懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

12號剛生了,有問題想問下各位媽媽:
1. 傷口問題:冇剪但會陰對上左右因爆左聯左兩針,依家第5日去廁所戈啲冇問題,但行路同坐比前兩日仲辛苦,先生話我下面有度腫左仲消緊腫,但呢種磨擦到就痛既感覺真係好難頂,仲要吾知係咪痴住M巾,拉扯到就痛,有冇咩方法可以舒緩?
2.惡露問題:我聽朋友講惡露係好多要成日換M巾,但我既量吾多,除左頭戈兩日有少少之外,今日都已經得返好少,係咪吾正常?搓左肚都吾先多左
3. 谷奶問題:乳頭平埋吾到身,谷奶谷到胸好硬(起身瞓低辛苦),試左熱敷冷敷都吾係好大效果,有咩方法可舒緩?

侯爵府

新手爸 發表於 18-2-17 12:43
1. 傷口問題:冇剪但會陰對上左右因爆左聯左兩針,依家第5日去廁所戈 ...

1)我第一胎時係剪既,生完行路都痛到飛天,感覺下面腫得好緊要,坐要坐水泡先得,醫生應該有比止痛/消淡藥食?你話可能痴住m 巾呢個問題就真係幫你唔到,會唔會換密d 有幫助?
2)我覺得個個人都唔同,有多有少既,不過我第1,2胎順產黎得都多,但黎得唔耐,我知有人黎得少但黎好耐,第3胎我開刀直情好似平時黎m 咁tim,幾日就完。
3)我自己就用熱毛巾扶再按摩,按時係會痛,但一定要按鬆左再泵就冇問題,我試過石頭胸到發燒,但嗰時因為唔識同唔餵人奶。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

新手爸 發表於 18-2-17 12:43
1. 傷口問題:冇剪但會陰對上左右因爆左聯左兩針,依家第5日去廁所戈 ...

1,2. 你可考慮搵你既私家產科醫生檢查傷口同埋check 排淨胎盤未.

頂唔順的話可以食止痛藥. 醫院俾果d 或必x 痛(普通果種) 對餵人奶冇影響.

去完廁所洗傷口後, 可以用風筒暖風吹一吹個傷口, 等傷口乾爽d. 或擘大對髀俾傷口抖一陣都得. 只著內褲加come被瞓覺都可以. 目的係等傷口乾爽, 可以快d 好.

用棉質m 巾好d. 或轉冇網面果d m 巾.

3. 搵bb 啜, 先用手擠擠鬆乳頭, 咁bb 會易啜d. 如果你去沖涼, 沖暖個身後用手擠奶. 必要時去健康院搵姑娘教你埋身餵, bb 個咀仔係最好既泵.

首頁

尾頁

跳至