自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

sabun 發表於 18-2-14 21:46
我女想Rome,
但我想找多幾個做後備,她知道的 。

你有心理準備歐洲生活費會貴好多。重要預時間學意大利文。去加拿大英文就ok

男爵府

sabun 發表於 18-2-14 11:28
呢間好貴喎!

U of T international student係幾貴,year 1 平D,upper year 剩學費要4萬至4萬8加紙,視乎你邊個program。

大宅

sabun 發表於 18-2-14 12:14
好彩問吓你們,乜學校會介紹呢間㗎
頭先有位jm介紹university of Saskatchewan 上網睇啲科呀各 ...

其實去加拿大讀書 唔讀top 10學校 不如等master 先去,但入間有名氣...

佢排咁後,又咁平 就知道咩事啦!

我grade 9- master 都係加拿大讀書

香港工作10年,你讀既大學係香港/亞洲無人知,人地只會當你讀野雞大學,唔一定搵到好工。

既然budget有限,就儲夠先去。

大宅

sabun 發表於 18-2-14 18:10
thankyou先!
但我上網看albeta冇考古學啊!只有人類學,是否我看錯!

可能我講得唔清楚,我係指 alberta 省,其實我去過 drumheller 玩,感覺應該有機會比 archeology graduates。
你再自己看看 U Calgary & U Alberta 也有 archeology。
不同大學,可能 under 的 faculty / department 會不同。

https://antharky.ucalgary.ca
https://www.ualberta.ca/history-classics/graduate-programs/areas-of-study/classical-archaeology

水晶宮

lalang02 發表於 18-2-14 23:50
其實去加拿大讀書 唔讀top 10學校 不如等master 先去,但入間有名氣...

佢排咁後,又咁平 就知道咩事啦!
同意

大宅

jin_mui 發表於 18-2-14 20:50
其實唔一定大城市就業機會會多啲。

至少溫哥華唔係。

當然冇一定,每個行業大不同,而且樓主女兒想走 archeology 路,又是另一生態,往大城市走未必最好。
但一般大城市 job vacancies 一定會有更多,尤其冇乜經驗的後生仔。
小女在 Toronto New York Hong Kong 也做過 intern ,公司肯比咁多錢請個新人,比 training ,相信細 town 未必有機會。
山卡拉工作是另一種情況,他們要的,是有資歷的人,樓主女兒未必受惠。

大宅

sabun 發表於 18-2-14 09:12
因我們預算有限,呀女學校升學輔導介紹了另一間大學給我們參考,是memorial university of Newfoundland, ...

想再補充。Newfoundland 係一個省,不是 City ,更不是 Town 仔,本身是一個大的島。你考慮的 Memorial University of Newfoundland 其實 Main Campus 位於 NFL 最大的 city -- St. John。 其人口比 Toronto 附近的 Waterloo (U Waterloo) 和 London (Western U) 更多,一點也不荒蕪。上網 search 了一下,St John 有 Apple Shop, 有 Tim Hortons,有 H&M,算係咁。小女在 Toronto 附近,她那裡這三樣也沒有 ( 後生仔女的 " 文明指標" )。大學本身不差,但如果打算畢業後回香港工作,還是選擇香港人熟悉的大學好一些。

珍珠宮

Artie 發表於 18-2-15 13:12
想再補充。Newfoundland 係一個省,不是 City ,更不是 Town 仔,本身是一個大的島。你考慮的 Memorial U ...

多謝妳呀jm!
其實昨天我都同個女看過Newfoundland呢間大學,佢都幾喜歡,啲科都啱同有興趣,同埋佢喜歡冇乜中國人的地方,她亦想留在外國發展不想回港(當然我們也知道十分困難)
我們只想知道Newfoundland的嚴寒是否頂得順,這個真的要concern,.呀女話雖然話怕凍,但如果凍到啲jm說似北極點生存呀
而又想知道這所大學在加拿大聲譽如何,是否真的咁差囉

大宅

sabun 發表於 18-2-15 13:47
多謝妳呀jm!
其實昨天我都同個女看過Newfoundland呢間大學,佢都幾喜歡,啲科都啱同有興趣,同埋佢喜歡冇 ...

