母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞囡出世11日,但我仲係滴滴仔!可以每次pump都只有幾ml,最多都只係10ml。喺醫院時明知冇奶都照俾bb啜,後來啜到乳頭成塊皮都甩、流哂血....即刻帶個乳頭保護罩、再pump...

試左木瓜魚湯、花生雞腳湯、增奶丸(因身處澳洲,所以食緊母乳協助員介紹嘅增奶丸)頭一次都pump到10ml,之後就一直滴滴仔

奶柱試過一次,好似針咁幼嘅。

一日埋身四五次,pump 3-4次,但仲好似未上奶,個胸長期軟林林......

覺得自己好無用、好對唔住bb!因為bb每次都好落力啜,有時我見佢放口後,個咀仔有奶漬,但埋完身後囡囡食90-120ml 奶粉。

我唔想再餵奶粉,我怕佢好快唔再啜 有咩辦法有奶呀?

大宅

li1981 發表於 18-2-18 00:12
亞囡出世11日,但我仲係滴滴仔!可以每次pump都只有幾ml,最多都只係10ml。喺醫院時明知冇奶都照俾bb啜,後 ...

我開頭都無奶,好勤力每3小時泵一次(每日就有8次),每次半個鐘,我bb無埋身的,我全泵奶,開頭唔夠bb食就補奶粉,多勞多得,慢慢就會越泵越多。加油 ,人奶路並唔容易,我自己都試過想放棄,唔開心,喊出來,都係幫助抒發情緒。唔夠奶就奶粉,最緊要
bb有奶食得飽,你就慢慢來。現在我bb 3個月,都keep住全人奶

JD930    發表於 18-3-23 17:11

民房

回覆樓主

我bb出世一星期了。有一晚我都供不應求,即刻食protein 野。總之一餵完我就食芝士飲牛奶豆漿食牛油瓜。上堂教空揼24小時後身體會有反應。我真係跟住做,第二日即上到以家可以儲起添。你都試下。

另外garlic 都有效,我就膽粗粗一日食一粒大蒜丸chemist warehouse 有。

加油呀。最緊要飲水飲熱野推個胸等啲奶去到乳頭位置。一路啜一路按摩。

我無倍月無試奶湯水都得。你都得㗎。bb咁叻媽媽唔好放棄呀

珍珠宮

回覆 Creamcream123 的帖子

你好,我試泵兩三次都係冇奶出,
請問空機泵24小時係咩意思?
即係冇奶都照3個鐘泵一次直至有奶出?

我用緊F1機,
其實真係唔知部機岩唔岩我,
但唔通走去買多幾部試??

我用手擠兩邊可以有最多兩安。
泵就完全冇野落個樽度,
真係好崩潰。。。
睇住D奶越嚟越少,
個人好down...

珍珠宮

亞囡出世11日,但我仲係滴滴仔!可以每次pump都只有幾ml,最多都只係10ml。喺醫院時明知冇奶都照俾bb啜,後 ...
你好,你個BB 11日都可以食到90-120?
我BB大你個B 3日,
出院時醫生話3安可以食到滿月,
我就一直比3安佢。

想請問點知道BB係咪要食多D?
我都有D懷疑3安唔夠佢食。

民房

回覆樓主

我上堂時護士教如果BB由本身2-3小時食一次變成個半鐘或更短時間食一次即係佢要多啲。埋身後(記得要一路食佢停頓時記一路按自己個胸推啲乳汁向前)。之後食完就每邊揼10-15分鐘。唔好理個日有無奶揼到、因為身體24小時內會知道你bb要多啲就會提供多啲。

我無中式湯水但用西方方式去上奶都可行。你都可以試下。最緊要方鬆。我第一次補奶粉都覺得好對佢唔住但佢食定無得食好?所以最緊要係唔好緊張相信自已有。澳洲都有母乳熱線你可以打去同啲人問下。

Bb好叻。身體都好叻。飲多啲液體野,乜都好。我無理豆漿寒唔寒因爲知道自己唔係虛,豆腐好幫到我上奶。加油

大宅

回覆樓主:

食三文魚和飲羊奶,啲外國朋友話有效架

大宅

Nino 發表於 18-2-18 09:32
你好,你個BB 11日都可以食到90-120?
我BB大你個B 3日,
出院時醫生話3安可以食到滿月,

係呀!midwife教如果3小時食一次就90ml,4小時就食120ml

大宅

Creamcream123 發表於 18-2-18 09:54
我上堂時護士教如果BB由本身2-3小時食一次變成個半鐘或更短時間食一次即係佢要多啲。埋身後(記得要一路食 ...

