自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題。
因為我好想幫個女乘客出聲,駕駛時個司機同個女乘客講左兩次叫佢唔好飲野。其實都係飲杯可樂姐,又唔係食好大味既食物,又唔係容易倒灑,但小巴上係有個標示話不準飲食,我都唔知可以點開口幫拖。
其實d師奶買餸上小巴整到架車污糟又大味咪仲大影響,我唔明個司機咁大反應做乜。

大宅

做人唔好咁自私,倒瀉咗痴立立又難抹,
點解要有機會製造額外麻煩比人呢?
司機未到收工都唔會有時間清潔,
而且講明不准飲食,咁你上得人部車,
守番人規矩都係一種尊重!

別墅

回覆 missthree 的帖子

多謝你的意見,只係平時坐公共交通工具見過真係無功德心既人,小朋友著住鞋在踩在凳上,乘客剪指甲,應有盡有,個司機見到杯可樂竟然咁大反應。
平時見到人喺巴士上食野我會覺得佢地趕時間,無大味無整到污糟哂其實無傷大雅。純粹個人意見

大宅

好多經常發生嘅事,只係大家見得多麻木咗,但並唔代表係恰當,好多人都只求自己方便,唔會考慮其他人…
我諗大家搭公共交通工具都只係想快捷舒適咁到達目的地,但如果越多人喺車上飲食,就越大機會整污糟車箱,你可能覺得食個包食塊餅有幾污糟呀?!但喺車dup一dup或者轉個彎揸唔實就跌咗/會high到週圍係,有幾多人會抹得乾乾淨淨吖…
但個個上車都想揀個乾淨/唔太污糟嘅位坐吧,同埋巴士開唔到窗,D味真係好難走,有臭弧我唔怪你,你自己都未必想,
但一程車唔飲食唔太難吧!

我只希望多番D有公德心嘅人…
因為真係坐過唔少污糟同有小強嘅巴士小巴
Btw...新年快樂

寶石宮

2023年兔年勳章

Leslieman 發表於 18-2-18 00:48
如題。
因為我好想幫個女乘客出聲,駕駛時個司機同個女乘客講左兩次叫佢唔好飲野。其實都係飲杯可樂姐,又 ...

不要上心

琥珀宮

回覆樓主:

咁個女仔俾人話仲飲?咁如係mtr飲又得唔得?唔係人哋做錯我哋又跟,唔係人哋點解可以我哋唔得,做好自己本份唔駛理人哋

侯爵府

真係倒瀉咗係咪你幫個司機抺先?你想為個犯規嘅人出頭,根本多餘

子爵府

人哋寫到明不准飲食就應該自律啦!你仲話想幫人出頭?
入商舖前我都教個女要飲晒杯嘢同放入垃圾桶,如果唔小心倒瀉咗要人清潔,自己都唔好意思啦

伯爵府

2024年龍年勳章

Leslieman 發表於 18-2-18 00:48
如題。
因為我好想幫個女乘客出聲,駕駛時個司機同個女乘客講左兩次叫佢唔好飲野。其實都係飲杯可樂姐,又 ...

因為開車停車會容易濺出,甜嘢好難抹。
正常人沒必要為一己私利方便自己在公共交通工具飲嘢,而去增加令別人麻煩的風險。

wcpcelia    發表於 18-2-20 14:43

大宅

回覆樓主:

寫明唔俾飲食都要飲,比人出到聲話都尷尬啦,你仲想幫個唔啱嘅人出頭,咩世界

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得坐車係唔應該飲食, 萬一倒瀉左, 司機有排搞清潔

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

點解要在小巴上飲可樂?唔飲要C咪飲左先上車囉!

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

吓.....係可樂唔係水喎 當然有問題啦。飲水時車一chok都會倒瀉啦。何況係可樂又甜又痴立立,最慘一陣有蟻有曱甴喎。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

不准飲食...同C9買餸有乜關係?

好難明既題目

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

potatomini 發表於 18-2-18 09:17
寫明唔俾飲食都要飲,比人出到聲話都尷尬啦,你仲想幫個唔啱嘅人出頭,咩世界
...

同意

大宅

靚靚C9 發表於 18-2-18 10:43
同意

同意!寫明不准飲食,有人飲食,司機見到出聲好正確。

男爵府

抵閙,最好趕埋落車

wcpcelia    發表於 18-2-20 14:43

大宅

小晴bbma 發表於 18-2-18 08:37
人哋寫到明不准飲食就應該自律啦!你仲話想幫人出頭?
入商舖前我都教個女要飲晒杯嘢同 ...

個人的自律同公德心好重要!

大宅

dog1234 發表於 18-2-18 10:57
同意!寫明不准飲食,有人飲食,司機見到出聲好正確。

同意x2。

大宅

比d 同理心。同自律啦。做人唔好咁自私。司機日開夜開車。已辛苦。如倒瀉左咪要司機清潔。

首頁

尾頁

跳至