每個人承受能力不同,但的確比 Toronto 更凍,冬天更長,我地暑假七月去玩,得十幾度 ( 夜晚更凍 )。我地去了 NFL 最北的 St Anthony ,真係好凍,可以看 iceberg 。但加拿大室內有暖氣,入了室內 ok 的。今年香港凍,聽過一個笑話,話加拿大人和芬蘭人都話香港凍,因爲室內冇暖氣。
未聽過人話差這大學差,但論知名度,當然 UT UBC 等多人識。我唔熟識這大學,因為一直住 Ontario ,朋友圈也少來自 NFL。這大學排名唔高,但你要明 "排名" 的 "玩法" ,其中一樣係要 "國際化" ,即係多 visa student (EK 有家長批評香港 d 大學,收大陸生多係為推排名 ) ,可能因此近年想吸多一些國際生。
有一說法,是如果學校有醫學院,就差極有限。呢間大學有醫學院的。

珍珠宮

Artie 發表於 18-2-15 14:15
每個人承受能力不同,但的確比 Toronto 更凍,冬天更長,我地暑假七月去玩,得十幾度 ( 夜晚更凍 )。我地 ...

Newfoundland st john環境靓嗎?
好多謝jm妳用那麼多時間覆我,我真的好感激妳無私的付出,妳的意見對我很有參考價值啊!

伯爵府

親子王國15週年勳章

Artie 發表於 18-2-15 14:15
每個人承受能力不同,但的確比 Toronto 更凍,冬天更長,我地暑假七月去玩,得十幾度 ( 夜晚更凍 )。我地 ...

Memorial U 好多 military 軍人去讀,政府比學費佢地讀,之後要留喺軍中幾年咁
我之前去conference 都有幾個學生嗰邊讀

我本來都唔記得,今日去睇醫生,佢原來係軍醫,我先醒起,佢都係memorial grad

如果學生住campus 凍極有限,活動範圍又唔多
室內又有heat

Newfoundlander 我地叫Newfie ,佢地d英文自成一格,口音好重,初時好難明d

返香港冇直航機,要去多倫多轉

另外,生活費都要睇下GST/HST家食住行樣樣都要比,Alberta 5%, Ontario 13% Newfoundland 要15%

珍珠宮

大將軍 發表於 18-2-15 15:17

Memorial U 好多 military 軍人去讀,政府比學費佢地讀,之 ...

謝謝!
不明白下面Newfoundland15%指什麼?
出外一定要揸車嗎?
我看資料說,Newfoundland是加拿大第二暖的地方,是嗎?

珍珠宮

大將軍 發表於 18-2-15 15:17

Memorial U 好多 military 軍人去讀,政府比學費佢地讀,之 ...

GST. HST
是什麼?

伯爵府

親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-2-15 16:15
GST. HST
是什麼?

稅售稅
買10蚊嘢,如果15%,就要比11.50

珍珠宮

大將軍 發表於 18-2-15 18:02
稅售稅
買10蚊嘢,如果15%,就要比11.50

明白!

子爵府

sabun 發表於 18-2-15 16:03
謝謝!
不明白下面Newfoundland15%指什麼?
出外一定要揸車嗎?

第二凍就有份

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sabun 發表於 18-2-14 13:37
多口問妳們,你們有留在當地發展或居留嗎?有否識在當地識到另一半?
我咁問是諗諗將來呀女都會有否有機會 ...

唔放洋留學,佢都可以嫁去外國,或去外國深造,或派去外國做野。揀放洋流學,某程度上都預左佢響外國落地生根。如果你真係好唔想老左得番你同你老公,要佢響香港升學好d。

我有朋友回流返香港做野。我大學時代d 教授個個都係響外國留學,工作同成家立室,過左中年至黎香港做野。一去冇回頭果d 都一定有唔少。

我而家響外國,見唔少人讀完書都想響當地搵工。

我明白會唔捨得,但真係俾得佢出去留學就要預佢唔會再返香港發展先....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sabun 發表於 18-2-14 21:46
我女想Rome,
但我想找多幾個做後備,她知道的 。

搵後備好正常,但佢對學校或環境方面有冇要求?

珍珠宮

bosch 發表於 18-2-15 20:00
搵後備好正常,但佢對學校或環境方面有冇要求?

她要求考古學不太差的便可以。

伯爵府

sabun 發表於 18-2-14 09:12
因我們預算有限,呀女學校升學輔導介紹了另一間大學給我們參考,是memorial university of Newfoundland, ...

今千金是否2018年9月往加拿大上大學 ?

首頁
45678...11

尾頁

跳至