夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第二十五年既情人節:有兩個仔陪我!

三個人在家煮了個簡單的晚餐,看了一套關於一家人的卡通片,百般滋味在心頭!

我從小就不懂交際,一個人很獨立,不強求要很多朋友,不強求要別人明白我!是你說有朋友好,有你明白我,才會快樂。過了這許多個年頭,朋友我還是發現很多沒有很好,你不明白我原來也不重要,我也不應該靠朋友和你來決定我快不快樂!

這次我真的成長了,明白了從朋友到你都不可靠,從來都不是你說的在一起可依賴、陪伴,會很快樂!從來都沒有你所說的那麼好!壞的比好的相差太多。又或是因自身的原故,我看不到、感受不到!最後,仍是如自己所發現靠自己才最好、獨立才最可靠、享受孤單才是最快樂。我寧可平平淡淡,也不要熱鬧繁華!

你想兩個仔跟你是由於想勝過我吧!所以用盡你的方法去令他們疏離我,恐嚇不成就收買他們!你從來都是好笑好玩的爸爸,我是嚴肅愛管的媽媽,兒子可能不明白媽媽的苦心,但我知道跟你是會有更好的生活環境,我確實也未有能力提供相對的條件去好好養育他們,所以若真的是到時候要選擇就隨他們吧!

廿五年,好日子是有過了好幾年, 辛苦的日子也是有過了好幾年,還有多少日子我要過幾多年?

憤慨完了嗎?傷心完了嗎?冷靜了嗎?有幾多時間給我考慮及準備?不知道!開始就是了!踏出第一步,終有走到的一步!

仔呀!媽媽累了!真的想好好休息呀!你們快些長大,好讓我可躺下!

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

看得我心都實了
媽媽不要放棄,
躺下休息一會,
路還是要走,
總有一天他們會明白的,
加油啊!

大宅

Yaobb10 發表於 18-2-15 00:29

三個人在家煮了個簡單的晚餐,看了一套關於一家人的卡通片,百般滋味 ...

你累壞了,可以休息,但不能放棄唷!大家女人,明白女人的苦,你已經很叻,識表達出來,有許多人,連怎表達真實感受都有難度。
你會好的,加油啊!
多多指教     

大宅

回覆樓主

放下所有包袱,活出自己,加油

子爵府

Yaobb10 發表於 18-2-15 00:29

三個人在家煮了個簡單的晚餐,看了一套關於一家人的卡通片,百般滋味 ...

昨天係我第十八年的情人節, 沒有特別的浪漫, 不豪華的一餐, 小禮物有一點點, 但大家開心和滿足. 在此期間沒有出軌, 每天都在加油, 希望對老婆好些, 令她舒服開心, 放工一早回家, 煮飯家務… 期間有小炒架…. 但大家每次都再進步…我不是說我有多好, 而係仍有比我更好的C6…… 在每天付出建立家庭的同時, 仍為自己作最壞的打算, 令自己每刻珍惜, 每刻都在狀態…..學習和改變, 以為自己付出會有相同的回報, 只是一相情願, 又要自我調整, 灰心一陣啦,抖抖又黎過……. 對人對事一樣…最緊要容易自得其樂,唔好咁灰….. 他對妳不好,只要妳對人好,總會有人對妳好的………他不珍惜妳,會有人更珍惜!

我會好易有朋友, 對人好,熱心, 曾有朋友/同事問, 以我的性格, 一定很多朋友, 我的答案是不多…. 沒有真朋友……可遇不可求…! 有時又不要太認真……, 但我又不介意再認識新朋友, set 好低線就可以了, 不灰心, 隨緣吧!

我以前皮氣不好, 自我, 一揮而就, 唔比面人, 唔鍾意即走果D, 可以不禮貌對不喜歡的人, 不懂人情世故, 但女仔易對我主動,外表算易識女仔,從不做觀音兵!!

成長對我有很大改變,每個人都值得學習, 真係好睇自己點諗…..要先改變自己再改變人, 對方唔變? 自己變得更成熟, 總有自己條新路可以行.

他娶妳一定有妳的吸引力, 但為何出現問題, 對方本質好重要, 但相方有沒有一同學習呢? 大家是否相愛而結婚, 中間有沒有忽略了一些事情, 錯過了重要的時間….? 有時女人太能幹而不用男人掛心家庭都不是好事, 要在家有位置給他負責, 男人亦像小朋友, 要贊的, 他們不愛表達, 但一小小的贊賞會藏於心內, 回報更大.

