婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

照了胃鏡話胃炎和胃竇炎, 食了藥, 仍然覺得胃漲, 是否要看中醫調理, 謝謝各位解答

伯爵府

快樂鳥 發表於 18-2-18 12:31
照了胃鏡話胃炎和胃竇炎, 食了藥, 仍然覺得胃漲, 是否要看中醫調理, 謝謝各位解答 ...

慢性病, 係成日復發
醫生話係同壓力有關

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

歌莉亞 發表於 18-2-21 13:58
慢性病, 係成日復發
醫生話係同壓力有關

謝謝妳、醫生叫我常

在心中唸著唔急、唔趕、唔憂慮、但還未做到放鬆自己

男爵府

回覆樓主

我都係胃竇炎加十二指腸炎,已經兩個多禮拜,依然唔舒服,完全唔餓得,有時會痛㖭,好慘

侯爵府

回覆 fabei 的帖子

醫生話要放鬆心情, 慢慢先會好, 香港好多人都有這個病, 來自壓力

大宅

我之前慢性胃炎左幾年, 成日胃痛同feel到灼熱, 又勁多胃氣, 飲水又ur, 唔食野都不停ur, 睇極都唔好, 轉左中醫之後睇左大概9個月就好番曬~~

我本身好鍾意食日本野, 成日都食生冷野

侯爵府

靠自己 發表於 18-2-27 16:03
我之前慢性胃炎左幾年, 成日胃痛同feel到灼熱, 又勁多胃氣, 飲水又ur, 唔食野都不停ur, 睇極都唔好, 轉左中 ...

謝謝妳、我都唸住食完所有西藥就轉看中醫

大宅

BK Milk勳章

我之前慢性胃炎左幾年, 成日胃痛同feel到灼熱, 又勁多胃氣, 飲水又ur, 唔食野都不停ur, 睇極都唔好, 轉左中 ...

可否pm你睇的中醫呢?謝謝(emoji)(emoji)

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

試下食蕃薯,我試過個胃有一排唔太舒服,一早食左幾天,好番哂。堅持長期食都係好有益。

男爵府

想問下妳有無好多口水擁上個口腔, 我都係慢性胃炎, 食咗大半年藥, 差唔多好畨, 但個口成日好多口水,

好唔舒服, 妳有無呢個情況.

侯爵府

being2011 發表於 18-3-7 20:46
試下食蕃薯,我試過個胃有一排唔太舒服,一早食左幾天,好番哂。堅持長期食都係好有益。 ...

謝謝妳、我會試試、但蕃薯不是很難消化嗎?

侯爵府

jessicasiu 發表於 18-3-7 21:03
想問下妳有無好多口水擁上個口腔, 我都係慢性胃炎, 食咗大半年藥, 差唔多好畨, 但個口成日好多口水,

好唔 ...

我都係成日有水湧上口嚨、之前重係酸酸地、現在食了藥、只是水、感覺唔好、還常呑口水、希望食完D藥好番

男爵府

快樂鳥 發表於 18-3-8 12:19
我都係成日有水湧上口嚨、之前重係酸酸地、現在食了藥、只是水、感覺唔好、還常呑口水、希望食完D藥好番:t ...

謝謝妳的回覆, 分享少少我的問題.

我自己本身有個睇開的中醫,
我睇咗一輪西醫, 差唔多好番,

就轉睇中醫, 但係食咗d中虊後,
胃酸倒流仲嚴重咗,

結果又走番去睇西醫, 結果又攪多幾個月. 現在好番9成幾

現在個胃無頂住,
只係有少少打暖氣. 同埋好多口水, 個喉嚨妤似膠住咁,

醫生叫我食胃仙U.

另外食野要慢慢食, 唔好食咁熱. 食南瓜. 對胃炎有幫忙, 但唔好日日食.

祝大家早日康復.

侯爵府

jessicasiu 發表於 18-3-8 15:04
謝謝妳的回覆, 分享少少我的問題. 我自己本身有個睇開的中醫,
我睇咗一輪西醫, 差唔多好番, 就轉睇中醫, ...

我也祝妳早日康復

禁止訪問

侯爵府

回覆 oilymum 的帖子

我唔知有冇check

瑪瑙宮

照了胃鏡話胃炎和胃竇炎, 食了藥, 仍然覺得胃漲, 是否要看中醫調理, 謝謝各位解答 ...

胃炎既西藥都要食一排先慢慢起作用。要介口。小心飲食。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

侯爵府

moonlight9198 發表於 18-3-24 23:12
胃炎既西藥都要食一排先慢慢起作用。要介口。小心飲食。

謝謝您的忠告!

瑪瑙宮

快樂鳥 發表於 18-3-24 23:17
謝謝您的忠告!

因我都有胃炎十多年。照胃鏡照過4次。所以情況好轉。都要小心飲食。但我自己有時都介唔到口。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

如果緊張引起,試吓練瑜伽睇下有冇幫助
Don't worry, be happy to yourself and your family!

首頁

尾頁

跳至