自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

因我們預算有限,呀女學校升學輔導介紹了另一間大學給我們參考,是memorial university of Newfoundland,請問這間u校風、學術OK嗎?Newfoundland天氣好似勁凍,又冇乜人,會否好難捱?
可否指教

大宅

sabun 發表於 18-2-14 09:12
因我們預算有限,呀女學校升學輔導介紹了另一間大學給我們參考,是memorial university of Newfoundland, ...

此地方真係好凍。幾錢學費?

子爵府

回覆樓主

我讀書年代冇咩華人去果度

如果budget 有限可以考慮下Manitoba or Saskatchewan ,呢兩個都應該平過BC同埋Ontario Quebec 果啲

wcpcelia    發表於 18-2-14 11:03

珍珠宮

鳳梨 發表於 18-2-14 09:17
此地方真係好凍。幾錢學費?

學費好平,8800-11440加幣一年,住同生活费12000到,即共25000加幣到一年,即約15,6萬港紙一年(唔知有冇計錯)

珍珠宮

sabun 發表於 18-2-14 09:29
學費好平,8800-11440加幣一年,住同生活费12000到,即共25000加幣到一年,即約15,6萬港紙一年(唔知有冇計 ...

我預算是學费生活费食住港幣每月20000,即240000一年。有冇其他選擇?我女想讀anthropology,archaeology,history也可

珍珠宮

jin_mui 發表於 18-2-14 09:23
我讀書年代冇咩華人去果度

如果budget 有限可以考慮下Manitoba or Saskatchewan ,呢兩個都應該平過BC同埋 ...

thankyou晒妳!

水晶宮

回覆樓主:

這個真的不好,問下 U of Alberta 得唔得!

水晶宮

sabun 發表於 18-2-14 09:33
我預算是學费生活费食住港幣每月20000,即240000一年。有冇其他選擇?我女想讀anthropology,archaeology,h ...

我在U of Toronto ( St. George Campus) 修Actuarial Science 的時候也有修 Anthropology, 我幾鍾意這科,當時得我一個香港人讀!

男爵府

因我們預算有限,呀女學校升學輔導介紹了另一間大學給我們參考,是memorial university of Newfoundland, ...

原校學費幾$?其實加拿大讀大學都唔平,亞女學費37000+食宿12000,一年要HK$30幾萬

男爵府

回覆樓主

比較唔出名!!為何選這間?又勁勁勁凍

珍珠宮

llmom 發表於 18-2-14 10:10
我在U of Toronto ( St. George Campus) 修Actuarial Science 的時候也有修 Anthropology, 我幾鍾意這科, ...

呢間好貴喎!

珍珠宮

llmom 發表於 18-2-14 10:06
這個真的不好,問下 U of Alberta 得唔得!

u of alberta都睇過的,這間真的學费同住剛剛20000,這間Ok嗎?

伯爵府

親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-2-14 11:31
u of alberta都睇過的,這間真的學费同住剛剛20000,這間Ok嗎?

大陸人多過香港人,冇乜娛樂,campus 有曬所有嘢

大宅

2018復活節勳章

一定要去加拿大?其他國家會唔會平d和無咁凍?

水晶宮

sabun 發表於 18-2-14 11:31

有JM 說現在大陸人多,其實本身間U 是ok 的!

男爵府

睇返QS,呢間學校排名好後(700+),而且New Foundland真係超凍。

珍珠宮

vespa 發表於 18-2-14 11:49
睇返QS,呢間學校排名好後(700+),而且New Foundland真係超凍。

好彩問吓你們,乜學校會介紹呢間㗎
頭先有位jm介紹university of Saskatchewan 上網睇啲科呀各樣真喺不錯喎,亦在我buget之內 。

珍珠宮

anncee 發表於 18-2-14 11:35
一定要去加拿大?其他國家會唔會平d和無咁凍?

buget有限,英語國家加拿大不是比較便宜嗎?

男爵府

我覺得去Winnipeg 或者Saskatchewan 應該好過 Newfoundland。我自己當年喺Toronto 讀York University , 學校嘛嘛,但比scholarship 好大方,如果d 成績keep 到,一個學期有成$2000加幣(國際學生都照比)。都可以幾個月使用㗎,不過已經成6、7年嘅事,而家有無變就唔知喇。

翡翠宮

可以的話U OF ALBERTA, U OF CALGARY. 但主流小小.

首頁
12345...11

尾頁

跳至