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

媽媽,辛苦你了,百般滋味在心頭,打哩篇野,流左幾多眼淚!希望明天會更好!

伯爵府

回覆樓主

我都睇到累就停一停抖一抖,但不要放棄,你還要看著兒子成家立室。而那個人,就當係你生命中的一個過客吧!加油

瑪瑙宮

睇開 D

男爵府

回覆 Yaobb10 的帖子

同兩個仔好好過, 日日會越來越好, 加油呀.

子爵府

回覆樓主:

用咗嘅心血在兩個仔度唔會白費
佢哋都知
有兩男相伴的情人節都唔錯
或者朋友伴侶依家令你失望。但世上有好多億人㗎!或者更好的朋友甚至伴侶正在某個角落期待和你相遇呢?為了兩個仔,自己多啲休息抖吓,交低吓啲責任,照顧好啲自己,為自己未來繼續下去啊!

複式洋房

回覆樓主

呢幾日阿細仔病左,冇去拜年!只有我跟大仔回了娘家吃團年飯,及一位相熟朋友到我家拜年。

明晚佢話約左人吃晚飯。我問佢約左邊個,佢怒目相向,凶我話關我乜事!再迫問就求其作了個答案講!

其實,吾諗住講離婚,又要係朋友親戚面前扮冇野,點解做戲吾全套,扮到冇野咁,咁大家日子未好過些囉!

我仲未有條件離婚,咁未要儲多些錢,似你果班有小三的朋友老婆咁,一係扮冇野,一係cap多些水保障自己同細既。大家扮晒野相安無事,吾通仲未諗通!佢吾答我就吾應該問!但見到佢反應就係好想問清楚!點解要拿黎吾開心!

大宅

Yaobb10 發表於 18-2-18 21:06
呢幾日阿細仔病左,冇去拜年!只有我跟大仔回了娘家吃團年飯,及一位相熟朋友到我家拜年。

明晚佢話約左人 ...

細仔多大了?

複式洋房

mao2008 發表於 18-2-20 13:59
細仔多大了?

兩個都係小學,大仔快升中了!

複式洋房

回覆樓主

經歷左老公認佢有小三,已經一年多的時間。

由最初佢迫我接受,話只會間中見佢,斷絕跟我既一切身體接觸包括拖手及一齊坐小巴既連位,分房訓,一切的舉動令我大喊,食吾到訓吾到,連續幾日吾食野,想自殺。

搵左哥哥傾,找到了支持同開解我,才慢慢吾俾自己吾食吾訓,要自己堅強。我亦同左兩個仔講發生乜野事,希望佢地知道為何家裡氣氛怪異,媽媽為何不正常。

到我情緒總算平靜左下來,就到佢發我脾氣,覺得我點解吾再發癲,到佢吾返屋企。我又日日悲傷痛哭,自己對小朋友小小野就發脾氣。佢吾返但就要迫我照顧佢阿媽同同佢一齊住。我頂吾順有腦人退化既老人家,我做乜都吾妥,要俾說話我聽,我兩個仔仲因佢既不公平對待同一時一樣既言行搞到要去見心理醫生。我終於發火叫佢阿媽搬走!之後,佢租左新屋話會搬走同阿媽住,仲搵公司既會計師問離婚會點計資產,將我公司部電腦既野全部備份。錢睇到好大好實,為錢同我吵架,一切一切都令我個心好痛,但我痛哭既情況開始比之前減少。我同仔講可能會有一日爸媽會離婚,佢地跟邊個都得,我冇所謂,但跟我日子會苦一點因爲媽媽賺不到很多錢。

到呢一刻,我吾知自己是否想離婚定只要佢吾提出我會一直忍!衡量過後,其實離婚點都可以生存到,只是不捨不忍,希望有一日守得雲開!

最近先敢同朋友講,有朋友竟然同我講話我太強。其實佢吾明白,係因為體諒對方既忙碌同壓力,對方既吾理咁我頂上,才會迫我地強起黎。佢話吾同情我!我個心聽到好難受,佢仲要四圍同其他朋友講我的事,令我不開心。吾知點同佢講請佢吾好再代我同人講!講就冇左個朋友!我吾想,心想以後吾同佢講就是了!但亦有朋友很貼心,在不同的時間發小小既關懷及安慰我,冇問我乜事只是靜靜的陪伴我喊!有些知道後就陪我想下一步要點,話有事隨時找他們。很感恩!但我也不敢煩住人,真的真的感恩!

