懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說生之前私家照到 bb 頭大身大兼頭位唔太正,想睇下 qe 俾唔俾直接開刀。

14/2 我如期41週早上8點入 qe 催生。同醫生講左情況,check 左子宮又話 ok 應該無問題,叫我試催生。既然咁講,我唯有焗住黎。

10點幾上左產房,12點半醫生幫我穿水,搞左好耐都未穿到,搞完後就等啦。陣痛的感覺慢慢黎料,到下午3點幾,第二個醫生黎,話未穿曬水,再剪多幾剪,就真係多水流出黎啦。無幾耐就已經痛到面容扭曲,但堅持唔聞笑氣,因為聽聞之後會覺得更痛(事實上都真係)。

5點開始,痛到流眼淚,但插曬嘢,唔可以週圍典,好想坐起身,但一坐 bb 心跳就減慢,唔俾坐。7點痛到好想死,終於跪低聞笑氣,但一啲用都無,當時一度都未開,絕望都谷底,最痛苦係唔知幾時先會完。

望住個鐘逐分鐘過去,每一次陣痛全身都會抽搐,只有同 bb 講頂住頂住!到左夜晚9點,已經痛得太密,相隔半分鐘都無,根本回唔到氣,有窒息的感覺。比我之前想像的痛多唔知幾十倍。聽到姑娘話都係一度都無,我好想死!

跟住開始發燒,醫生話緊急開刀,終於有完結的希望!等手術室等到近10點。推去手術室,一打麻醉藥,真係人生最舒服的一刻。好快就聽到 bb 喊啦, 俾我望左一秒, 就話氣喘,要送去bb 病房。

當晚我繼續發燒,到第二日,醫生話我有甲型流感,而且持續唔退燒,要食5日特敏福,加抗生素,bb 就要打7日抗生素,所以我地今日都仲留醫緊。其實我好懷疑點解會有流感,又發燒, 都唔知係咪係醫院感染到。

有過一次經驗,我相信若有第二胎,我會係私家開刀,一黎可以揀個經驗好的醫生,二黎可以預開刀,唔使咁痛苦。而家雖然傷口痛,但都無陣痛咁辛苦。今日開始漲奶,兩邊硬曬,又痛又要擠得密,都好攰下。

複式洋房

真係辛苦你啦JM, 但見到BB 就幾辛苦都覺得值得
你生完咁攰仲可以分享生仔經過,犀利!

男爵府

回覆樓主:

我都係食全餐 ,認同開刀無陣痛咁辛苦

男爵府

Yo-yo122 發表於 18-2-17 14:01
話說生之前私家照到 bb 頭大身大兼頭位唔太正,想睇下 qe 俾唔俾直接開刀。

14/2 我如期41週早上8點入 qe ...

你文筆好好,完全令我回憶第一胎時的痛苦感受(全餐too),第二胎政府點都唔肯承諾開刀,最後去私家生,完全天與地,就算開刀都差好遠,一個痛左成個月,另一個第三日就不痛了,當然不要看價錢。

別墅

sukicloud 發表於 18-2-18 09:41
你文筆好好,完全令我回憶第一胎時的痛苦感受(全餐too),第二胎政府點都唔肯承諾開刀,最後去私家生,完全 ...
我今日第5日,都仲痛到唔多行到!我下次一定揀私家!

男爵府

回覆樓主

我都係食全餐,我仲係要痛成十幾個鐘先比我開刀....陣痛真係痛到唔識形容(emoji)

別墅

Nicole256546 發表於 18-2-18 14:17
我都係食全餐,我仲係要痛成十幾個鐘先比我開刀....陣痛真係痛到唔識形容(emoji)
...
所以好在我發燒,先有得即刻開刀,否則我真係捱唔到。你好勁,可以捱咁耐!

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

難忘的情人節,總算母子平安,恭喜

男爵府

Yo-yo122 發表於 18-2-18 16:00
所以好在我發燒,先有得即刻開刀,否則我真係捱唔到。你好勁,可以捱咁耐! ...

係呀,痛左十個鍾,都未開度數,求個d醫生比我開刀,都唔肯。最後第十九個鍾先比我開刀。打麻醉針個下真係成個人解脫晒!

別墅

回覆樓主

我都係QE開刀,8個鐘一度都無開就話去開刀了,但等左4個鐘先入手術室

別墅

回覆樓主

我都係催生失敗而開刀,不過就係屯門醫院。
我覺得開刀之後痛幾耐先落到地都好關醫生手勢,我第二日就可以落地,最痛係夜晚,所以臨瞓前會食止痛藥,日頭完全唔使食,第三日已經唔痛。
不過如果再生,我一定揀私家,政府醫院產後病房真係住到我差啲抑鬱...氣氛好差,壓力好大...

別墅

sharpbaby 發表於 18-2-19 00:33
我都係催生失敗而開刀,不過就係屯門醫院。
我覺得開刀之後痛幾耐先落到地都好關醫生手勢,我第二日就可以 ...
我到今日都仲好痛

大宅

請問全餐係咪即係剪完會陰都生唔到最後要開刀?

大宅

回覆 Yo-yo122 的帖子

想問你QE開完刀比邊隻止痛藥食? 係唔係食左都痛?

別墅

回覆 yuen1110 的帖子

通常一係順產,一係開刀,試完順產唔成功再開刀就係全餐。我的理解係咁。

別墅

回覆 tuelovefei 的帖子

都係 panadol 咋,日日食,定時定候食,今日係開刀後第十日,都仲痛,不過當然比之前好啲。好多私家開刀的都話唔會痛咁耐。

大宅

Yo-yo122 發表於 18-2-24 23:27
回覆 tuelovefei 的帖子

都係 panadol 咋,日日食,定時定候食,今日係開刀後第十日,都仲痛,不過當然比 ...

私家都起碼要2-3星期先唔痛架!加油

別墅

無端端生完中流感真係好慘
好好調理身體喇

子爵府

回覆 sharpbaby 的帖子

請問產後房氣氛點差?

別墅

aa06 發表於 18-3-10 13:49
回覆 sharpbaby 的帖子

請問產後房氣氛點差?

我係另一個post有講過,但唔知點將條link send出嚟,你去「產前產後」搵「有人最近係屯門醫院生完嗎?」呢個post到睇吖,都仲有其他JM回應架,有好有唔好,參考一下啦。

首頁

尾頁

跳至