懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想分享下今日初二去公立醫院嘅經歷.....
38 week, book jor 幾日後去私家開刀
話說我之前一兩日懷疑自己係穿咗啲羊水出嚟( 流量好少一Pat,但我有知道羊水可以慢慢流)
於是今日中午我真係去咗公立醫院去check一check
我係去QE 直接上產房
基本上冇乜人
姑娘check完宮頸口再開鴨嘴鉗check啲分泌物
好快就確定應該唔係羊水

咁入得醫院就梗係駁機睇心跳同埋宮縮情況啦
都唔似有生產跡象於是就等醫生見一見就應該走得

見醫生嘅時候佢知道我幾日後開刀
佢話如果我check 出口嚟嗰啲係羊水呢
基本上佢唔會比我出院...即係等於我入得院就要等佢喺度生
我嗰下突然係我呆咗....不過真係好感恩冇乜事好快用咗4 個鐘後來就出返嚟。

因為我本身係想係共立快啲check下嗰啲羊水我冇諗過如果萬一係我會係要去公立生...anyway, 感覺產房冇乜人, d 姑娘相對都非常之Helpful .....

水晶宮

回覆樓主

唔可以去返私院check?
我果陣有咩都去返私院就係驚政府要留我院。

複式洋房

puppydingo 發表於 18-2-18 00:31
唔可以去返私院check?
我果陣有咩都去返私院就係驚政府要留我院。

我當時有啲亂
我知其實要去私家會好啲
不過覺得好彩冇去私家
因為如果我去咗私家好大機會會變咗緊急開刀(之前醫生已經同我講因為足月足磅,應該都唔會等,有少少機會穿羊水都會幫我攞出嚟.... )

複式洋房

回覆樓主:

其實我覺得政府醫院留你無問題如果你真係穿水既話,明知你穿水都俾你出院你有咩事佢要負責架,人命黎架!我都係初2穿水去政府即日生左!相反私家只睇你肯唔肯出錢,咩都錢行先!穿水唔一定只留少少我穿水一黎就似開水喉咁!call白車直入產房!第一胎,前後用左12個鐘都無!40+2

大宅

fioncu 發表於 18-2-18 02:37
其實我覺得政府醫院留你無問題如果你真係穿水既話,明知你穿水都俾你出院你有咩事佢要負責架,人命黎架!我 ...

穿水都call白車?

別墅

babyjjj 發表於 18-2-18 02:49
穿水都call白車?

如果真係開水喉咁而call白車可以送到你要去嘅政府醫院有咩問題?產程每個人都唔一樣有快有慢。

複式洋房

回覆樓主:

我屋企果邊的士站有d遠加上我穿水唔係少少咁穿係開水喉咁穿,訓係床到都流晒出黎,去到醫院姑娘話係穿晒唔係穿少少!穿水唔好坐最好訓低,因為怕d水好快流晒,bb好危險架,見紅反而可以沖涼食埋早餐都無問題!穿水唔可以沖涼,唔記得邊到睇定聽返黎!我重要穿到條睡褲同換左條大肚褲加塊厚特長m巾,白車床重要墊埋毛巾,未出到門口下半身已經濕晒,上到白車條毛巾都開始濕!去到醫院已經差唔流晒d水!好誇張

男爵府

回覆樓主

請問你之前有喺公立醫院登記同做過檢查嗎?如果冇登記過又萬一有咩情況係咪都可以直接上公立醫院產科?我一路喺私家檢查,但醫生話如果34週前作動要自己去公立醫院

複式洋房

cindywy 發表於 18-2-18 09:15
請問你之前有喺公立醫院登記同做過檢查嗎?如果冇登記過又萬一有咩情況係咪都可以直接上公立醫院產科?我一 ...

之前有去公立醫院做產檢
因為醫生都係同我講34週前如果有咩事要去共立

所以佢哋有record根本上唔使等就直接可以去產房
同埋so far我感覺QE d 姑娘幾好....(emoji)

複式洋房

fioncu 發表於 18-2-18 02:37
其實我覺得政府醫院留你無問題如果你真係穿水既話,明知你穿水都俾你出院你有咩事佢要負責架,人命黎架!我 ...

我都覺得佢留係無乜問題...萬一係羊水真係要快啲行動...不過我只係好單純以為如果真係羊水我仲可以冲去私家開刀.....

我覺得我今次都有啲好彩
去咗公立醫院check左先( 但有得出院)
我覺得我去咗私家嘅話就返唔到轉頭
佢哋可能call醫生返嚟開刀.....

建議就算打算去私家醫院生嘅朋友都記住去一去公立產檢,
突然有咩事起上嚟真係好有用,
公立醫院啲姑娘仲要幾好添!

複式洋房

請問你之前有喺公立醫院登記同做過檢查嗎?如果冇登記過又萬一有咩情況係咪都可以直接上公立醫院產科?我一 ...

34週前都有去公立醫院做產檢.

複式洋房

fioncu 發表於 18-2-18 07:40
我屋企果邊的士站有d遠加上我穿水唔係少少咁穿係開水喉咁穿,訓係床到都流晒出黎,去到醫院姑娘話係穿晒唔 ...

真係好驚險啊......

大宅

keekee0424 發表於 18-2-18 05:29
如果真係開水喉咁而call白車可以送到你要去嘅政府醫院有咩問題?產程每個人都唔一樣有快有慢。
...

乜我有話佢有問題咩?

大宅

咪好似大陸人咁衝急症。不過醫院乜野資料都無,會麻煩囉。如果你係驚就拿拿聲去公立登記返,最後唔係政府生都無問題。

水晶宮

你無2邊睇?

我睇政府一過34周就唔睇政府

水晶宮

tobegoodmum! 發表於 18-2-18 00:51
我當時有啲亂
我知其實要去私家會好啲
不過覺得好彩冇去私家

其實私院都會check係唔係穿水先開刀。我朋友都係咁。
如果政府開咪仲慘
不過都38周有咩真係去返私家好d
我34周前日日pray唔要政府生

男爵府

puppydingo 發表於 18-2-18 12:14
你無2邊睇?

我睇政府一過34周就唔睇政府

我冇睇過政府,再過2星期便挨過34週了但期間總有啲唔放心,我本想既然無意去政府生,費事去佔用資源,而且近期流感嚴重想盡量減少去醫院等場所的次數

大宅

回覆樓主

後日就去私院開刀生 上星期產檢提左有咩事千其唔好去公院 直接入私院 唔係真係要生 就走唔到架啦

首頁

尾頁

跳至