:「如果你係咁等錢洗,不如我拖捨2000蚊比你,點解你要咁來害我個女,點解你咁冇醫德?」醫生即以佢要睇症,cut左線。

我明白我係好無知,先會比人咁呃,我都冇辦法告得佢入。

我希望有媽媽睇到呢篇文章,可以警惕下!我都唔想你地自己嘅囡有我同樣經歷!
我己經經歷過,諗起都覺得好痛...

Sorryfor1999

大宅

回覆 AliceChau1995 的帖子

流血太多第一時間去急症,好快有得睇,貧血會幫你輸血。

子爵府

衰!

水晶宮

回覆樓主

真的好奇怪,攞完組織唔去化驗甘攞嚟做乜 ?!
你肯定佢係有牌婦科 ?

男爵府

回覆 AliceChau1995 的帖子

刮宮要在醫院做,不只收$2000,佢幫你做了什麼呀???

子爵府

回覆樓主

呢D醫生真的等天收!希望樓主好好養好身子先,惡人自有惡報

民房

已經電郵去醫委會投訴,但冇覆
個醫生係朋友媽咪介紹,估唔到咁都乃野
事後我有查過呢個醫生,之前誤診有上過新聞

翡翠宮

民房

個組織,佢話兩個月冇流血就掉左佢,唔洗化驗~
多謝關心!

水晶宮

回覆樓主:

顏x芳?上網搵荃灣姓顏, 只搵到呢位...

民房

回覆 DonnieBB 的帖子

顏x芳!

水晶宮

AliceChau1995 發表於 18-2-14 15:48

顏x芳!

佢唔止係荃灣, 九龍灣麗晶都有診所
佢之前都有人投訴佢專業失當

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20061202/6581293

民房

真係叫人唔好去,比佢咁刮一刮,如果刮得唔好,分分鐘呢世冇得生

大宅

回覆樓主

離譜!我廿多歲都試過,經期流左十幾日,婦科醫生係比止血藥,依稀記得食左就無再流!

大宅

回覆樓主

點解我上網睇都無講過佢係婦科醫生

民房

回覆 cacamon 的帖子

我都唔知點解網上冇,係朋友個媽咪介紹,當日手術後,其中一個護士(佢係出面幫我做登記果個護士,手術過程同樣係佢做助手)同我講,話:「你下次來要預約,通常專科都係要預約,如果唔係我地準備不及儀器。」
我系醫德網見到係普通科,但服務有包括婦科

水晶宮

AliceChau1995 發表於 18-2-15 01:58
回覆 cacamon 的帖子

我都唔知點解網上冇,係朋友個媽咪介紹,當日手術後,其中一個護士(佢係出面幫我做 ...

如果佢係普通科但服務包婦科,甘佢應該唔係婦科專科,只係佢個保險買左隻可以做小步驟/小手術的。。。

珍珠宮

好恐怖!!推

子爵府

回覆樓主

仲恐佈
普通醫生做刮宮
我覺得做刮宮唔會$2000禁少

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至