婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

真心吾明白, 佢兩公婆結左婚點解仲要比利是? 比幾多? 習俗係未一定要比? 有冇人冇比? 真心講我C6都想知...比到佢幾歳??

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主

我覺得睇自己個人。
我自己亦有樓主嘅疑惑,點解結咗婚嘅仲要派。
我C6係最大,對下有細佬妹,但C6細佬妹嘅年紀又全都比我年長。
我見姑仔有俾叔仔同嬸仔,但每人只俾單封;我自己就同C6傾過,因為C6從無俾錢我過年封利是,男女家利是錢全部係我自己銀包出,所以我C6話隨心想俾就俾,唔俾就算。
當然我好聽話咁隨心...唔俾
不過,佢哋嘅小朋友我就100x2

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我未結婚前自己屋企會大比細
結婚後,我都有派比未結婚既家姐同細佬
銀碼隨心,睇自己荷包派

大宅

回覆樓主

C6家族結婚後,大嘅一定派俾細嘅!不論細個個有冇結婚

但統一都係利利是是 $20 X2

侯爵府

比唔比係你自己家族文化啫,如果你家族D長輩有派比你哋,你派返比已婚叔仔好正常啫,但你冇收到長輩派,就冇需要派喇!

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

藍尾巴 發表於 18-2-18 01:12
男家係結左婚就唔派,女家係照派,我家姐有比我呀。一家家習慣,如果佢地係細過就派,真係有排派。銀碼唔洗 ...

我都係,男家係連啲伯娘都唔派比我同C6。
話已婚喎

子爵府

回覆樓主

我屋企平輩既話
已婚比未婚
大家都結左婚就大比細
直到永遠

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主

我習慣自己女家果邊大比細(已婚),男家我唔理,由C6自由派,但佢果邊有條友好煩,年年都未開始派就死係到講,我結左婚,但你大過我,你要派比我,真心煩爆

珍珠宮

回覆樓主:

無所謂,利是只係封意頭,如果你唔想,佢地又一定要,你咪照派,不過入10蚊算囉~意頭呀~有得派好過無得派!

大宅

回覆樓主:

雖然我已婚,但我2個家姐會派比我同老公

公爵府

各處鄉村各處例!我娘家結咗婚已經唔使比,但要比父母,佢哋話拎個意頭,我都會比,我都有比我細細妹,因為佢身體唔好,我都比佢,當攞個意頭。男家就係長輩比後輩,所以姑仔結咗婚,都要照比,仲要比埋佢哋老公。而我6299的親戚,見到我哋,都有比,以前無見到面,佢哋都會留低利是比我哋,我又要留低比佢d仔女,後來我叫c6同99講,見到面先比啦(但年初二見唔到面,所以唔使比),唔使左留右留。其實6299仲係度,我會照做,但佢哋唔係度的話,我都未必跟足。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

ncjkbb 發表於 18-2-18 01:07
真心吾明白, 佢兩公婆結左婚點解仲要比利是? 比幾多? 習俗係未一定要比? 有冇人冇比? 真心講我C6都想知... ...
兄弟姐妹係同輩份,係結左婚封比未結婚
叔仔結左婚,做阿哥阿嫂唔洗比利是

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

真心吾明白, 佢兩公婆結左婚點解仲要比利是? 比幾多? 習俗係未一定要比? 有冇人冇比? 真心講我C6都想知... ...

各處鄉村各處例,睇返自己家族流傳落嚟係點。我老公嗰邊就結咗婚嘅只收父母嗰封。但我娘家嗰邊就無論結咗婚未,都會收長輩嘅利是,即例如我家姐唔只俾利是我仔,會俾埋我同我老公。

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

跟風,我女家興結左都派的,男家就唔興。

大宅

回覆樓主

我媽話結左婚就唔洗派 所以我唔會派

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

睇每家習慣架喎,我男家女家都係一樣,結左婚ge要派俾結左婚同輩份細過自己ge/同輩份未結婚ge/下一個輩份ge,不過要樣有得收長輩俾/同輩份大個我結左婚ge。

子爵府

回覆樓主

我係女方,都會派比已婚細佬妹~

大宅

男家全部只要年紀/輩分細過我地不論結左婚未一律照派。

公爵府

如果係女家規矩,你會抗拒嗎?其實一年一次咪算囉,唔高興嘅話,咪封硬野囉,以示不滿,高興的話,咪廿蚊封。

首頁

尾頁

跳至