心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

複式洋房

回覆樓主:

明你心情

貓山公主    發表於 18-2-18 00:39

琥珀宮

貓山公主 發表於 18-2-16 22:20
我要同自己講,以後以後以後都唔再返娘家。今生今世,不拖不欠。
嬲到震.....
事源娘家一向重男輕女,一向有 ...

佢問幾時到你,係問你幾時結婚定係其他意思?

伯爵府

mandy952 發表於 18-2-17 12:38
佢問幾時到你,係問你幾時結婚定係其他意思?
意思係派緊畀男丁,幾時輪到你做女嘅....因為地方細,唔係咩大戶人家咁可以周圍企同坐.,我真係就咁企隔離,咁佢附近都收左,咁我咪好普通咁去攞,攞完咪行開畀其他人攞..

就算我唔攞住,長輩一樣會話做女嘅唔主動攞,唔係要長輩開到聲求你先申隻手出黎之類嘅諾說話,咁多年都係咁,點做都總有野話d女...

不過今年發生好多野,自問對長輩盡左孝心。。
點知又大家面前一句得埋黎
佢地要面我明,正常要做嘅都做左,仲想點?
一定要下下踩人抬高自己先開心?
做大嘅根本把口唔收,咁先叫威...

伯爵府

回覆樓主

明白係嬲到震、 少見一排落咗啖氣先,吾好激出病呀!

琥珀宮

貓山公主 發表於 18-2-17 14:10
意思係派緊畀男丁,幾時輪到你做女嘅....因為地方細,唔係咩大戶人家咁可以周圍企同坐.,我真係就咁企隔離, ...

其實咁激氣,不如自動消失算啦,仲咩去仲要去到受氣呢,未話去旅行唔會出現囉
其實老一輩係咁,人地咁做佢未咁做囉,人云亦云,冇咩智慧

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔想見,話去咗旅行或者唔得閒。唔好見啦。少啲見面、少啲磨擦
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

好媽媽勳章

樓主我好明白你的感受,呵返
今年,我都做咗詐騙集團成員,呃某人話我年初二(即係今日)去旅行,查實我打算年三十開始哩係屋企,買齊晒一星期的餸菜,打算直至年初五先現身
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

男爵府

貓山公主 發表於 18-2-16 22:20
我要同自己講,以後以後以後都唔再返娘家。今生今世,不拖不欠。
嬲到震.....
事源娘家一向重男輕女,一向有 ...
即係你地住你父母home?Anyway. 唔岩就少見d

大宅

回覆樓主

順自己意做,有d人永遠覺得自己啱,咁唔見就最啱了

伯爵府

ccgirlcc 發表於 18-2-17 21:35
即係你地住你父母home?Anyway. 唔岩就少見d
分開住,有些長輩就多見,有些就少見,一dd

伯爵府

mimi88 發表於 18-2-17 20:19
今年,我都做咗詐騙集團成員,呃某人話我年初二(即係今日)去旅行, ...

我今年食團年飯時已經有唔開心,諗住唔返我老公話唔好咁做,叫我返去啦,未必成日係咁嘅
我老公好多時心軟,因為佢無去咩屋企人,所以就算我個邊d人唔錫我,但又未至於害我,我老公都叫我一再嘗試...
老公見我長輩又突然黎料,佢都好無言,叫我下左啖氣先...

伯爵府

回覆 dder 的帖子

多謝你

伯爵府

mandy952 發表於 18-2-17 14:49

其實咁激氣,不如自動消失算啦,仲咩去仲要去到受氣呢,未 ...
以前返開覺得理所當然,唔返我屋企人會覺得無面,即又我唔啱...一直都算啦算啦…得過且過.....
但近年親戚有些變動,有些事我好難接受,但由於個d係男性,長輩都當寶貝咁錫,見到仲好開心

咁我呢d成日關心,探長輩,落手做呢樣個樣嘅親生女,聽到呢d說話咪唔開心,尋晚搵左朋友傾喇,個心放鬆左好多

不過仍然同自己講,唔好心軟又返去,唔好咁變態折磨自己

伯爵府

fuddlewuddle 發表於 18-2-17 23:41
順自己意做,有d人永遠覺得自己啱,咁唔見就最啱了
我希望做到,我一再咁同自己講,唔返唔返唔返

大宅

貓山公主 發表於 18-2-18 01:02
我希望做到,我一再咁同自己講,唔返唔返唔返

初頭覺得好難,次次俾多次機會之後又搞到自己唔開心,又要用好耐去調整心情,後來就唸其實咁好影響自己個家庭,如果佢地對我個女講d重男輕女嘅嘢搞到我個女以為重男輕女係正路,咁我點媽叉佢地都彌補唔返,我寧願個女冇d咁嘅人係身邊都唔會俾呢d人有機會同個女講妳係女所以點點點。

伯爵府

問過,他的意思係問"幾時輪到你派利是?",無乜惡意!太敏感了!

琥珀宮

貓山公主 發表於 18-2-18 01:00
以前返開覺得理所當然,唔返我屋企人會覺得無面,即又我唔啱...一直都算啦算啦…得過且過.....
但近年親戚 ...

其實咁講,你對佢地好,某程度上都想佢地對返你好,只要你唔再對佢地咁好,冇希望就冇失望。至於佢地鍾意對邊個好係佢地嘅自由

伯爵府

gorky 發表於 18-2-18 08:12
問過,他的意思係問"幾時輪到你派利是?",無乜惡意!太敏感了!
唔係咁意思,上面我都答過。。。。

男爵府

mimi88 發表於 18-2-17 20:19
今年,我都做咗詐騙集團成員,呃某人話我年初二(即係今日)去旅行, ...

首頁

尾頁

跳至