自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

翡翠宮

sabun 發表於 18-2-14 16:08
thankyou呀

Welcome. 埠仔讀幾好呀!純d。 是BC的內陸。

子爵府

回覆 sabun 的帖子

Sorry 唔通我當年係加拿大睇報紙發雞盲睇錯 (不過我真係記得好清楚睇過咁既報導)。 點都好,唔好意思誤導左你,不過你即本睇下 UBC Okangan campus (都係鎮仔) 分校會唔會易入回。https://ok.ubc.ca/welcome.html

男爵府

sabun 發表於 18-2-14 11:31
u of alberta都睇過的,這間真的學费同住剛剛20000,這間Ok嗎?

呢間加拿大排名10大架。好U.
子華神好似系呢畢業生。

伯爵府

親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-2-14 16:07
當年學费住宿加埋幾錢一年呀?

我本地學生,我C6係oversea
十幾年前留學$6000/cad 一個sem, 一年二個sem,而家好似$8000
另外租屋同食大概$1500/一個人一個月

伯爵府

親子王國15週年勳章

iris23407 發表於 18-2-14 16:30
呢間加拿大排名10大架。好U.
子華神好似系呢畢業生。

仲有莫醫生,佢同子華神讀書識

伯爵府

親子王國15週年勳章

sf013hk 發表於 18-2-14 16:25
回覆 sabun 的帖子

Sorry 唔通我當年係加拿大睇報紙發雞盲睇錯 (不過我真係記得好清楚睇過咁既報導)。 ...

Kelowna 都幾好
大埠,天氣又好,好多酒莊,果園

公爵府

sabun 發表於 18-2-14 12:14
好彩問吓你們,乜學校會介紹呢間㗎
頭先有位jm介紹university of Saskatchewan 上網睇啲科呀各 ...
要留意的Saskatchewan 都係超凍架!

珍珠宮

sabun 發表於 18-2-14 13:37
多口問妳們,你們有留在當地發展或居留嗎?有否識在當地識到另一半?
我咁問是諗諗將來呀女都會有否有機會 ...

我的年代九十年代初,大約一半一半畢業後留在當地,一般選擇留在當地的原因是另一半是當地人,可以是加藉華人或亞洲人或加拿大本土人。
是否會同當地人拍拖就真係因人際遇或自己的性格。

伯爵府

親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-2-14 13:37
多口問妳們,你們有留在當地發展或居留嗎?有否識在當地識到另一半?
我咁問是諗諗將來呀女都會有否有機會 ...

我c6正是打死都唔返香港,喺呢邊十幾年,買屋又容易,有份正常工作,點會想返香港迫呀
有時間咪隔一兩年返下去,次次佢都話好辛苦,太多人
近年我地寧願去歐洲,同其他亞洲國家,費事返香港同佢父母迫,屋又唔大,又唔比我地租酒店

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

doris25 發表於 18-2-14 15:13
學生簽證可以做嘢,畢業可留3年搵工。

我係講多年前,所以唔update了。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sabun 發表於 18-2-14 09:33
我預算是學费生活费食住港幣每月20000,即240000一年。有冇其他選擇?我女想讀anthropology,archaeology,h ...

讀有興趣科目固然好开心,但她有冇想過將來入边行。讀人類学考古学,如生在大富人家,賺錢買花戴就唔緊要。但你budget唔多,既係她將來要養自己。

珍珠宮

llmom 發表於 18-2-14 14:52
我係198x 年已經去Toronto 至199x

大宅

sabun 發表於 18-2-14 09:12
因我們預算有限,呀女學校升學輔導介紹了另一間大學給我們參考,是memorial university of Newfoundland, ...

幾個月前,EK 都有人問過去 Newfoundland 讀好唔好,可能而家當地學校想收多 d visa student 啦。
講凍,其實加拿大好多地方都凍,我又唔會因爲凍而唔選擇某大學。
NFL 真係 "冷門選擇" ,其實連本國人也未必會特別去 NFL 讀大學,所以亦可能低少少分就入到。
香港人大部分係 "city boy/girl" ,有些人去 Toronto 都話悶,你叫孩子去 NFL ,我怕佢會好唔慣。
另外,Vancouver 和 Toronto,始終係大城市,工作機會多好多。
留意返,部分有不同 Campus 的大學 (eg U of Toronto, UBC) ,收咗你入某 Campus 是不能隨便轉 Campus 。
想讀 archeology ,去 Alberta 幾好,Drumheller 有個 dinosaur site。

珍珠宮

Artie 發表於 18-2-14 17:38
幾個月前,EK 都有人問過去 Newfoundland 讀好唔好,可能而家當地學校想收多 d visa student 啦。
講凍, ...

thankyou先!
但我上網看albeta冇考古學啊!只有人類學,是否我看錯!

男爵府

sabun 發表於 18-2-14 13:30
即自己報便可,不用agent?

你2018入學?
已經大部分截止左。我個仔系local grade 12,開始收緊conditional offer.
Local/當地international student一定系自己報,吾會用agent,

男爵府

sabun 發表於 18-2-14 15:52
請問間大學全名是什麼呢?找不到!

應該係UBC Okanagan分校

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sabun 發表於 18-2-14 09:12
因我們預算有限,呀女學校升學輔導介紹了另一間大學給我們參考,是memorial university of Newfoundland, ...

一時加拿大,一時希臘羅馬,你地想個女去邊度多d?

子爵府

Artie 發表於 18-2-14 17:38
講凍, ...

其實唔一定大城市就業機會會多啲。

至少溫哥華唔係。

好多內陸地方因為山卡啦,反而會出手高啲黎請人,當然前提係要啲人肯去做先得

珍珠宮

bosch 發表於 18-2-14 19:59
一時加拿大,一時希臘羅馬,你地想個女去邊度多d?

我女想Rome,
但我想找多幾個做後備,她知道的 。

珍珠宮

iris23407 發表於 18-2-14 19:35
你2018入學?
已經大部分截止左。我個仔系local grade 12,開始收緊conditional offer.
Local/當地internat ...

2019入學

首頁
34567...11

尾頁

跳至