你都喺澳洲?我一陣去買豆漿、豆腐試下!我陀住果時有妊娠糖尿,冇食飯。一生完就即刻餐餐食飯,都唔理得咁多

大宅

你要試下放鬆,放鬆先有奶陣,奶陣d奶湧出黎,否則只是滴滴仔
試下一路泵一路睇片/淘寶,唔好望住個泵有幾多奶,唔好計住夠唔夠奶比bb飲
我之前都係好緊張攪到冇奶出,之後學識放鬆就ok了
加油!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

一日埋身四五次,pump 3-4次<---要餵多d
初生bb 留係醫院,我一日泵10-12次奶,盡量埋身餵,bb 都需要時間去學習埋身食奶,同埋俾刺激身體、俾身體收order去造適合佢既營養
加油呀
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

newspaperhang 發表於 18-2-19 00:33
一日埋身四五次,pump 3-4次

請問你一日泵咁多次,
係咪次次泵完都即刻消毒所有part??
定還是洗左先,一日消毒一次?

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

Nino 發表於 18-2-19 10:08
請問你一日泵咁多次,
係咪次次泵完都即刻消毒所有part??
定還是洗左先,一日消毒一次?

我好懶,每次泵完都會用水沖一沖個喇叭、放埋一邊,儲一堆先洗同蒸
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

回覆樓主

加油呀!我又係澳洲架!我都明白澳洲上奶食材好有限 你試下‘’木瓜章魚豬腳雞腳花生湯‘’!我頭1星期無奶,又試過要食antibiotics 之後又無奶。一無我就係咁煲黎飲 第5個星期已經可以冰奶 台灣嘅鮮漾奶綠都有效唐人鋪有賣 三文魚刺身都work 最緊要飲多d水同休息好d 如有需要試下換另外一個牌子嘅奶泵。我呢幾日又突然量產少左好多唔知點解 所以又要瘋狂灌湯灌水 大家一齊加油啊!

民房

回覆樓主

你加油呀,我頭一個星期都係得1,2ml, 第二,三星期都你十零廿ml,滿月先得40ml,但堅持到2個月左右,已經可以全人奶。我初頭都成日喊,又四圍問人,仲去搵母乳顧問上堂。你bb肯啜已經好好,我個女初頭都唔肯啜,係後尾夠奶佢先肯埋身。
不如你試吓power pumping 再加食fenugreek seed, blessed thistle, 增奶幾有效
啱時間同方法做PP可以一星期增一倍奶量㗎!唔好放棄呀!

大宅

你果邊有冇青皮木瓜?方法:青皮木瓜連皮+大粒花生+魚尾一齊煲!好多奶

大宅

回覆 ysze423 的帖子

:青皮木瓜連皮+大粒花生+魚尾一齊煲!好多奶

大宅

回覆 Nino 的帖子

:青皮木瓜連皮(一定要連皮)+大粒花生+魚尾一齊煲!好多奶

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有幾多餵幾多, 你堅持到已經要為自己鼓掌啦, 唔駛覺得對唔住bb.

你埋到身, 唔駛補奶粉. 個個bb 埋身後實可以飲到奶粉. 如果你覺得唔夠奶, 咁要餵密d, 而你個b 差唔多滿月, 應該3個鐘左右就要埋身餵一次. bb 全日唔夠尿至補奶粉都得, 或者你唔放心的話, 可以考慮補1,2次奶粉, 堅持唔好越補越多, 睇下bb 夠唔夠尿先.

如果有茴香食物, 可以一試.

我覺得食飯好有效, 一餐食2-3碗都唔怕. 我響香港時有無限量既飯食, 奶量算好. 之後響外國, 過左滿月阿媽返左香港, 我冇飯食, 奶量即跌, 仲要增唔到奶....

男爵府

我建議你轉個第二款泵再試下, 因為每款泵都可能啱唔同人, 同醫生一樣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