懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Greenfish66 發表於 18-2-14 14:58

應該係講緊軟雪榚。家庭裝應該可以。不過聽醫生話都好 ...

有朋友大肚初期,食家庭裝雪糕,唔知係超市保存得唔好定點樣攪到有菌,食完嚴重肚痾,攪到小產,總之咩雪糕都唔太安全。為左食無左個b,朋友講起勁後悔。

複式洋房

回覆樓主:

初期要小心d過左6個月就咩都食得,補氣血果d成個懷孕期真係唔健意食,人參雞豬腳薑補氣血唔好食,飲疆水同食普通疆少量,其實無問題,但豬腳薑果d因為好燥,正常人都唔係人人做受得啦,雪梨水怕涼要視乎自已體質啦!我6個月後除左三文魚之外基本上都照食,因為外國之前爆過三文魚有病,死左好多,d人為左減少三文魚死亡率所以俾好多抗生素d魚食,所以三文魚生熟我都同老公都唔食!雪糕食過一次係孕後期!

公爵府

回覆樓主:

中藥材人蔘呢d我冇食,其他麻辣火鍋韓燒海鮮奶茶凍野乜都食,係唔敢食魚生怕有蟲,我兩個仔皮膚又白又滑又冇食物過敏

複式洋房

gumchubb 發表於 18-2-14 12:22
今胎難得寶寶返黎,發覺原來想認真戒口真係乜都唔食得,早排我媽買豬腳薑,我有懷疑過,但照食,尋日爬文原 ...

懷孕初期飲多d桑寄生蓮子蛋茶。保血架。

大宅

KILW 發表於 18-2-15 01:55
有朋友大肚初期,食家庭裝雪糕,唔知係超市保存得唔好定點樣攪到有菌,食完嚴重肚痾,攪到小產,總之咩雪 ...

好同情你的朋友,請問你朋友食完雪糕之後,幾耐之後發現bb無左既?其間身體有唔舒服嗎?

男爵府

Leira 發表於 18-2-15 23:30
好同情你的朋友,請問你朋友食完雪糕之後,幾耐之後發現bb無左既?其間身體有唔舒服嗎?
...

朋友只係話食完雪糕就痾,痾得嚴重到小產。期間身體嘅唔舒服咪係肚痾... 佢無講得咁清楚食完到無左過左幾耐。

大宅

KILW 發表於 18-2-15 23:41
朋友只係話食完雪糕就痾,痾得嚴重到小產。期間身體嘅唔舒服咪係肚痾... 佢無講得咁清楚食完到無左過左幾 ...

明白晒,多謝回覆

大宅

回覆樓主

我完全無戒口!

複式洋房

今胎難得寶寶返黎,發覺原來想認真戒口真係乜都唔食得,早排我媽買豬腳薑,我有懷疑過,但照食,尋日爬文原 ...

我老爺未又一樣,尋日食團年飯佢買餸,煲左青紅羅白湯(青羅白涼,唔飲得),買生菜(涼,唔食得),蒸咸魚臘腸(醃制食品,唔食得),燒肉(醃制食品,太咸,唔食得)........得條魚食得。

跟住我同老公講,佢叫我去買條魚,佢返黎整同整西蘭花俾我食。

大宅

Tiffany1031 發表於 18-2-16 08:15
我老爺未又一樣,尋日食團年飯佢買餸,煲左青紅羅白湯(青羅白涼,唔飲得),買生菜(涼,唔食得),蒸咸 ...

其實除左涼嘢唔好食咁多 樓主講咖其他食物都食得

複式洋房

其實 又唔駛介得咁清。介d必須既。如海產類。但魚可以食。牛。。。生冷野 刺激性食物。。。如coffee....一律都唔得。水果就 木瓜。香焦。。都唔得。 而家為止應該暫時唔使食薑醋。所以無咩野都唔須要食。 其他打便爐。燒烤。唔係成日都無所謂既。零食就食少少。每次食幾粒囉。介得咁盡盡。好慘。就會唔開心架啦。

男爵府

回覆樓主:

我就堅持一定吾食生野
當你feel到bb郁既時候,咩忍口都值得

大宅

我除咗魚生乜都有食,豬腳薑仲食咗大量添(因弟婦生咗),反而而家坐月戒得仲多

子爵府

tada 發表於 18-2-16 14:12
我除咗魚生乜都有食,豬腳薑仲食咗大量添(因弟婦生咗),反而而家坐月戒得仲多 ...

魚生,街外軟雪糕唔食 。蛋糕少食 ,可樂少飲。
咩豬腳薑,凍飲,全部有食 無咩戒口

反而戒甜比較重要

大宅

回覆樓主

我兩胎都無戒過口 乜都有食 所以陀得好開心,不過都係嗰句 有咩要自己負責

複式洋房

回覆樓主

我大肚時好多野都食,辣野,薯片,奶茶乜都食,但唯一唔食係生冷野

複式洋房

2018復活節勳章

回覆樓主:

怕魚生同貝殼類,唔飲牛奶,其他有得食都照食,雪糕,薯片,蛋糕,都經常食lol 唔係大量就冇問題啦(^o^)/

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實主要就系飲食均衡,咩都要適量

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我生左啦, 懷孕期間 無戒口呀, 最緊要放鬆心情, 要開心D 就得

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

andre_mama 發表於 18-2-14 13:02
你唔係大量食其實無問題,反而唔好戒口戒得太清,每樣都要食少少,否則bb 出世好易有敏感
...

其實呢個concept 係唔正確的
戒口同bb易有敏感,無關係的

首頁

尾頁

跳至