心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我真係好攰 , 好氣餒。好無奈亦好無助。今日年初一,拜完年返到家就匿喊埋喊。突然諗我為咩以活。。。
只係想係到舒發下,呻下.....

我小朋友本身評估發展慢左,情緒唔穩定。但平時都控制到,自己扭下,公眾場所鬧情緒會即去exit,廁所地方, 傾下就會冷靜到.。
但今日去親戚拜年到尾段出事。無啦啦郁手打人,阻止佢仲想追人打(發生係二個親戚到),事後我即刻離場。
等lift 時佢又扭地又踢lift, 搭的士時又叫又喊。出左大廈見無人,坐係到俾時間佢冷靜,完全唔得+講唔聽。最後係佢係的士扭到瞓。
返到家情緒又黎過,我忍唔住打佢pat pat, 對住佢大叫問佢究竟想點,我真係好辛苦,好大壓力,媽咪都好想喊。
平日送佢返學,返工,放工,趕去姨姨家接佢,煮嘢食做家務,跟工課etc.,放假就我自己全日湊佢。
我3年幾黎無休息過。因為我覺得係我責任,但都希望有人幫輕下我同我分享下。
老公?其實我有,但從無支持家庭(支出全係我俾,佢仲會問返我攞錢),唔會照顧個仔,依家仲會揾我出氣。我有時ot叫佢幫接仔, 佢會用呢啲嘢要脅,奚落我。我已經叫離婚,佢話大家要溝通。我溝通左好多次,機會俾左好多次,你仲用好多理由話係我令到你咁,我想頭家散咁。。。究竟想我點呀?我已經辛苦抑壓到一個點。我相信我身邊無人會知道。。。我可以做啲咩?

大宅

tigrenok 發表於 18-2-16 20:14
我真係好攰 , 好氣餒。好無奈亦好無助。今日年初一,拜完年返到家就匿喊埋喊。突然諗我為咩以活。。。
只係 ...

請個工人在屋企幫手湊下先啦。幫輕下自己先。

水晶宮

加油加油
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

今日我仔8歲也是在親戚家發癲,搞亂晒D野,人面前拆利是,唔聽我講,我維有在眾人前打了他一巴,先可制止他,而我就很不開心,其他細過他的都乖過他,其他人只覺得他好曳,而不明他是特殊學習需要小朋友,是十分難敎。而大多数男人會覺得教仔凑仔都是女人的職責。
樓主,比心機湊好小朋友,你只可倚頼自己!

男爵府

回覆 tigrenok 的帖子

你已很叻叻,做一些自己喜歡的事情和記住鍚自己多一些

翡翠宮

回覆樓主:

平時有 ee 揍已經算好,唯有自己放輕D例如做下運動,瑜伽
咁既老公,全無 contribution 我一定吾要 sorry 我好現實

複式洋房

只係 ...

咁既老公要來做咩唔養個仔同你不單只,仲要你養

複式洋房

回覆 Joyce_Choi 的帖子

係,個樣睇唔出有問題,外人係唔會明白。只會覺得小朋友無家教,家長無用。但其實我地用嘅心機同耐性都比其他人多。有邊個唔想仔女聽話

複式洋房

Hola33 發表於 18-2-17 12:12

咁既老公要來做咩唔養個仔同你不單只,仲要你養
因為之前我地傾過,我相信佢會為家改變一下。亦唔想未維繫個家就散。但原來從來都沒有變,仲差咗。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

老公嘅嘢控制唔到,唔好煩啦。
反而搞掂小朋友先,評估咗?排咗位未?
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主

親友中也有類似小朋友
話唔聽,專攪亂檔,發癲,大聲哭鬧
家人都明白不是父母的錯
佢父母要付出比平常人多好幾倍辛勞
不要氣餒,長大一些情況會改善
加油!

公爵府

只係 ...