我信左主,去返教會,令我心境平靜下來!感謝主,希望繼續保守帶領我!

男爵府

Yaobb10 發表於 18-3-8 12:24

由最初佢迫我接受,話只會間中見佢,斷絕跟我既一切身體接觸包 ...

嗰個所謂朋友都無謂再來往,何苦要同啲落井下石嘅人做朋友?

水晶宮

Yaobb10 發表於 18-3-8 12:24

由最初佢迫我接受,話只會間中見佢,斷絕跟我既一切身體接觸包 ...

祝福你, 希望在明天, 只要努力生活一切都會變好

女人強只因身邊既人廢弱

洋房

回覆樓主:

睇完好感觸,一起咁耐!但都要行到這一埗!我的小孩還小!所以我也不知怎面對!每次獨處時,他總是說很忙,很累!朋友又是這樣說,因為我太強!我真心想說不是我想強,而是我不能不強!可以怎樣!難道我不想被人萬千寵愛嗎!只是我並沒有這種福氣!

大宅

回覆樓主:

樓主,要舒發你情緒出來呀,找找方法,太私隱一定要搵好信任的人,看到你的文字,感到你的難過,但不要同小朋友講太多,6年級,剛青春期,佢地的想法改變你係預計唔到,
上bk講又無人識,有jm回覆,都係舒發一種
加油,人生就是這樣,小朋友很需要你的

複式洋房

小金鳥 發表於 18-3-9 20:11
樓主,要舒發你情緒出來呀,找找方法,太私隱一定要搵好信任的人,看到你的文字,感到你的難過,但不要同小 ...

謝謝你!其實大仔吾講佢都會知。細仔講左佢都吾明,但呢刻講左,佢地之後如真係要選擇、同大左思考返成件事,我覺得講佢地聽會好些。講同吾講都會有不同既影響。我要同佢地講因爲會影響佢地既日常生活,爸爸點解吾返屋企,吾聽佢地電話、我叫佢地要考好成績,有機會要轉返吾使俾錢既學校,咁媽媽先有機會負擔佢地既生活。不過,我也知道咁樣俾左好大壓力大仔,被迫要佢成長!

複式洋房

Tina婉兒 發表於 18-3-9 18:21
睇完好感觸,一起咁耐!但都要行到這一埗!我的小孩還小!所以我也不知怎面對!每次獨處時,他總是說很忙, ...

其實就是我們不忍心吧,頂硬上,吾敢或不忍事情失控或由得佢衰!或者我地真係應該去學習由得佢,吾好頂硬上。俾佢知道我地吾店,煩住佢,吾好自己一個人去單獨處理。

就好似我終於叫佢阿媽搬走。我由好幾年前開始安排叫佢搵一間近我地既樓搬佢阿媽過黎,到換樓,一切安排好,諗好晒搞好晒。佢阿媽應承左,但最終佢阿媽一句吾搬,佢一句順老人家意,就全盤推翻,搞到我一鑊粥,同佢阿媽及佢鬧左一場好大既交。之後過左兩年,吾知係吾係騙我,話吾搬阿媽過黎,有餘錢就買間大屋我地一家自己住,買好樓裝修緊,竟然同我講佢阿媽一個人住吾得,要搬佢阿媽黎住,裝修間房轉做佢阿媽同工人一間房。我同情佢阿媽,宜家諗起都覺得自己傻,原來佢一早預謀要我照顧佢老母,自己出去玩,咁我就冇時間理佢!真係痛心!

宜家,我吾會再咁傻去理佢阿媽,佢以為請個工人就搞得店佢老母,咁我就由呢一煲粥慢慢煲,等佢發生一鑊杰既事,佢先有機會明白係乜一回事。

男人有錢就學人扮大爺,就話老婆吾夠溫柔又點又點。佢窮同佢一齊頂硬上既時候,溫柔既又是否頂到,佢又有冇諗過。我頂硬上,但吾代表吾需要人支持同關懷。曾經我因爲阿仔學校既事而煩心同喊,係我軟弱既時候在房喊緊,佢開門見到我喊,冇安慰我,冇諗方法點處理,而係關返度門由我喊。係同學家長安慰我,同幫我同佢講要同學校反映佢結果才勉強去處理。公司佢當我打雜,有事就搵我幫手,冇事就鬧我當我隱形,話我冇貢獻吾識賺錢。設立、支持、管理間公司的日常運作,run順晒就代表我冇價值了,因吾再需要我都可以了,我好心淡!

首頁

尾頁

跳至