興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

諗緊換新車

去個showroom 2部都唔錯

未諗到選邊部,大家有無建議?

大宅

個人覺得個樣, Noah 靚仔D, Serena 就麻麻地

馬力, 扭力, 車重數據:
Noah 152ps, 19.7kg-m, 1,650kg vs Serena 150ps, 20.4kg-m, 1,760kg
大家都係差不多, 但 Noah 輕左 110kg, Noah 會有優勢

日本網民紀錄油耗平均數據:
Noah 11.1KM/L (2700人紀錄) vs Serena 10.58KM/L (230人紀錄)
Noah 80系由2014年計, 人數紀錄會多D, 而Serena C27 由2016年11月計人數會少D, 數據上Noah係慳油D, 車輕都會有關係

不過, Noah 現在係後期款, 主要科技設備都係base於2014年時代特色加少少進化, 以現在黎講, 其實即係冇咩特點
要講最大特色, 日本版前面有個sensor可以感應前面有冇障礙物, 自動剎車, 減少傷害
有呢個系統, 就唔會有停車場撞牆跳街呢類新聞
個sensor亦可感應路面線, 公路轉線有BiBi提示
個sensor亦可感應燈位前車已向前走, 提醒你可以開車唔洗等後車Bi你
但, 行貨好似冇呢個sensor設備... 只係標榜車內空間夠大, 有太陽檔, 兩個USB差電係車頭..

而日產, 近年就將好多特別、實用科技設備放入不同車款將其普及化
新 Serena 可以7人車8人車任變, 7人車時, 中排中間有空位方便出入唔在講, 如要坐8人, 前排手枕箱可以推後去中排變成座位, 一流醒目設計
尾門玻璃可以打開, 放便只拎少少野唔洗整個尾門打開
用腳掃一掃車底就可以開敞門, 放便雙手拎野(抱BB)時冇手按掣開車門
鳥瞰式360度泊車鏡頭, 新手泊車非常容易
以上呢D行貨版會有既設備, 日本版仲厲害
自動泊車系統, L位/S位禁個掣就幫你泊好
智能倒後鏡, 有個掣可以轉換睇後車cam影像, 唔會因為車內有人或貨物阻擋而睇唔到後車情況
智能四周監察系統, 泊緊車時周圍有移動物體(人、動物)會有注意提示
前面 SENSOR 唔再係自動break、越線提醒咁簡單, 佢可以感應前車車速, 保持距離, 甚至可以放開雙手雙腳, 自動駕車系統! 沿住自己條線自己行, 對塞車非常好用 (高速公路好似有D危..)

以上設備對比, Noah 真係輸哂, 重多110kg的確有原因, 淨係USB差電, Serena 前中後排各有2個共6個插位, 一樣有太陽檔, Noah 會輸到冇聲出

如果我選擇, 我一定會入日版水貨返黎玩, 原廠樣麻麻地唔緊要, 加包圍都可以好型仔

JD930    發表於 18-10-29 10:56

複式洋房

回覆樓主

Noah 行貨得2氣袋,淨係呢個原因已經唔會買Noah 行而去買Serena

伯爵府

回覆 HaRo2 的帖子

同意, 新SERENA 整體功能上好過NOAH...款亦唔差.屋企用緊2016 NOAH, 感覺隔音麻麻地, 以前渣MAZDA 5塊玻璃明顯厚啲, 隔音都好啲..NOAH隔音唔係太惦。
題外話...MAZDA5 新年賣188888, 真係超抵...唔介意細少少呢個係非常好嘅選擇....一部買兩部咁濟

複式洋房

pumpumpurin 發表於 18-2-17 22:03

同意, 新SERENA 整體功能上好過NOAH...款亦唔差.屋企用緊2016 NOAH, 感覺隔音麻麻地, ...

咁抵?!?!

伯爵府

flyboys 發表於 18-2-18 08:32
咁抵?!?!

係,不過係初一開始,限售十幾部,真係好抵。我地唔係想買大少少的話都會買番mazda5...noah呢類似揸貨van

大宅

noah 2014 出左 80系 至今, 2017 出左尾期小改.
serena 2017 出左 C27 至今 .

我會揀 Serena C27.

別墅

回覆樓主

我最後買左C27, 白身黑頂

試左車,一個字-正

Mcmanaman    發表於 18-2-19 22:20

大宅

回覆 matthew0601 的帖子

毒毒樓主先

Impul C27 包圍好正

別墅

回覆樓主

咁毒我(emoji)(emoji)

渣返排先再諗點搞

有無9H 鍍膜介紹?

大宅

9H.... 平野冇好
我做過9H鍍膜, 師傅一個人用足全日, 好比心機, 同我洗車, 打臘幾層, 再上鍍膜, 兼洗埋內籠
由早上11點做到夜晚9點幾, 只係收我$3000
做完出黎真係好靚好靚, 師傅又好心機, o個一個月都會介紹人去做, 不過...唔長久
洗下車, 10次8次都出現翻太陽紋, 幾個月後, 已經冇咩效果..
師傅話可以翻鍍, 我都唔去啦, 可能唔係有結晶既鍍膜, 經唔起考驗

我係日本買左有結晶既鍍膜, 自己鍍4條軨, 同我比人做車身差不多既時間做, 都有年幾兩年前
洗車都係咁樣洗, 4條軨既鍍膜到現在都仲好強, 唔黐塵粉又易清洗, 車身早就唔掂..
所以要搵, 貴D都要搵有結晶既鍍膜, 幾多H都冇意思
鍍軨個隻牌子係 "洗車x王國" , 香港有分店幫人全車做, 可以係FB搵到(keyword 唔要x)

而家最新科技應該係貼PPF(保護膜), 可以自我修復, 金屬刷刷完, 隔一陣自我修復就冇哂花痕
大石粒撞車身、甚至撞牆hi花都冇事, 價錢會貴好多, 但當買保險啦
個間 "洗車のxx" 同 另一間 "xTEC" 都有幫人貼PPF, 可以去問下價啦

大宅

有冇皮座? 日本訂造皮套好正
可以自選顏色two tone都得, 仲好軟淋淋好舒服

大宅

仲唔毒死你

大宅

回覆樓主:

支持Serena

男爵府

BB防敏心得分享勳章

投 Serena 一票

複式洋房

HaRo2 發表於 18-2-20 23:09

9H.... 平野冇好

同意9H既話,唔好揾D太平,沒有好結果
始終一分錢一分貨

洋房

pumpumpurin 發表於 18-2-17 22:03

同意, 新SERENA 整體功能上好過NOAH...款亦唔差.屋企用緊2016 NOAH, 感覺隔音麻麻地, ...

M5咁抵?!

伯爵府

cheungmansze 發表於 18-3-3 22:45
M5咁抵?!

過年嗰陣做緊

別墅

回覆樓主:

佢個braking system ok嗎? 覺得日產比起totoya個response比較慢

別墅

回覆樓主

Brake ok, 習慣左無問題

係加速無咁快,不過舒適感一流

首頁

尾頁

跳至