不用同C6講廢話,直接申請離婚。(無用的廢柴留俾6299啦)

公爵府

好媽媽勳章

呢個男人仲要嚟做乜?新年流流唔係叫你帶埋個仔走佬!
樓主你真係好攰好辛苦,平時返工賺錢養家養仔己經好苦,仲要養多一件大懶蟲,我自問真係冇咁偉大,成世人流流長,樓主你真係要諗清楚呢個男人仲可以同你行幾耐?
無論如何,。。。。為自己加油
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

男爵府

只係 ...
有時比自己軟弱下係好,太大壓力就行開一陣,飲杯酒,我去拜年一定要有酒打底,如果唔係支持唔到

複式洋房

回覆 秋思 的帖子

我家人係有血緣陌生人。個日個仔咁,佢地都係望住唔幫手。我呀媽話就話錫佢,但成日A仔前A仔後咁話我個仔。我完全覺得無助

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-2-17 18:26
老公嘅嘢控制唔到,唔好煩啦。
反而搞掂小朋友先,評估咗?排咗位未?
到校評估左,話有發展遲緩。我已經等緊私人訓練同排緊位。

大宅

開心吸收勳章

我想話啲男人對自己嘅老婆態度差語氣唔好, 就會賴落個老婆度, 話因為個老婆問題自己先會變成咁, 因為咁樣成日搞到啲老婆情緒好差, 但啲老公就當睇唔到, 我自己都唔明D老婆唔係 娶返嚟錫㗎咩, 最後就變咗人哋個仔嘅出氣袋。
平淡是福

水晶宮

回覆樓主

但今日去親戚拜年到尾段出事。無啦啦郁手打人,阻止佢仲想追人打<—————會唔會有人蝦你小朋友但佢又唔識表達,所以打人?

媽媽加油

子爵府

回覆樓主:

加油!

子爵府

小朋友有自閉症,需要更多關心同耐性,你自己有沒有學習下關於自閉症嘅知識?
我仔都係自閉,我在自閉界已有數年,其間知道同學習左很多特殊兒童的需要。佢地大多很怕沒有常規又特如其來嘅活動,如果加上人多喧嘩困迫的環境,少少事情就可以引起大爆發。爆發起來任何人都攔不住。
那少少事情是什麼?你同我可能唔會知道。孩子表達又不好。太嘈,太光亮,太迫沒有個人空間,睇唔順眼某些擺設,.......等等都可以係道火線。
咁點好?做父母,如果預計到某個活動不在常規内,孩子少接觸或未經歷過,咁我地一定要事先設法讓孩子明白what to expect. 透過故事,漫畫,YouTube 林林總總嘅方式去話比佢知大約會係點情況。到埋牙開波時,孩子大概知道係點,幾時來幾時走,中間有乜要做,有乜野食,有乜野佢玩,會見到咩人要講咩野, 之類之類咁佢可以少一點anxiety. 當然特發事情還是會發生的,所以我地都要諗定後路。
如果同親友們聚會,其實不妨同佢地打定針報定案,話佢地知可能小孩會有特殊情況出現咁你地要走先之類。一家人必須要有同理心。如果佢地要judge我地都沒法,但千萬不能比他們當住孩子面前judge,這是底線!明白嗎?

等日子慢慢過,如果你孩子有做治療的話,佢一定會有進步的。佢嘅世界已經好孤獨,做父母想要佢走出來,必須先要自己走進去孩子嘅世界,看一看佢地嘅世界幾咁神奇,同孩子一起欣賞下,咁樣孩子先感覺到自己唔係孤單一個沒人明白,當佢知道父母同佢在一起時,就會慢慢肯讓你拉著他步出自己世界,開始學習我地這個所謂正常嘅世界模式。過程可以快也可以慢,但千萬不要嚇怕他,打罵他,操之過急。這會讓他回去自己的歡樂谷而不想再走出來。

你和你的老公要找些機會獨處下商量下呢件事情。孩子佢有份生,就應該要學習教育孩子。如果佢只想不負責任也不再愛你們,那就同佢分開。沒有愛的家庭只會是悲劇收場。如果大家有愛,個家就有希望。
I support autism acceptance!

首頁

尾頁

跳至