懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今胎第三胎,預產期10尾

大囝今年9月升中可自己返放學

二囡8歲朝早老公可以送返學,但頭痕放學老公未必日日湊到,學校在家附近,約8-10mins路程

老公一星期會返工3-4日,星期六和日一定在家

我就同佢講你朝早洗好分好d餸,我放入蒸爐自己煮就得,等佢返來洗碗

所以飲食就解決左,但如果我自己隔唔時湊囡放學又要湊埋細細b去,又唔太好

我情況係唔係都係請陪月好d

男爵府

有無長佬或者識識同學仔D家長可否帮忙,都唔係多日子

別墅

ELSA_LI 發表於 18-2-18 20:40
有無長佬或者識識同學仔D家長可否帮忙,都唔係多日子

我媽媽要湊住三個孫就一定幫唔到了,佢仲辛苦過我

而我99就免問了,生第一胎佢同我坐月攪到好大鑊,嘈左交,兼攪到我產後抑鬱,所以同老公一致都唔比佢幫啦

不過多謝你提醒可以揾下同學家長幫手我完全無諗到

大宅

duffyma 發表於 18-2-18 17:24

我係新首嫲嫲个男孫2歲,今年9月个新抱又生第二名?當个仔同我講又有喜,我真是又有愁大孫要開學又要幫坐月救命?我老實不客氣叫个仔盡快請定陪月和工人?好彩佢都盡快揾返上次位陪月,簽署合約和買保險,站時鬆一口氣!

別墅

stella^^ 發表於 18-2-19 00:45
我係新首嫲嫲个男孫2歲,今年9月个新抱又生第二名?當个仔同我講又有喜,我真是又有愁大孫要開學又要幫坐 ...

恭喜呀老人家湊住一個2歲,真係好辛苦,我個生妹妹時,哥哥3歲幾要返學

我都知辛苦,所以第二胎我有請陪月幫手

而家兩個都好大,我又唔洗跟功課,哥哥幫妹妹攪掂,自己識照顧自己,我反而覺得湊住bb仲輕鬆

係煩要湊妹妹放學,始終係女仔又唔係大,唔放心比佢自己返來

男爵府

陪月至少令你有3餐,有湯水,同幫bb洗澡,幫輕好多。

男爵府

duffyma 發表於 18-2-18 17:24

如果三餐搞得掂可以唔洗請,接放學可以試下搵保母,湊返學放學個d~~

首頁

尾頁

跳至