懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

SAN_KEITA 發表於 18-2-16 21:33
前兩日喺瑪嘉烈第二次產檢,我一心諗住有得聽心跳令自己安心d,因為唔係有得成日照超聲波見到bb,果日我做 ...
例行產檢係咁。 我私家醫生話佢當年係政府做,一朝要做40個症。如果好似私家咁慢慢照慢慢同你講,邊做得切。

咁諗啦,一切正常先會咁快手。如果真係有事入院,佢地檢查得超級詳細的。

珍珠宮

sweetmusecat 發表於 18-2-16 23:30
其實d沒乜用既紀錄有咩用架
大吉利是產前出血,作早產,私家醫院唔會接的Case,你有record可直上產房。無就到時要排急症,然後乜野資料都無,可能延誤左治療。
個紀綠其實好有用!

大宅

freshrose 發表於 18-2-16 22:45
所以我從來都唔去,私家產檢都唔係好貴

我都覺得好浪費時間,但都會照去。因為萬一去到尾期有乜野事要去政府生,都有個record,唔洗重新再由頭驗過晒。我通常係隔住一星期政府一星期私家咁睇。

私家真係好唔可靠,我睇左養和一個醫生好幾年,由一開始m痛到宜家懷孕,但我早期時曾經出血一次,打俾佢問點算,佢已經即刻叫我唔好趕去養和,直接入政府,話佢地幫唔到我。

之後係我自己心淡決定轉私家醫生同埋一路keep住兩邊睇。

侯爵府

kevama 發表於 18-2-17 09:10
我都覺得好浪費時間,但都會照去。因為萬一去到尾期有乜野事要去政府生,都有個record,唔洗重新再由頭驗 ...

我自己個私家醫生叫我去政府一次就夠,去果次先帶d record 去,唔駛再驗多次,touchwood 有咩事要係政府生,私家醫生話我带埋d record 去就得,反正私家d野仲齊過政府d record

大宅

freshrose 發表於 18-2-17 09:17
我自己個私家醫生叫我去政府一次就夠,去果次先帶d record 去,唔駛再驗多次,touchwood 有咩事要係政府 ...

我上次出血入急症都有帶私家既record去,但最後都係重新抽左兩次血驗過晒。所以我係覺得去到就兩邊都去安心d ~

我自己係覺得寧願宜家浪費時間,好過到時有乜事先無時間浪費啦

男爵府

回覆 SAN_KEITA 的帖子

不如自己買部胎心機淘寶百零蚊 當年我13週到都聽到 用左好安心

水晶宮

回覆樓主:

我case 政府醫院醫生係senior次次照。都hea爆。
唔係私家醫生話孖一定要兩邊睇。真係唔會去。

複式洋房

心仔 發表於 18-2-16 23:20
我係QE跟助產士,佢次次都有幫我聽心跳,之前佢講野係幾趕,但到我差唔多臨生,佢講解到時臨生用咩方法止痛 ...

你就好啦,有咁好嘅待遇,我希望之後嘅護士會跟得好d,我都一定會要求聽心跳!

複式洋房

siuting91 發表於 18-2-16 23:52
樓主 有無睇私家?
其實預左

第六週時睇過一次私家照超聲波,之後就係去醫院照頭果次,雖然係預左醫院會好求其,但應該要做嘅冇做就唔得囉。

複式洋房

o12345678 發表於 18-2-17 12:01
回覆 SAN_KEITA 的帖子

不如自己買部胎心機淘寶百零蚊 當年我13週到都聽到 用左好安心 ...

我都有咁諗過,自己隨時聽到心跳安心好多

大宅

回覆樓主:

我都係瑪嘉烈,但係我遇到既護士好好,反而我見d醫生就一次差過一次
9唔搭八多,我去到醫院成日都好緊張攪到血壓高,醫生成日要我抽血,到下次番去見醫生就問我做咩要我抽咁多血,大佬你唔係有紀錄架咩問我做咩
所以我每個月都會去私家做產檢照下呀b⋯⋯

男爵府

SAN_KEITA 發表於 18-2-16 21:33
前兩日喺瑪嘉烈第二次產檢,我一心諗住有得聽心跳令自己安心d,因為唔係有得成日照超聲波見到bb,果日我做 ...

我都係瑪嘉烈(後來轉健康院),我唔知有無記錯,我果時都有一次返醫院,講明係「見姑娘」唔係檢查,係做d聽講座呀,需唔需要轉介去健康院呀咁,其後次次產檢都會聽心跳度肚。我唔覺政府好求其(但都要私家產檢睇胎水、結構),相反好緊張孕婦健康。血糖呀、頭暈身慶呀、體重、蛋白尿呀咁。我就係有一次檢查時心跳過高,即送產房檢查、留醫檢查心臟、內科,仲要覆診,驚你咩素物素過高過低有問題,好詳細幫你驗。無事時你會覺得「求其」(其實醫院要知咩係我地唔識),有事時政府會好緊張,亦只有政府肯收。私家一般唔收高危,我有朋友一早book好私家開刀,但發現胎水有問題私家35週拒接。

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

其實成日踩政府衰唔好,係因為你好彩懷孕過程一切順利,而且又有能力去私家生

爽爆姐,反而大家應該諗政府食哂所有私家唔接的高危case之外,只是收100一日

全包,仲想掂,仲批評政府hea,私家產檢每次收成千蚊,做生意唔通hea你咩,呢個世

界無免費午餐,又要馬兒好又要馬兒不吃草,其實不滿意政府服務,就索性睇哂私家

,完全不用政府作backup就晤駛激氣law

男爵府

回覆樓主

有。睇左兩次覺得醫生好似好趕咁。只可以話係資源不足的問題。相反,有d護士無咁忙,可以問多兩句。

大宅

回覆樓主

兩胎都係聯合,第一次姑娘見面抽完血,姑娘好緊張打黎話結果低過上胎,要兩個星期後再抽(其實一直低開無因解,姑娘唔信要再抽)可能因為本身記錄唔係太好,要新年假後就去見醫生。

如果無嘜野,通常都無咩講同轉番健康院。

首頁

尾頁

跳至