興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

成貓係無貓仔甘頑皮,但要融入屋企係咪難度高d?我成貓唔知細個有咩經歷,黎到我家快一星期都唔係餐餐食,食飲好少,又躲埋一邊,要夜深無人先岀來,一有人就收埋!呢個情況都唔知要last幾耐

男爵府

ahpoo 發表於 18-2-16 18:17
成貓係無貓仔甘頑皮,但要融入屋企係咪難度高d?我成貓唔知細個有咩經歷,黎到我家快一星期都唔係餐餐食, ...

我有舊成貓+入左3隻新成貓經驗

你家現時有冇舊貓 ?
貓從義工處領養 ?
貓性格 ?

若你家冇舊貓,
情況會易辦好多。
给牠一個隱蔽空間,
如籠/紙箱但要遮黑及但讓牠可自由出入!
家中噪雜聲音盡量降低免牠受驚嚇。
暫時指派一人專職看顧牠日常起居如厠習慣,
先了解牠飲食喜惡、份量、大小便等資料。
放件舊衫在牠床上/附近範圍,先讓牠熟識這人氣味及減低牠的抗拒心理。
有時間可輕聲望着牠跟牠説話,讓牠聽聽你的聲音。
最重要 現階段 只可【 遠觀 】牠,
要等待牠覺得新環境安全,
牠才會慢慢在日間時間活動。

珍珠宮

PoPo140610 發表於 18-2-17 14:31
我有舊成貓+入左3隻新成貓經驗 。

你家現時有冇舊貓 ?

領養的,本身無貓,開始慢慢食d,但水好少飲,我地一行過就閃開,其中一隻要夜晚先肯岀廳

男爵府

成貓係無貓仔甘頑皮,但要融入屋企係咪難度高d?我成貓唔知細個有咩經歷,黎到我家快一星期都唔係餐餐食, ...

我第一隻領養係成貓,初頭係好怕人同吾食野,我初頭困籠,頭一個星期間吾中比佢出來玩下,困左2個星期至冇甘驚,跟住試下番哂工冇人響屋企都試下自由行,回來真係嚇死,搵左好耐至搵到,原來響櫃頂。跟住都係有人才自由行,冇人困反籠,多多1個幾星期就開始習慣冇甘驚。
跟住我好大擔地再領多一隻成貓返黎陪佢,但第二隻重細膽,困籠初頭幾日完全吾食野,只肯飲小小水,勁驚佢餓c,第一隻就自由行同勁fee第二隻,第二隻驚到爆,最終將第二隻連籠放在房,分開2隻間吾中比第一隻入下房聞下第二隻,如是者差不多過左1個月我試下比佢2個自由出來聞下,好快就見第一隻lam第二隻跟住fd左lu。
要時間慢慢來,我而家一共有5隻,都係一隻一隻加的。黃色第一隻,隔離虎紋第二隻,下面麻色最右第三隻,黑色第四隻,白色第五隻。支持你領養,加油

侯爵府

我先養街貓b。再收養街貓(成貓)。

兩貓好快夾到。(貓b 歡迎所有貓的)。

但成貓要足足年多,才夾到我們 (年多來,有人時,她躲在床下底)。

======
有一次,我幫朋友暫託貓貓。成貓很快"痴了線"。連我也認不到。

=====

所以,她的性格,真是怪怪地的。(始終是流浪貓出身; 還不停生bb; 發現她時,子宮全是膿。獸醫也未見過這樣差的case).

=====

但是,自從關係建立了,她十分嗲。每天不停嗲我,要我抱,要我kiss kiss。
所以,不要灰心!

子爵府

回覆 hker 的帖子

好可愛

hker    發表於 18-2-18 22:07

珍珠宮

tracy668899 發表於 18-2-17 23:20
我第一隻領養係成貓,初頭係好怕人同吾食野,我初頭困籠,頭一個星期間吾中比佢出來玩下,困左2個星期至冇 ...

勁啊我地唸緊好無領多隻貓b激發呢兩隻既愛等佢地多d岀黎同貓b玩

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

你買定d逗貓棒,試下得閒同佢玩下,佢初黎報到,去到陌生地方係會驚,比d時間,樓主加油

男爵府

ahpoo 發表於 18-2-19 01:17
勁啊我地唸緊好無領多隻貓b激發呢兩隻既愛等佢地多d岀黎同貓b玩
...

其實2隻真係好d呀,有個伴好d,我而家5隻其實都ok, 佢地會互玩互動,我貓棒都吾洗點同佢地玩,夠哂運動,成日追黎追去好開心㗎

珍珠宮

tracy668899 發表於 18-2-19 22:55
其實2隻真係好d呀,有個伴好d,我而家5隻其實都ok, 佢地會互玩互動,我貓棒都吾洗點同佢地玩,夠哂運動, ...

仲有一隻架,但果隻無佢甘怕,今日仲發現四圍屙尿

男爵府

ahpoo 發表於 18-2-19 22:56
仲有一隻架,但果隻無佢甘怕,今日仲發現四圍屙尿

周圍屙尿?絶左育未?

珍珠宮

tracy668899 發表於 18-2-19 22:59
周圍屙尿?絶左育未?

絕左架喇,可能太怕,連去盆都唔敢,其實盆已放得佢好近,亦可能安全感不足要留味啦

子爵府

唔駛太擔心. 我兩隻都係成貓.
一隻係超驚青貓. 真係成一個星期先開始放鬆, 會食野.

珍珠宮

74869 發表於 18-3-13 11:04
唔駛太擔心. 我兩隻都係成貓.
一隻係超驚青貓. 真係成一個星期先開始放鬆, 會食野.

而家肯食喇,但一落地就避我地,有一隻就困住籠先因爲仲神經質,等佢慣些先岀來有無人用feliway?有無幫助呢?

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

幾年前領養一對姊妹,一年先肯上床

兩年後養多隻浪浪

首頁

尾頁

跳至