1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友自從早三星期病左之後 就算好番都好每一晚都會兩三個鐘醒一次大喊要人睇佢。有時會好快自己訓番 有時攪一個鐘以上先訓番。點先可以令佢睡眠質素好d.每一晚攪到我都無覺好訓(emoji)(emoji)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

試下日頭咪俾佢訓太多,或者俾小小水佢飲得唔得?

回覆 kittyuk 的帖子

Hello kittyuk 媽媽,明白媽媽半夜起身嘅煩惱呀! 1歲半BB睡眠時間漸漸變得比年幼時短, 日間時間只需午睡1~2次˳ 建議媽媽留意BB嘅午睡時間會唔會太長並應因縮短, 午睡盡量下午4點前起身, 以免影響晚上睡眠質素˳ 日間時份多啲同BB出外活,BB探更多之餘又可下精力,瞓得更好˳黃昏後, 盡量避免太興奮嘅活動刺激嘅電視節目~ 媽媽有冇試過同BB講bedtime story呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

回覆樓主

請問呢個情況持續左幾耐啦?我bb以前啱啱病完都會咁樣,好煩躁,持續幾晚。

大宅

我要做媽媽 發表於 18-2-19 09:02
試下日頭咪俾佢訓太多,或者俾小小水佢飲得唔得?

佢日頭訓兩個鐘左右 同埋係朝早9-11果陣訓 晏就冇訓嫁

大宅

RubyYu07 發表於 18-2-21 15:40
請問呢個情況持續左幾耐啦?我bb以前啱啱病完都會咁樣,好煩躁,持續幾晚。
...

維持左成個月喇

珍珠宮

kittyuk 發表於 18-2-22 07:29
維持左成個月喇

咁樣持續既時間有點耐,會唔會係準備出牙啦?

首頁

尾頁

跳至