興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

好幾位朋友想考 , 都比太太ban左 , 話好危險

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有咁上下年紀既,好多都做保安,時間係長,但係工作安定,無咁受氣

男爵府

BB防敏心得分享勳章

自小愛車 18歲考牌「一take過」
Fasi自小愛車,不過更加熱愛駕駛,滿18歲便即刻「飛身」報名考牌,率先過關的是輕型貨車(2號牌)及電單車(3號牌)。「拿取了這兩項資格後,也會獲得私家車(1號牌)及機動三輪車(22號牌)駕駛執照。」換言之,Fasi未到20歲已擁有四種車型的駕駛執照。

https://hk.lifestyle.appledaily. ... e/20180226/57867016

嘩 , 乜牌都有

男爵府

Ahky1033 發表於 18-2-14 17:23
好幾位朋友想考 , 都比太太ban左 , 話好危險

知唔知點解最近狗巴的士司機玩到咁串

原因就係狗巴的製度其實真係十分之狗

首先新入職全部係以合約形式聘請, 重點係一年前一次約, 直至你簽滿五張约,即係做夠5年之後,先至會轉自動續約, 但重點嗰張合約唔係代表你係長工, 只係每年合約滿之後會自動續一年上去咁解, 因為極度冇保障,所以好多人做幾年都會忍唔住轉職甚至轉行, 你睇佢要長期招聘就知道咩事

今次爆咗之後公開咗,佢哋底薪只有一萬一千幾,兩千幾蚊勤工獎及2千幾蚊安全獎

勤工獎嘅定義就係從來冇試過到, 從來冇睇過醫生, 持續到二千幾蚊獎金, 只要你遲到過一分鐘或者睇過一次醫生,果個月就會扣你二千幾蚊, 所以如果個司機果個月真係病到揸唔到車睇過一次醫生, 就情願不停射波, 反正錢都俾人扣咗啦,不如玩盡佢果個月係咁睇醫生, 所以有冇留意狗巴成日都會有脫班嘅情況,就係因為司機請假睇醫生

男爵府

BB防敏心得分享勳章

baby1628 發表於 18-3-2 14:42
知唔知點解最近狗巴的士司機玩到咁串

原因就係狗巴的製度其實真係十分之狗
出左事宜家將獎金加落底薪,開巴士危險,壓力好大

首頁

尾頁

跳至