家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

tmacho 發表於 21-7-8 13:28
睇睇反彈去到邊

唔好意思睇唔明,即係會跌到幾點(emoji)

男爵府

Sumsum265 發表於 21-7-8 14:43
唔好意思睇唔明,即係會跌到幾點(emoji)

之前都係睇26800-27200

今日到左271xx, 如果聽日收市收係271xx之上,就先睇下可唔可以反彈到27600-27800

到時再睇睇有冇力

暫時睇可能反彈到27600-27800然後再試一次26800呢d位

或者第二個行法 聽日直接跌落埋26800,咁之後反彈時間就會比較長(可能1-2星期)

暫時睇26800-27200係一個重要位,如連續2日都收係呢個範圍之下,就要下試26200

最差情況去番24500 ,不過暫時睇呢個情況不大
反彈後再跟進
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

子爵府

醒目開學勳章

tmacho 發表於 21-7-8 23:12

今日到左271xx, 如果聽日收市收係271xx之上,就先睇下可唔可以反彈到27600-27800

謝謝數主(emoji)

大宅

謝謝樓主

子爵府

好耐无来了。
心盲最可怕。

複式洋房

要小心風險

男爵府

參考簡7月8日果幅圖 仍然有效

如預期 跌到26800就會反彈耐d 1-2星期

現時看法:

上星期兩次沖上28200 最後都係28000左右收

除非企穩番星期五頂部 否則都係睇再落先

好多時都會出現假突破
呢兩日沖上28200都係急升
目的就係洗走做淡既人止蝕
同時急升亦引一班追call 既人

呢d情況經常發生 所以我個人睇市或股票都係睇企穩至少2日,安全就3日

今個月月波幅2000點都差不多
暫時睇今個月可能收市埋單都係27800-28200左右

仲有兩個星期先完 過埋今個星期再睇睇吧

要跌既話可能下月月初或今個月月尾結算後先跌都唔奇

企穩28200 今季就上番30000附近

企唔穩就試26200呢d大位

未企穩前 我都係偏向再落先

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

Thanks!

公爵府

tmacho 發表於 21-7-18 18:07

多謝樓主分享

子爵府

醒目開學勳章

tmacho 發表於 21-7-18 18:07

樓主,請問有冇最新睇法?下星期係咪穿26800機會大?好多政策負面消息,感謝解答。

子爵府

醒目開學勳章

樓主.唔通真係要去24500?

大宅

樓主, 請問到左底未呢

男爵府

ysh123 發表於 21-8-24 17:59
樓主, 請問到左底未呢

之前話最差情況去到24500,最終都去埋

主要原因都係監管問題,呢次跌到落24500,全部跌幅來自新經濟股(科網股)

監管力度比預期強同深,好多科網股都跌到價值位,現時入都係長線投資位

指數長線底暫時睇有條件完成,不過需要一段時間做番個底 ,意思係上上落落chok 下chok落一排先可重拾升勢

短線仍然係不明朗,面長線就算24500唔係底,相信再下行空間有限

但要預短線仍然係大幅波動

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 21-4-8 01:03

大方向睇升,4-5月偏淡,

4月果陣既備用plan最終都係要用

大宅

經濟差,慢慢牛係正常既

男爵府

重大危與機前分析下大市:

6月1果陣預計同4月差不多 有機會升穿216同跌穿200,但尾市都係會收番係20000-21600中間, 即係21600之上就唔會進取再買貨, 去到200之下又會考慮番買貨

當時市場一致預期CPI會回落,而周5出左個驚嚇數據,CPI遠超預期!! 留意番本港時間周三凌晨 即港股周4先反映, 會有FOCM聲明同決定加幾多息!!

即係周三前都係易跌難升!!美股好大機會會再破底!!!

加息原意係經濟好, 但由於通漲過高(因商品糧食推高晒通漲), 經濟增速追唔上通漲. 或會引致通縮, 市場最驚呢D情況發生

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 22-6-12 13:45
重大危與機前分析下大市:

6月1果陣預計同4月差不多 有機會升穿216同跌穿200,但尾市都係會收番係20000-2160 ...

剛好當日畫線時預計周4-5見頂, 現時又大機會去番20400-20600, 個人心中目標都係同1/6一樣, 會穿一穿20000,

係周3前都唔會買貨, 等睇埋周3既FOCM, 現時內地打壓政策短暫都應告一段落, 目前係要等市場消化 通漲問題, 預計短時間都唔會咁快消化晒

幸好, 港股現時唔係跟足美股, 所以先維持睇法 繼續低位震盪, 或要等8月後先擺脫到震盪先

下個重大數據係7月公佈第2季US GDP!!! 如萬一通漲仍然係高位, GDP又減, 咁全球包括港股都會冇運行!!!

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 22-6-12 13:46
剛好當日畫線時預計周4-5見頂, 現時又大機會去番20400-20600, 個人心中目標都係同1/6一樣, 會穿一穿20000, ...

圖係6月8日現貨恒指日線圖(未收市時畫的)

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

首頁

尾頁

跳至