自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ktdanielli 發表於 18-2-23 16:33
如果讀U of V, 學費連生活費大慨多少錢?
https://www.uvic.ca/future-students/undergraduate/tuition-finance/index.php

生活费唔清楚

大宅

jin_mui 發表於 18-2-23 16:39
https://www.uvic.ca/future-students/undergraduate/tuition-finance/index.php

生活费唔清楚

唔該。之前都有睇過佢網址,因為讀文科,我佔每學年學費和生活費,大概20萬港幣。Victoria Island 之前去過,地方好靚,有啲似英國環境。

子爵府

marbub發表於18-2-21 23:26
我在University of Calgary畢業
請教囡正就讀Winnipeg ICM, 希望於年尾考u of Calgary, 請問此大學好嗎? 河治安等如何? 謝謝妳

珍珠宮

ktdanielli 發表於 18-2-23 16:59
唔該。之前都有睇過佢網址,因為讀文科,我佔每學年學費和生活費,大概20萬港幣。Victoria Island 之前去過, ...

即每月港幣20000左右,幾平喎!
其實我如果供呀女去外國讀書冇你們想得那麼遠,我只喺想佢能找到自己的興趣,體驗吓外國留學生活,排名呀,找不到工呀那些我反而不太看重,因為我有自知之明,呀女不是特別叻同突出我的buget又不多,所以一線大學一定不是我們所選,人生可以有好多可能性,何况出外都是一種體驗,我又不是等她養,她找到自己理想、開心便可。

大宅

bubble04 發表於 18-2-24 02:48
請教囡正就讀Winnipeg ICM, 希望於年尾考u of Calgary, 請問此大學好嗎? 河治安等如何? 謝謝妳
...

U C 是一個不錯的大學,自己覺得學習環境純撲,整體平均。加拿大排名第七。

大宅

sabun 發表於 18-2-24 07:40
其實我如果供呀女去外國讀書冇你們想得那麼遠,我只喺想佢能找到自己的興 ...

這個價錢不包暑假那4個月的使費和來回機票,文科會平啲,其他商科和工程,要更多錢。

伯爵府

親子王國15週年勳章

jin_mui 發表於 18-2-23 16:07
UVIC在溫哥華唐人社區里算系考唔到UBC或者SFU先會退而求其次的選擇。。。。

因為好多人認為,如果要搬到VI ...

我連Thomson river 都未聽過

我自己喺呢邊要interview 人,如果唔出名嗰幾間,基本上唔會見

樓上有人講,其實好多學店,係咁派degree

珍珠宮

ktdanielli 發表於 18-2-24 09:02
這個價錢不包暑假那4個月的使費和來回機票,文科會平啲,其他商科和工程,要更多錢。
...

暑假淨洗费港幣兩萬都夠啩 機票來回一萬應該都夠。暑假可以回港嘛

子爵府

2024年龍年勳章

sabun 發表於 18-2-14 13:30
即自己報便可,不用agent?

其實搵agent有乜所謂,agent又唔收家長錢嘅, 有人幫你搞,起碼唔驚做漏嘢

子爵府

大將軍 發表於 18-2-24 09:21
我連Thomson river 都未聽過

我自己喺呢邊要interview 人,如果唔出名嗰幾間,基本上唔會見

我識一個人讀,如果唔係我都係冇聽過

子爵府

marbub發表於18-2-24 08:05
U C是一個不錯的大學,自己覺得學習環境純撲,整體平均。加拿大排名第七。
...
謝謝妳的意見

大宅

db7mu23 發表於 18-2-21 22:40
因為中學校本評核,冇公開試考,中學係咁篤分數,送班學生去死。
d
大2升大3,汰弱留強 !
冇錯。中學太hea, 上到大學完全兩回事,結果咪要比人kick out. 而且我估year 3開始,有一班由college transfer過嚟的學生。

大宅

jin_mui 發表於 18-2-23 15:23
language proficiency index.....

BC省大學要求學生達到某個水平的英文試
考佐IELTS, 仲洗吾洗考LPI?

大宅

sabun 發表於 18-2-24 07:40
其實我如果供呀女去外國讀書冇你們想得那麼遠,我只喺想佢能找到自己的興 ...
20萬我覺得未必'得,果边洗費好高,住宿起碼预c$1500/month.

伯爵府

親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-2-24 09:31
暑假淨洗费港幣兩萬都夠啩 機票來回一萬應該都夠。暑假可以回港嘛
...

如果唔住宿舍,自己租地方,暑假都要比屋租

子爵府

回覆樓主

請問有冇人熟悉Ryerson uni?
睇過世界排名好後(800+)
但睇過forum 又有好多同學揀呢間
點解呢?
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

男爵府

好媽媽勳章

回覆 鳳梨 的帖子

UBC - 文科。IELFTS 只係申請入學,LPI係考英文水平試(pass唔到就讀唔到英文,lock住冇得升班)我覺得造成有好多人走其中原因係"Writing Component of the Writing and Research"(其中畢業要求)fail. 如果fail 兩次,就要out。又因為要讀完54個credit之前完成,所有升唔year 3.

The Writing Component of the Writing and Research requirement may be attempted twice. Students who fail this component will be required to discontinue from the Faculty. See Continuation Requirements.

伯爵府

親子王國15週年勳章

yy13 發表於 18-2-26 03:59
請問有冇人熟悉Ryerson uni?
睇過世界排名好後(800+)
但睇過forum 又有好多同學揀呢間

學校好細,佢同大陸學校有connection 好多中國人去
佢排得後因為唔係開好多faculty.

子爵府

大將軍 發表於 18-2-26 05:03
學校好細,佢同大陸學校有connection 好多中國人去
佢排得後因為唔係開好多faculty.
...

多謝你意見
我自己唔多識
仔讀緊G10
啱啱要揀定G11 選科
同埋學校要佢地開始諗定去向
仔會同我傾問意見
佢想讀computer engineering/sci
我覺得UTSG同Waterloo 未必入到
UTSC 同McMaster 到時都會申請
不過諗住2手準備睇埋Ryerson 同York
睇過Ryerson Engineering 排名比York 高
但世界排名York 又比Ryerson 高
唔係好識分好唔好?
本身傾向喺多倫多讀
不過如果有好大學收就當然照去

伯爵府

親子王國15週年勳章

yy13 發表於 18-2-26 05:20

Reyerson 係有engineering 我亦識有人讀過,又有幾個professors 印象中嗰幾個成日開private lecture 為搵錢
我印象中算二線大學
同UT,McMaster 嗰啲唔同level
Engineering 最top 算有 UBC UA UT Waterloo
好睇有咩 research 貢獻

首頁

尾頁

跳至